Холивудски звезди дават мило и драго за саби и ками от времето на Фердинанд
Красимир Миланов е историк по образование и дълго време е бил преподавател в различни столични училища, а от петнайсетина години е собственик на антикварен магазин. Още от малък събира наши и чужди ордени, медали и значки, картички, снимки, пощенски марки и автографи от известни личности. Притежател е на неголяма, но доста интересна колекция от саби, рапири, кортици, щикове и ятагани.

„При всяко свое гостуване в България холивудските асове Жан-Клод ван Дам, Стивън Сегал, Харви Кайтел и Крисчън Слейтър задължително включват в програмата си посещения на антиквариатите на най-луксозните ни хотели или антикварния магазин до Дома на киното в столицата. Кметът на Москва Юрий Лужков при всяка своя визита в София също пазарува редки оръжия. Сред тях е и един кортик от времето на княз Фердинанд с надпис "С нами Бог". Известен гръцки бизнесмен, който редовно идва у нас, за да търси оръжейни трофеи, си купи старинна ловна пушка за 5000 долара”, разказва антикварят.

Намират ли се все още така наречените оръжия за дуел?
- Намират се и много се търсят, защото такъв род оръжия са чест за всяка изискана колекция. Два абсолютно еднакви пистолета вървят заедно в сандъче, а цената им достига 3000 долара. Пистолетите за дуели не се отличават с особена точност.

Дуелът едно време е бил най-често практикуваното средство за защита на опетнената чест. В края на XIX век в цивилизования свят дуелът вече е пълен анахронизъм, но България, която е пропуснала този етап в развитието си, както впрочем много други неща, след Освобождението прави отчаяни и твърде комични опити да го навакса.

Участници в нашите дуели са известни политици, писатели, вестникари, офицери

Един от първите дуели е между Петко Славейков и Иван Вазов. През 1884 г. двамата се скарват в Пловдив за една чужденка, но младата дама отрязва и двамата и така предотвратява кръвопролитието.

С кое от оръжията си в колекцията най-много се гордеете?

- С ето тази кама, която е изработена от Кирил Коликов от Пловдив, най-известният сред майсторите на хладно оръжие у нас. От много години насам на него се възлагат правителствени и ВИП поръчки за изработка на ножове, кортици, мечове, саби. През 1975 г. лично тогавашният министър на отбраната Добри Джуров му поръчва нож, който после подарява на кубинския си колега Раул Кастро – брата на бившия лидер на Куба Фидел Кастро. Следващата поръчка е за тогавашния кремълски властелин Леонид Брежнев по повод посещението му в София. За Брежнев Коликов прави ятаган. След това с кама, изработена от Коликов, се сдобива и севернокорейският диктатор Ким Ир Сен. Кортик, изработен от пловдивския майстор, притежава и руският премиер Владимир Путин. Хладно оръжие, негово дело, притежават всички заклети колекционери по целия свят, които никога не са го питали за цената, а направо поръчвали.

Какви оръжия най-често търсят чужденците?
- Те са луди по саби и ками от времето на княз Фердинанд и цар Борис III. Но още по-скъпи са руските бойни и парадни саби със златна украса. В момента на мода са и декоративните кортици от времето на цар Борис III.

Чужденци ли най-често обикалят из софийските барутни потайности?
- Да, преди всичко чужденци. Колекционери, кинозвезди и бизнесмени купуват ретро пушкала и остриета отпреди 150-200 години, защото

у нас цените са много по-ниски, отколкото на Запад

Колко по-ниски?
- Ами от наш магазин в луксозен хотел може да се купи и самурайски меч за 4000 евро, докато в чужбина такова оръжие върви 2-2,5 пъти по-скъпо. Чужденците, които за първи път посещават България или не са съвсем наясно с пазара на старинни оръжия, най-често се заглеждат по лъскавите витрини на хотелите "Шератон", "България” и “Кемпински-Зографски". Но опитните купувачи знаят, че в малките магазинчета могат да се намерят редки екземпляри на по-ниски цени, донесени за продан от някой закъсал за пари ветеран от войните.

