БЪБРЕЦИТЕ
От пиелонефрит често се разболяват деца и жени

Наименованието на болестта произлиза от гръцкото pyelos - легенче и nephros - бъбрек. То представлява възпалително инфекциозно заболяване на бъбреците, което уврежда бъбречните легенчета и тъканта на самите бъбреци едновременно или едно след друго. Пиелонефритът може да бъде едно- и двустранен, остър и хроничен. Той е най-често срещаното от възпалителните заболявания на пикочоотделителната система. При възрастните 1 на всеки 100 души страда от това заболяване, а при децата - 1 на всеки 200.

От пиелонефрит може да се разболее човек във всяка възраст, но това най-често се случва при деца до 7 години (поради анатомични особености) и при млади жени, при които появяването на пиелонефрита е свързано с начало на полов живот, с бременност или с раждане. При мъжете пиелонефритът често се предизвиква от бъбречнокаменна болест, от хроничен простатит, от свиване на пикочния канал, от особености и аномалии в развитието на бъбреците и на пикочните пътища. При възрастните мъже фактор може да се окаже аденом на простатната жлеза. За развитие на пиелонефрит могат да спомогнат и други фактори като отслабване на общия имунитет на организма, захарен диабет, хронични възпалителни заболявания.
Младите жени боледуват от пиелонефрит по-често, отколкото мъжете. Това се обяснява с особеностите на пикочния канал при жените, тъй като той е по-къс, инфекцията по-лесно и бързо прониква в пикочния мехур и в горните отдели на пикочоотделителната система. В случая роля играе и близостта на влагалището, където броят на микроорганизмите е по-голям.

ОСНОВНАТА ПРИЧИНА
Причините за пиелонефрита са много, но основна роля играят нарушенията при нормалното оттичане на урината от бъбреците и наличието на инфекциозно огнище в организма. При здравия човек урината е стерилна, но бактериите са в състояние да проникнат в пикочните пътища от други органи - червата, половите органи. Те дори могат да се намират далече от бъбреците - в зъб, който развива кариес, във възпалени сливици. Заедно с кръвта болестотворните бактерии попадат в бъбреците, където при наличието на определени условия защитните сили на организма намаляват и застоят на урината и простудяването започват вредната си “дейност”.
Инфекцията може да попадне в бъбреците и вследствие възпаление в пикочния мехур. Често приносителят є е чревен бацил, стафилокок, ентерокок, гноен бацил, клебсиела. Пиелонефрит може да се развие и при наличието на вируси, гъбички, микоплазма.
Много често болестта възниква от наличие на камъни в бъбреците, които възпрепятстват нормалното оттичане на урината.

ЗАБОЛЯВАНЕТО СЕ РАЗВИВА В ДВЕ ФОРМИ - ОСТРА И ХРОНИЧНА
За острия пиелонефрит са характерни високата температура на тялото, болки в кръста и изменения в урината. Заболяването започва внезапно, температурата рязко се повишава до 39-40 градуса, появяват се слабост, главоболие, болки в ставите, обилно изпотяване, възможно е прилошаване и повръщане. Появяват се болки в бъбреците, в кръста и в подребрието. Болните се настаняват в болница, където им се назначава диета и обилен прием на течности. Неусложнената форма се лекува консервативно чрез антибактериална, дезинтоксикационна и имуностимулираща терапия. Лечението продължава, докато от урината изчезнат микробите и обикновено продължава 2-3 седмици. При гнойни усложнения следва операция; понякога тя се налага и при наличие на камъни в бъбреците.
Ако в продължение на три месеца острият пиелонефрит не се поддаде на лечение, вече става дума за хронична форма. Това се случва при неефикасна, неправилно подбрана медикаментозна терапия или при отслабнал организъм след прекарана инфекция.

ВНИМАНИЕ!
• Заболявания като грип, ангина, синузит, отит често водят до обостряние на инфекциозния процес в бъбреците. При много хора хроничният пиелонефрит възниква още в детска възраст, особено при момичетата. За него са характерни постоянни тъпи болки в кръста, особено в студено време. Болните страдат от жажда, сухота в устата. Лечението на хроничния пиелонефрит е каквото е и при острия, но е по-трудно и продължително.
Понякога хроничният пиелонефрит може да протича незабелязано в продължение на много години. Може да се проявява с остра слабост, бързо уморяване при физическо натоварване, главоболие, слаби и тъпи болки в кръста. При някои болни са налице болки в корема, запек, метеоризъм. С течение на времето, при намаляване работата на бъбреците се появяват жажда, сухота в устата, различни нарушения при уриниране, като например отделяне на по-голямо количество урина. Най-неприятното е, че при една трета от болните не се проявяват признаци на заболяването. Затова диагностиката на хроничния пиелонефрит се осъществява с лабораторни, радиоизотопни и рентгенологични методи.

