ДИСБАКТЕРИОЗАТА
• Дисбактериозата на червата може да доведе и до затлъстяване

В червата на човек живеят около 500 вида бактерии. Те покриват цялата вътрешна повърхност на тънките и на дебелите черва и изпълняват подхранваща и защитна функция - участват в усвояването на грубата съединителна тъкан (целулоза), в изработването на холестерола, витамините и другите биологично активни вещества, включително и на имуноглобулина. Но не всичко е толкова просто. Полезната дейност на едни бактерии често е възпрепятствана от други микроскопични “обитатели” на червата. До какво може да доведе това, най-добре знаят онези, които страдат от заболяването дисбактериоза.

ДИСБАЛАНСЪТ НА ЧРЕВНАТА МИКРОФЛОРА
Микрофлората на червата е уникален сбор от микроби: актиномицети, бифидолактобактерии и много други. Заедно с полезните бактерии, в червата съществуват и болестотворни (патогенни), както и условно-патогенни бактерии, които проявяват своите отрицателни свойства само тогава, когато имунитетът на човек е отслабен.
По едни или други причини е възможно нарушаването на количествения и на качествения състав на нормалната чревна микрофлора, съпроводено с размножаване на нетипични за червата микроби. Именно това нарушаване се нарича дисбактериоза. При нея защитната функция на нормалната микрофлора отслабва.
Повишеният брой на условно-патогенни и патогенни микроорганизми в лигавицата води до намаляване на апетита, до неприятен вкус в устата, прилошаване, запек или диария, болки в корема, а в особено тежките случаи - до сепсис (заразяване на кръвта) и до язвено увреждане на червата.
Дисбактериозата на червата може да доведе до заболявания и на други органи и системи - алергия, затлъстяване, обменен полиартрит, бъбречнокаменна болест, дори до слабоумие (болестта на Алцхаймер).

ОТКЪДЕ ТРЪГВА БОЛЕСТТА
Основната причина за възникването на дисбактериозата е прекалената употреба на антибиотици, а друга немаловажна причина са нарушенията в имунната система.
До дисбаланс на микрофлората може да доведе операция на жлъчния мехур, на задстомашната жлеза, на червата. Дисбактериоза може да възникне и от нерационално хранене, гладуване и прекаляване с прочистването на организма.
Тютюнопушенето, алкохолът и наркотиците също спомагат за развитието на дисбактериоза.

ЛЕЧЕНИЕТО СЕ ПРОВЕЖДА В ТРИ ВАЖНИ ПОСОКИ
Поставянето на диагнозата става чрез микробиологично изследване на изпражненията. На първо място трябва да се отстрани причината. Например, ако дисбактериозата е възникнала след продължителен прием на антибиотици, той естествено трябва да се спре.
Посоките за лечение са три:
• отстраняване на патогенната микрофлора;
• замяната й с естествена (възстановяване на нормалната микрофлора);
• стимулиране на имунитета.
За унищожаване на патогенните бактерии се приемат чревни антисептици. Те не са безобидни, затова е важно препаратите да се изберат и дозират правилно. Самолечение с антисептици е изключено, това може да направи само лекарят.
За възстановяване на естествената микрофлора в червата се използват пробиотици - препарати, съдържащи полезни живи бактерии. Размножавайки се, те потискат патогенната микрофлора. Обикновено курсът за приемане на пробиотици продължава не по-малко от два месеца.
Съществуват и други препарати, които не съдържат бактерии, но възстановяват оптималната биологична среда за нормалните микроби в червата и по този начин потискат ръста на патогенните микроорганизми. Тези препарати не са съвместими с млякото и с млечните продукти, а също и с антацидите, тъй като те неутрализират млечната киселина, намираща се в тях. Те не се препоръчват при бременност и при кърмене.

ВНИМАНИЕ!
• За стимулация на защитните сили на организма съществуват различни средства. Лечебните препарати се назначават от лекар, а от природните имуностимулатори се препоръчва настойката от овес, която сега може да се намери навсякъде. Полезни са и ластарите на полския хвощ. Те се събират през пролетта, смесват се с мед и от сместа се приема по една супена лъжица два пъти на ден преди ядене в продължение на 1-2 месеца.

