Бившата естрадна певица не се свени да оплюва всички “стари приятели”.
Легендата от 50-те години Ахинора Куманова /известна като Нора Нова/ наруши дългото си мълчание и зарадва все по-оредяващата си публика с книга за своя живот на сцената и извън нея. След като се завърна в родината след многогодишна емиграция /заминава първо в бившата ГДР чрез фиктивен брак с главния счетоводител на цирк “Буш”/, първата bg-участничка в Евровизия го удари на бизнес.

В интерес на истината алъш-веришът явно й е в кръвта, тъй като още в Мюнхен, където се преселва след втория си брак, отваря магазин за “висша мода”. Пробва се и в продажбата на мебели, но не надипля кой знае какви пачки. Разбира се, фаталната блондинка, за която се твърди, че е подлудила от любов над 1000 мъже “по света и у нас”, стартира двете си бизнесначинания чак когато кариерата й запада. Което става... доста бързо след “триумфалното” й класиране на 16-о място на Евровизия с парче, за което се шушука, че било отмъкнато от звездата на френската естрада Далида.


У нас бизнесите на залязлата звезда тръгнаха с клизма. За да стъпи на софийска територия, й трябваше поддръжката на някогашните партийни величия и техните “подизпълнители”, така че “върлата антикомунистка” и “седесарка” стана подозрително гъста с Георги Йорданов, с Иван Славков и половинката му Валя, с Жорж Ганчев, с Васа Ганчева и покойната телевизионерка Бригита Чолакова...

Кафе-сладкарницата й обаче, след краткия период на наплив на любопитни, все по-често започна да пустее заради солените цени, които бедните като църковни мишки и огрухани от соца редови граждани просто нямаше как да платят. При това, за да сърбат воднисто кафе в квазиизискана обстановка. Магазинът на Нора за лампи и антики до някогашното кино “Севастопол” също фалира, както и бутикът й в Японския хотел /сега “Кемпински- Зографски”/. А след трите яки обира в апартамента й “изкопаемото от неолита”, както я наричат някои форумци, вдигна ръце и заживя от дивидентите си от Швабско.

Въпреки че след някоя и друга година ще чукне 80-те, бившата красавица все още мечтае за “голямата любов”. Ама и тук удари на камък. На родна земя не откри идеалния партньор нито в адвоката Александър Спасов, нито в лекар от “Пирогов”... За сметка на това

отмъкна гаджето на най-близката си дружка от този период – Бригита Чолакова.

Това е музиковедът Владо Игнатовски, тогава шеф на радио “99”, който по паспорт е с петилетки по-млад от двете руси амбиции. Злите езици съскат, че бившият радиобос често-често прескачал до Гърция и до други китни местенца по света – естествено, с чекове, подписвани от влюбената Нора. В един момент на гранддамата й писнало и тя се потопила в един нов и “спонтанно възникнал контакт” между нея и издънката на богатия Чапрашиков род Лазар Бъчваров, юрисконсулт в Министерството на транспорта и член на Комисията по приватизацията.

Той не само й пасвал по възрастова група, но бил и далеч по-заможен от “младока” Игнатовски. Освен това го раздавал ларж, бил галантен кавалер, ала и “голям кокал”, бодва го величествената ексзвезда. Сега обаче омайницата, по която преди близо 50 години са въздишали елитни мъжкари от ранга на Касиус Клей и Том Джонс, е отново сама. И “тишината в спалнята” й ражда безумия, ако перифразираме култовата реплика на бивш силов министър, изпусната по адрес на бивша червена депутатка с поразяваща уста.

Нашенската Катерина Валенте много обича да раздава наляво и надясно титлите “клюкарка” и “клюкар”, но самата тя успешно може да се класира на челните места при една евентуална класация на ВИП-сплетниците у нас. През широкия френски прозорец на разкошния си апартамент на тузарската столична улица “Оборище” тя следи като юнга на вахта кой влиза и излиза и изобщо – какво става в баровската кооперация, населена с артперсони и техните потомци, бивши депутати и министри от времето на Тато.

Така първа надуши, че бившата й приятелка и комшийка Маргарита Михнева е започнала да “движи” с Янчо Таков-баща. Бе и първата, която подшушна на таблоидите, че двамата вече са развалили калимерата. Намери начин да клъвне и Бригита Чолакова – че навремето семейството й било гонено от комунистите, а после тя започнала да им се слага, чак орден получила “за заслуги” от предишната власт. И не само това, ами на стари години се амбицирала да свали тогавашното “вице” на Желю Желев – ген. Атанас Семерджиев, и човекът се жалвал на приеми, че децата му щели да го бият заради мераците на тв-звездата.

