ТАЛИСМАНИ
В гривна на десния крак тя бди над бъдещите майки

Котвата е много древен талисман. Използвали го още преди нашата ера. За да се предпазят от опасностите на морските пътешествия, хората издълбавали знака на котвата върху камък. Колкото повече усилия били необходими за това, толкова по-добре било - суровите властелини на морските дълбини уважават твърдостта на характера.
Котвата е и християнски знак, символизиращ вярата, която е ^безопасна и здрава котва за душата^, това е знак на надеждата за спасение и символ на самото спасение. До наши дни са се запазили печати на първите християни с изображение на котва и монограм на Спасителя. С котви украсявали и брачните халки на християните - за да бъдат верни и един на друг, и на Христос. Съществува дори ^котвен кръст^, тоест кръст, повтарящ формата на котвата.
Котвата носи енергията на своята властелинка - морската стихия. Но за разлика от опасната в гнева си стопанка този талисман е призван да пази живота и покоя на собствениците си.

Талисман на възвръщането и покоя
Първите поклонници на котвата талисман били хора, чийто живот бил пряко свързан с морето. Жените го дарявали на съпрузите си моряци, пожелавайки им добър път и надявайки се, че любимите им ще се върнат живи и здрави. С тяхната лека ръка котвата започнала да символизира завръщането у дома.
Мощта на котвата талисман обаче е толкова голяма, че до нейните услуги прибягвали дори в абсолютно ^сухопътни^ случаи. А и днес в някои страни (например в САЩ) котвата на страничното стъкло на автомобила е гарант за безопасен и приятен път. Защото животът - даже на сушата - е също бурен поток, бушуваща стихия. Идвайки на себе си след поредното корабокрушение, човек жадува спасителен бряг, където в търсене на дългоочаквания покой може да хвърли котва - тоест да постигне стабилност, увереност в утрешния ден и способност дълго време да е във форма.

Железен страж
Истинската морска котва е направена от метал, затова и нейният малък брат талисман също трябва да е метален. Най-сигурният талисман котва е чугуненият. Можете смело да му се доверите по време на пътешествие и на заседнал живот - в неговата ^защитна^ работа няма сривове.
Сребърната котва, носена на сребърна верижка, обещава да направи пътя към дома бърз и лек. Впрочем ако човек откаже да носи подобни ^накити^, може да украсите със сребърна котва негова снимка в рамка.
Котвата от злато може да реши куп проблеми. Ако ви угнетява чувство за вина, макар че отдавна сте се разкаяли за стореното, непременно носете златна котва - този талисман трансформира негативната енергия в позитивна.
Златната котва ще стане приятел на всеки, който не съумява да се самоконтролира, който отлага изпълнението на желанията си, тъй като няма сила на волята да изпълни намеренията си. Той помага на бърборковците да не казват излишни неща по време на спор. С нейна помощ оставилият цигарите няма да се поддаде отново на изкушението, а започналият борба с наднорменото тегло ще прояви невиждана воля.

Каменни приятели
Тези талисмани, както и в далечните времена, когато изсичали котвите върху камък, също имат немалка сила. Те са надежда и опора за всеки, който се нуждае от помощ и подкрепа.
Да допуснем, че сте започнали нов бизнес и сте постигнали определени резултати. Да задържите успеха си ще ви помогне котва от кехлибар. При това кехлибареният талисман ще укрепи волята ви и ще ви избави от съмненията и тревогите, характерни за началото на пътя.
Ахатовата котва или котвата, изсечена върху ахат, са добре дошли за всеки, комуто по силата на служебния дълг му се налага да общува много с хората. Ако искате да се прочуете като ненадминат оратор или като душата на компанията, носете със себе си ахатова котва. Такъв талисман е необходим на човек, който влиза в нов колектив - преместил се е в друго училище, станал е студент, започнал е работа. С ахатова котва вие лесно ще завързвате всякакви контакти и ще срещате нужните ви хора.
Котва от обсидиан е изпитано средство срещу депресия. Тя е особено полезна за изпадналите в духовна или творческа криза. Обсидиановият талисман помага на страдалците да разкрият вътрешния си потенциал и ги дарява със сила да се измъкнат от черната серия неуспехи.
Котвата, изсечена върху хематит, дава смелост и шанс за победа във всяка ситуация. Този талисман дарява мъжество за завършване на започнатото и способност за концентриране, ето защо е много подходящ за онези, които се боят да не се отклонят от набелязания път. Такъв талисман ни помага да се справим с раздразнението и дори с гнева.

Седем беди - една гривна
Прекрасни талисмани са браслетите с котви. Често в тези накити нашият талисман се съчетава с други декоративни елементи.
Например гривната, в която редом с котвата е поставена божа кравичка, привлича щастието, богатството и успеха. Делфинът в подобен тандем пази по време на пътуване по вода, пеперудата удължава младостта, змията възстановява загубеното здраве, котката пъди злото, а зайчето умножава сексапилността. Такива браслети трябва да се носят на дясната ръка.
Гривна с котва е препоръчително да носят и жените, които мечтаят да станат майки. В този случай накитът трябва да се слага на десния крак. Ако вече сте заченали, не сваляйте гривната през цялата бременност - тогава раждането ще мине благополучно и вашето бебе ще бъде здраво и силно.

Страницата подготви
Мария АНДРЕЕВА