Кои освен чужденците търсят ретро пушкала?
- Чести посетители на антикварните магазини са членове на оръжейното дружество "Традиция". Известният с пристрастията си полк. Георги Маринов от това дружество притежава

най-скъпата пушка в България, която е дар на неговата баба лично от Апостола


Парашкева Вълчева отговаряла за членския внос на революционния комитет във Велико Търново. Когато пренасяла събраните пари, кремъклийката била неотлъчно до нея.

Полк. Маринов притежава "сибирска перница", която е с пет цеви. Такива пушки има още само две в света. Понеже сме на кръстопът, в България са попаднали много уникати. Наши колекционери притежават пушки "Уинчестър", които са рядкост даже в Щатите.

Най-запалени по оръжията са хората на пагона. Офицери от запаса и бивши полицаи превръщат в хоби събирането на пищови, пушки, саби и ножове. Това обаче се оказва голямо изкушение и за всеки, който влезе във властта. Затова и сред притежателите на оръжейни колекции вече има много бивши и настоящи политици. Повечето от тях обаче не обичат да афишират сбирките си.

Бихте ли споменали имената на някои от най-видните познавачи на оръжията?
- Според мен това са бившият разузнавач номер 1 Бриго Аспарухов, Бойко Рашков, Радослав Илиевски и Бойко Радоев. С уникална колекция от старинни пушки и саби се гордее бившият шеф на Генералния щаб, а после посланик в Скопие, ген. Михо Михов. Бившият депутат Камен Влахов също е известен с колекцията си от бойни ножове и униформи.

Влизат ли в магазините и обикновени граждани?
- Влизат, но по-рядко. Обикновено те са изкушени от някой английски или френски револвер от XVIII век.

Кои оръжия най-много се търсят в момента?

- Най-търсени са оръжията от края на XVIII и XIX век, тоест от времето на Османската империя някъде до Кримската война. Колекционерите галено ги наричат кремъклийки.

Преди да се появят кремъклийките, са съществували и така наречените мускети. Те намират ли се у нас?

- В България трудно може да се намери такъв експонат. Мускетите са кръстени на някогашните мускетари. Боравенето с тях е било истинско изкуство - първо го слагали върху триножник и чак тогава му палвали фитила. Изстрелът се чувал чак след догарянето му.

От какво зависи цената на едно старинно оръжие?
- Преди всичко от състоянието и надписите по него, но също и от вида на стоманата, нуждата от реставрация и, разбира се, от самото търсене.

Да бъдеш колекционер на оръжия вероятно означава да си богат човек?
- Така е, защото то се прави с пари. В България не познавам нито един богат учител, а аз съм учител. Каквото съм могъл, ей така съм купувал, много са ми и подарявали. Четох наскоро едно интервю на родната кинолегенда Джоко Росич, който между другото е и колекционер на оръжия. Там той казва нещо, което и аз бих повторил: „Обичам оръжието заради самото оръжие. Обичам го като произведение. Това е голям майсторлък да се изработи. Моята колекция е скромна. Аз колекционирам любовта си към оръжията.”

Чувал съм, че по пристрастието на мъжа към едни или други вещи можело смело да се съди какъв е той в любовта. Вие, колекционерите на оръжия, какви сте?
- Преди много години една астроложка ми изготви писмен хороскоп и там между другото е отбелязала: „Ако по стените на дома на един мъж има накачени ножове, кинжали, арбалети, да знаете, че той е истински мъж! Нежен, галантен, щедър, сантиментален и вечно влюбен. Освен това е ревнив и малко импулсивен, но пък умее да обича от цялата си душа - силно и страстно.

Жените не напускат такива мъже, освен с тяхно позволение


На дамите, които се докосват до човек като теб, винаги препоръчвам: в борбата за сърцето на “оръженосеца” не бива да сте натрапчиви и прекалено напористи. Проявете малко каприз и съпротива. С една дума, дайте му възможност да се почувства ловец.”

Едно интервю на Венко ИВАНОВ