Полезно
БИЛКОВИ НАСТОЙКИ ПРОТИВ ЧРЕВНИ БОЛЕСТИ
За да имат билковите смеси ефект, те трябва да се сменят на всеки три месеца.
Предлагаме ви четири смеси, предназначени за лечение на дисбактериоза:
- жълт кантарион, аралия, вратига;
- бял равнец, невен, градински чай;
- корени от калган, пача трева, магарешки ягоди;
- корени от дъб и жълт кантарион.
Настойката се приготвя по стандартния начин: супена лъжица смес се залива с чаена чаша гореща вода. Оставя се да престои 15-20 минути и се прецежда. Пие се по една трета чаша три пъти на ден половин час преди ядене в продължение на три месеца.
След това се преминава на друга смес.
Прах от лекарствени билки
Приготвя се от корени на магарешки ягоди, калган и кървавиче: взема се по 20 г от всяка билка, смила се в кафемелачка, смесват се и се приема по половин чаена лъжичка 2 пъти на ден, като се отпива топла вода.

НОРМАЛИЗИРАНЕ НА ДЕФЕКАЦИЯТА
При дисбактериоза обикновено изхождането е непостоянно: запекът се сменя с диария. При нарушения баланс на микрофлората в дебелото черво са характерни течни изпражнения на малки порции, с чести напъвания. При нарушен баланс на микрофлората в тънките черва са характерни обилни течни изпражнения.
За да се ориентират читателите по-лесно, ще приведем някои примери:
- “мазните” изпражнения са признак за нарушена функция на задстомашната жлеза;
- диария, примесена с кръв, свидетелства за инфекциозно заболяване;
- изпражнения с елементи на непреработена храна - следствие на преяждане.
Препаратите за нормализиране моториката на червата трябва да бъдат внимателно подбрани, под лекарско наблюдение, особено при бременните жени. Съществуват препарати, които действително успокояват червата, но могат да засилят гниенето в тях и да предизвикат издуване.
При обострен панкреатит трябва също много да се внимава при назначаването на лечение.
При лечение на дисбактериозата много ще ви помогне една продължителна и разумна фитотерапия. От билките най-подходящи са жълтият кантарион, градинският чай, невенът, белият равнец, маточината, блатният тъжник. От корените за предпочитане са калганът, кървавичето, магарешките ягоди. Много полезни са и черната боровинка, шипките, дренките, къпините.

Как да се храним при дисбактериоза
ЗАБРАВЕТЕ ЗА БОБОВИТЕ ХРАНИ
От менюто трябва да се изключат продуктите, предизвикващи образуването на газове. Такива са цвеклото, всички видове зеле, салатите, грахът, соята, фасулът, царевицата, ябълките, гроздето, дините, едрозърнестите видове хляб, катмите.
Много е полезно да си водите записки за приеманите продукти, като след всеки поставяте знак “плюс” или “минус”. Например, ако морковите не предизвикват никакви разстройства, спокойно можете да поставите знака “плюс” и да ги включите в менюто си. Не се препоръчва газираната вода, включително и минералната.
Някои диетолози изказват съмнения по отношение на киселото мляко, защото технологията на приготвянето му предполага нагряване, което премахва полезни бактерии. Но то все пак не е вредно, както и другите кисело-млечни продукти.

КАКВА ПРОФИЛАКТИКА ДА ПРИЛАГАМЕ
Тя се свежда до разумен прием на антибиотици, до рационално хранене, до своевременно лечение на заболяванията, провокиращи дисбактериоза. А освен това профилактика в случая означава отказване от тютюнопушенето и от злоупотребата с алкохол. Препоръчва се разумно отношение към гладуването, както и към различните “прочиствания” на организма.

Настойка от чайна гъба
Тя се пие с лечебна цел в продължение на 7-8 дни, като се приема по половин чаша 3-4 пъти на ден.
Това растение притежава изразено противовъзпалително действие и помага за нормализиране флората на червата, както и за стимулиране на имунитета.
Но тук трябва да се има предвид индивидуалната поносимост към чайната гъба - не всеки я понася.

Средства против метеоризъм (подуване на корема, вследствие натрупване на газове в червата):
При издуване на корема и метеоризъм помагат семена от копър, лайка, корени от валериана.
Желателно е настойките от тези растения да се приемат заедно с предписаните лекарства.

Народни средства против запек
• 1 супена лъжица измити листа от лобода се заливат с чаена чаша и половина вряща вода. Сместа кисне 20 минути и се прецежда. Пие се 3 пъти на ден по половин чаена чаша.
• В 1 чаена чаша зелева чорба се разтварят 2 супени лъжици мед и сместа се пие сутрин на гладно.
• Смесват се 250 г краве масло, 50 г чист восък, 300 мл зехтин и 20 г тамян. Приема се по 1 супена лъжица 2 часа преди закуска и вечер преди лягане.
• Приема се затоплен сок от праз лук - по 1 винена чашка вечер преди лягане.
• Смесват се по 50 г плодове резене, сладък корен и майчин лист. Една супена лъжица от сместа се вари 15 минути в 250 мл вода. След това се оставя да кисне 15 минути и се прецежда. Пие се само вечер преди ядене.