Болките в корема могат да възникнат по различни причини. Например заради това, че предишната вечер сте хапнали и пийнали повече и сега организмът ви изпраща сигнал, че трябва да направите почивка.
В други случаи коремните болки изискват екстремни мерки за спасяване на живота. Понякога те сигнализират за състояние, в което човек има нужда от оперативно лечение - т.нар. остър корем.

Разбира се, в нашето всекидневие и бит е трудно да разберем дали болките в корема са именно такъв екстремен спешен случай. Но съществуват признаци, при наличието на които е нужно незабавно да се обърнете за помощ към лекар.

Към тях се отнасят:

- травми в корема: удари и наранявания;
- кръвоизлив, особено такива, които се съпровождат с главозамайване, влошено състояние и слабост;
- внезапна остра болка;
- треска, диария или запек, съпроводени с болки в корема;
- нарастващи болкови усещания - почти нетърпими;
- втвърдяване на коремните мускули;
- коремни болки, но без газове и изхождане;
- бледност и студена пот;
- учестено сърцебиене.


Кога се проявяват симптомите на остър корем


Остър апендицит. Започва внезапно. Болките възникват под лъжичката или по целия корем, понякога около пъпа. Болковите усещания постоянно нарастват. След известно време се локализират в дясната половина на корема: ако го натиснете, в дясната половина ще възникне рязка болезненост, която се засилва още повече след издърпване на ръката. За острия апендицит са характерни също и висока температура, учестен пулс, сух език, напрегнати мускули.

При сплитане на червата болките са толкова силни, че болният направо вие

Остра непроходимост на червата (преплитане). В 70 % от случаите причина за заболяването се оказват сраствания в коремната кухина. Те могат да се образуват поради внезапно напрягане на коремната стена по време на физическа работа или нарушен хранителен режим. Освен това чревната непроходимост може да се провокира от спазми или пареза на червата. А също и от механични фактори - чуждо тяло, глисти, жлъчни камъни, тумори. Заболяването започва внезапно, със схваткообразни болки в корема. Те могат да станат толкова силни, че да предизвикат стонове и дори викове. След това възникват повръщане, учестен пулс, езикът пресъхва, може да се подуе коремът. При остра чревна непроходимост е необходимо веднага да извикате “Бърза помощ”. В късен стадий от заболяването не са редки смъртните случаи. От лекарствените препарати можете да приемете но-шпа, но трябва да съобщите на лекаря за това. По никакъв начин не трябва да приемате слабителни средства.

Прилошаване, повръщане, запек, газове и учестен пулс са симптоми на прищипана херния

Различават се три вида хернии: вродени; придобити, които възникват обикновено в слабините, около пъпа и в бедрата, и следоперационни. Вижте кои фактори могат да провокират появяването на херния:

- повишено вътрекоремно налягане;
- тежък физически труд;
- често плакане и крещене при децата;
- трудни раждания;
- кашлица при хронично заболяване на белите дробове;
- запек.


Прищипаната херния се проявява с много силна болка в корема. Тя се появява на мястото на локализация на хернията - в слабините, в областта на пъпа или на мястото на следоперационните белези. При това състояние възникват прилошаване, повръщане, запек, газове и учестен пулс. В областта на хернията заедно с болката се появява плътно образувание с кръгла или продълговата форма. То не се помества в коремната кухина и реагира с рязка болезненост при натиск. В никакъв случай не опитвайте сами да се справите с хернията. Необходимо е веднага да извикате лекар. За намаляване на болките приемете спазмолитик.

Спукана язва, остър гастрит, обострена язва - вземете спешни мерки

При спукана язва болката в корема възниква внезапно “като пробождане с нож”. Толкова е силна, че не се търпи. Може да премине към гърба, дясното рамо, лопатката, под ключицата. При това коремът става като камък. При наличие на тези симптоми извикайте “Бърза помощ” и не давайте на болния да пие абсолютно нищо.

Остър гастрит. За това състояние свидетелства рязка болка в горната част на корема. Едновременно с това може да изпитате болка в устната кухина, в глътката, по хранопровода. Освен това е възможно повръщане с примеси на слуз и кръв. Болният може да почувства влошаване на общото си състояние и да изпадне в шоково състояние.