Не пощади и Богдана Карадочева,

с която бяха неразделни в зората на демокрацията, по-точно – паметта на баща й. Покойният кожухар, оставил кости в Скравена, не бил “точно педофил”, както се изрепчила веднъж пияната до козирката Васа Ганчева, а просто си падал по млади момичета и... “Левски”. Имал обаче неблагоразумието да налети на засукана рускиня, негова клиентка, която се оказала съпруга на висш съветски комендант у нас /говори се, че става въпрос за самия “наместник” на НКВД в София ген. Леонид Филатов/.

Клиентката се оплакала на мъжа си от задирянията на Карадочев и... той решил проблема по сталински - “има човек, има проблем, няма човек – няма проблем”. Бащата на Богдана бил арестуван и пратен в лагер с изричното устно нареждане никога да не излезе оттам.

Изобщо, фрау Куманова не се свени да оплюва всички “стари приятели”, или, другояче казано, хората, с които е била в една “група по интереси”. Одумва зад гърба му модния спец Евгени Минчев, на когото навремето лично поднесла на тепсия “паркентното ноу-хау”, но той се оказал неблагодарник и си вирнал носа... на какво отгоре?! Попкралят Емил Димитров пък пробил в Париж благодарение на хомосексуализма си – на гей дружинката обаче й се оказали къси ръчичките и успяла да го вреди само като подгряващ вокал в “Олимпия”. Изцепи се, че у нас нямало аристокрация /свещена правота!/, е, “разхожда се един барон” /Гендович/, но и той бил фалшив, без капка синя кръв във вените. Не пести и леко жилещите нотки по адрес на легендата, която я качва на сцената – Леа Иванова. А пък съпругът й Еди, който “бил първото момче, с когото се целунала навремето”, е направо сравнен със земята – не бил добър музикант, изневерявал нон стоп на изпълнителката на “Чико от Порто Рико” с камериерки и келнерки...

Втората му половинка пък – Зоя, си била направо проститутка, дебнеща арабски клиенти по заръка на ДС. И така... до хиляда и едно. Без да броим подигравките по адрес на “роднинския кръг” – например на братовчедка й, майка на известния тв продуцент Нико Тупарев. С мъжа й навремето били такива сиромаси, така й се молели да им продаде “ужасните бои”, но нашата знаменитост ги отрязала. Така, де, какво тук значат някакви си бедни роднини?

Разбира се, всичко това е детска залъгалка в сравнение с епичния мащаб на сраженията, която Нора Нова води с двете си лични комшийки – примабалерината Вера Кирова и топжурналистката Маргарита Михнева.

За бившата грация Нова опищя орталъка,

че с як шамар й спукала тъпанчето, освен това й счупила очилата за 700 лв. и й нанесла “морална травма”. Двете пенсии се намразват люто покрай тавана на Нора, който тя иска да префасонира в ателие. Кирова обаче, над чиито покои се намира помещението, дала категоричен отпор. И след поредния бурен скандал се стигнало до нокаута пред кооперацията.

С Михнева историята е по-различна, но резултатът е равностоен. При паркиране миналата в архив звезда блъска гаражната врата на телевизионерката и я потрошава. Бръкнала се с 1000 лв. за ремонта и въпреки че майсторите поставили чисто нови лакирани дъски на мястото на “изгнилите порти от Балканската война”, напрежението останало да тлее. Водещата на “Неудобните” отърчала чак при Бойко Борисов, тогава още кмет на София, да се оплаче, че Нора Нова погребала болонката си Горби в двора на кооперацията - разбирай, на общинска земя. При това със салтанати – некролози, кръстове, паметни плочи и едва ли не опело... Изпълнителката на немския шлагер от 60-те “Човек много бързо свиква с хубавото” опроверга категорично твърденията на съседката си, без да отрича, че домашният й любимец наистина е заровен пред елитната сграда.

Как ще завърши войната на два фронта, в която Нора Нова се забърка преди една петилетка, все още е рано да се отговори. Но е ясно, че въпреки напредналата възраст на цитираните “генералши без армии”, които не могат да си поделят... и те не знаят какво, пикантните изпълнения предстоят. Никога не е късно човек да стане за резил!

Емил ГРУЕВ

......................................
ПЕВИЦАТА СЕ ЗАНЕМАРИ!


Според светската мълва импозантната дама вече 20 години не е свалила от раменете си червен шал, който “някога, някога, толкова някога...” наистина е бил шикозен, но днес мястото му е в нафталина. Откак се е пръкнала демокрацията, Нора все е омотана с него.

Паметливи припомнят, че веднага след 10 ноември Ахинора Куманова, както е паспортното име на светилото от международен калибър, долетя в България от Германия със същия аксесоар. И оттогава си го кътка, вместо да нахрани молците с него. На юбилейния концерт на Стефан Димитров в НДК Нора Нова пак цъфнала с вече видимо излинялата червена материя около себе си.

„Вярно е, че шалът е хубав, но все пак се изтърка. Все с него я гледаме. Ще взема да й дам един от моите шалове, малко да разнообрази фасона“, подметнала с неприкрит сарказъм бившата й дружка Богдана Карадочева.