ВНИМАНИЕ!
• Хроничният пиелонефрит постепенно може да доведе до влошаване на работата на бъбреците, докато накрая те се “свият” и престанат да функционират. В случай на двустранно увреждане на бъбреците се стига до хронична бъбречна недостатъчност.

КАКВО СЕ ПРЕПОРЪЧВА ПРИ ПИЕЛОНЕФРИТ
1. Назначава се диета, богата на алкализиращи продукти (мляко и млечни продукти, зеленчуци, плодове). В менюто трябва да присъстват вегетариански супи, нетлъсто месо и риба, кисело-млечни продукти, сирене, моркови, ябълки.
2. При всяка форма на пиелонефрит са полезни продуктите, помагащи за подобряване функцията на червата - пшенични зародиши, едрозърнест хляб. Особено полезни са граховите и овесените култури, картофите и зеленчуците, като някои е добре да бъдат приемани сурови.
3. За борба с бъбречните камъни народната медицина препоръчва приемането на повече копър с храната, на пресни зеленчуци, също и на сокове от цитрусови плодове.
4. Сред най-ефикасните народни средства са шипковите плодове.
5. Чудесно профилактично средство против образуване на бъбречни камъни е и зеленият чай. Във Франция например като диуретично средство се използват вишните.
6. При пиелонефрит, придружен от треска и гной в урината, се препоръчва смес от две чаени лъжички ябълков оцет и чаша топла преварена вода. Сместа се приема 2-3 пъти на ден преди ядене.
7. При заболявания на бъбреците и при бъбречнокаменна болест народната медицина препоръчва следната настойка: супена лъжица листа от черна боровинка се смесват с чаша преварена вода. Престоява 10 минути и се приема два пъти на ден по половин чаша.
8. Много полезни са боровинките и настойката от тях - 1 супена лъжица смлени плодове престояват 1-2 часа в чаша вода. Пие се по половин чаша, топла, 3 пъти на ден.
9. Неголямо количество овес (колкото се побира в половинлитров буркан) се залива с 2,5 литра вода и се държи 40 минути на бавен огън. След това се оставя да изстине до температура от 30 градуса и се добавя мед на вкус. Може да се пие с резенче лимон. Тази напитка оказва противовъзпалително действие при пиелонефрит, при стомашно-чревна патология, както и при заболявания на задстомашната жлеза.

ВНИМАНИЕ, НЕ ГО ПРАВЕТЕ
• На първо място трябва да се отстрани инфекционното огнище - зъбен кариес, хроничен тонзилит, причините, предизвикващи нарушаване на оттока на урината. Болестотворните бактерии могат да останат в бъбреците до 6 седмици, което налага медикаментозното лечение на острия пиелонефрит да бъде не по-кратко от този период.
• При неактивно протичане на болестта, когато няма обостряния, ограниченията в храненето са както при всеки възпалителен процес. Противопоказна е острата и лютивата храна, а ако е налице затлъстяване, въглехидратите значително се ограничават.
• При обострен пиелонефрит не се препоръчват месо, риба, гъби, спанак, бобови продукти, колбаси, пушена и консервирана храна, солена риба, цветно зеле, шоколад, какао, силен чай и кафе. Изцяло се изключват алкохолът, и особено бирата.
• Ако е нарушена азотоотделителната функция на бъбреците, т.е. ако е налице бъбречна недостатъчност, трябва изцяло да се изключи белтъчната храна, а употребата на сол да се намали до 4 г на ден. Препоръчва се прием на около 2-3 литра течности дневно - чай, минерална вода, отвара от шипки, плодови сокове. Ако разликата между изпитото и отделеното е повече от 300 мл, се налага болнично лечение.
• Питейният режим се определя според стойностите на артериалното налягане.
• На хора със заболявания на бъбреците не се препоръчва употребата на бобови продукти, но отварата от сухи цветове или люспи от зелен фасул предпазва от образуване на камъни.
• Жените с хроничен пиелонефрит не трябва да плуват, за да не се простудят.
• През студените дни не излизайте навън по-рано от 50 минути след плуване, вана или душ. Пазете се от преохлаждане и от течения. Всяка простуда ще обостри пиелонефрита.
• Острият пиелонефрит трябва да започне да се лекува с мощна противовъзпалителна терапия, а билките в този начален стадий са само спомагателно средство. Не трябва да се забравя, че при билковото лечение се повишава диурезата и с урината се отделя голямо количество калий, който е необходим на организма. Затова включете в менюто си кайсии, смокини, боровинки, магданоз. Не се препоръчва обаче хвощ, хвойна, невен, сок от алое.

Една страница на д-р Костадин КАРАЧОРОВ,
уролог-хирург, консултант на в. “Доктор”