Обостряне на язвената болест. За нея е типична рязка болка в корема известно време след прием на храна. Но не са изключени болки през нощта, а и на гладно. Болката в корема може да се съчетае с киселини, понякога започва обилно повръщане с кисел привкус. Болният се стреми да стои неподвижно, прегънат на две с притиснати към корема крака. Така му става по-леко.

При остър холецистит болката е от дясната страна


Обостряне на хроничния ентерит. Причина за това заболяване са прекарани в миналото чревни инфекции и ламблиоза. Възниква тъпа болка, често след ядене. Тя се съпровожда с чувство за тежест, силно изпъване, стягане под лъжичката и около пъпа, подуване и къркорене в корема. Възможно е усещане за слабост и умора.

Обостряне на хроничния колит. Тази болест се провокира от неправилно хранене. Болките се появяват ниско в корема. Характерни са чувството за тежест, подуване на корема, къркорене и сърбеж в задния проход.

Остър холецистит (чернодробна колика). Пристъпът възниква в резултат на засядане на камък в шийката на жлъчния мехур или при проникване на инфекция в жлъчния мехур. Заболяването може да се провокира от неправилно хранене, стрес, физическо напрежение. За чернодробната колика свидетелства много рязка болка в дясното подребрие. Тя може да се премести към дясното рамо, ключицата, лопатката, дясната страна на шията и по-рядко - в лявата страна и кръста. Болката се засилва при дълбоко вдишване, съпровожда се с прилошаване, повръщане на жлъчен сок, повишена температура. Пристъпите могат да продължат от няколко часа до няколко дни.

При остър панкреатит болката е в горната част на корема

Остър панкреатит. Предизвиква се от патология на черния дроб, на жлъчните пътища и другите храносмилателни органи. А също и от злоупотреба с алкохол, тежки съдови поражения, алергични състояния, травми, операции. Отначало болката се локализира в горната част на корема, често се премества към лявата страна - под ребрата, в лопатката, в областта на сърцето. По своя характер тази болка е много тягостна, въртяща, стягаща. Периодично отслабва, но не изчезва напълно. Често възниква повръщане, понякога много силно, но то не носи никакво облекчение на страдащия. От двете страни на торса и около пъпа могат да се появят петна от кръвоизливи.

Бъбречна колика. Характеризира се с внезапна, остра, мъчителна болка в кръста. Тя се премества и към слабините, половите органи и крака. При това възниква нарушено уриниране, прилошаване, повръщане, метеоризъм. Въобще бъбречните патологии - не само коликите, но и пиелонефритът, и гломерулонефритът често се проявяват във вид на коремни болки. При това болката се локализира в зависимост от увредения бъбрек - в кръста или корема, близо до болния орган.

Остър корем може да се прояви и при гинекологични проблеми, и при инфаркт на миокарда

Гинекологични проблеми. Към женските болести, характеризиращи се с болка в корема, се отнасят: спукване на яйчника; извънматочна бременност; нарушено кръвообращение и тумор в областта на малкия таз. Болките при гинекологичните заболявания, с изключение на спукванията, могат да не бъдат интензивни, но постепенно се засилват. Те се локализират ниско в корема, отляво или отдясно.

Инфаркт на миокарда. Това заболяване също може да се прояви с болки в корема. Което много често обърква и болните, и лекарите. Случва се тогава, когато кръвоснабдяването на сърдечния мускул е нарушено в задната част на сърцето. Тогава боли в стомахът.

Знаете ли, че...

...Коремът се увеличава през нощта


Излишни мазнини се трупат най-много по корема на хора, които спят малко или прекалено много. До този извод стигнали американски учени. Те провели изследване, в което взели участие хора от 18 до 81 години. В хода на анализа били взети предвид нивото на физическо натоварване, балансираното хранене и другите фактори, характеризиращи начина на живот. В началото на експеримента измерили дебелината на мастния слой, а след пет години го направили с помощта на компютърната томография. Резултатите показали, че при млади хора на 40 години, които спят прекалено малко, се натрупва повече мазнина, както и при тези, които си позволявали да спят повече от 8 часа.