Стоматитът е възпалително заболяване в устната кухина, което трябва да се лекува навреме, за да не се стига до много по-сериозни проблеми. Ако премине в хронична форма, се развива гингивит. А това вече е опасно и за зъбите, и за венците
Често не обръщаме внимание на това, че ни наболява езикът, а венците сърбят. Още повече че след няколко дни всичко преминава. Но само временно.

Първият сигнал за евентуални проблеми е леко зачервяване на венците. Ако имунитетът леко отслабне, болестта преминава в хронична форма и започва да създава много проблеми. Не стига това, че човек не може да сложи нищо в устата си, но на фона на стоматита непременно се развива и гингивит, а това вече е опасно и за зъбите, и за венците. Освен това в устата постоянно съществува източник на възпаление и болестотворните микроорганизми безкрай атакуват гърлото, бронхите и белите дробове. Ето оттук идва и постоянната простуда.

А първият сигнал за възникване на стоматита е малко по обем зачервяване на устната лигавица. След това същото място леко набъбва и се появява парене - пак леко. Постепенно върху лигавицата се образува стоматозна афта. Тя не е дълбока, единична е, с кръгла или овална форма. Но е много болезнена. Ако не се започне и сега лечение, язвичките “се плодят и размножават” и скоро цялата лигавица се изпъстря с тях. Човек нито може да хапне, нито дори да продума, защото най-малкото движение на езика причинява неимоверно страдание. Ранички могат да се появят навсякъде - върху вътрешната страна на устните и бузите, на дъното на устната кухина, под езика, на мекото небце или в областта на сливиците.

...Какви са причините за заболяването

Например суперпочистващи и суперизбелващи пасти за зъби. В техния състав влизат дезинфектиращи вещества: хексометазон или триклозан. Можете да си позволите подобна паста за зъби, но не по-често от веднъж на 3-4 месеца. Ако ги ползвате дълго време, ще си докарате дисбактериоза в устната кухина, а след това и възпаление. Болестта може да ви сполети и ако сте увредили устната лигавица: например без да искате ухапете меките тъкани, или ги одраскате с остър връх от развален зъб, от неравни коронки, от протеза и прочее. А също и от твърда храна, например сухари. Обикновено такава травма минава след два дни без проблеми, но ако в раничката попаднат вредни бактерии, може да се развие стоматит. Често той възниква като последствие от стрес. Всяко нервно натоварване потиска имунитета и вредните бактерии веднага “си показват рогата”. Още по-често болестта се предизвиква от стомашно-чревна дисбактериоза. Нарушената нормална микрофлора и появяването на гнилостни бактерии в червата предизвикват подобни реакции и върху устната лигавица. Понякога стоматит може да възникне във връзка с хормонални нарушения. Основно под удара попадат жените. Почти винаги съществува връзка между появяването на стоматита и отделните фази на менструалния период. При климакс и по време на бременност стоматитът често се обостря. Почти винаги предразположеността към тази болест се предава по наследство.

Изпитани рецепти от народната медицина

Отлични средства против стоматит са черната боровинка и гроздето. Яжте ги както ви харесва: пресни, като сладко, като компот или отвара, като настойки или сокове. Трябва да внимават само тези, които страдат от гастрит или язва с повишена киселинност. Те не бива да злоупотребяват с гроздето.

При появяване на малки раничи в устата си налейте чаша гореща вода, но не чак да се изгорите. С такава вода по няколко пъти на ден изплаквайте устата си.

За намаляване на болезнеността на лигавицата изплаквайте устата си с една чаена лъжичка разтвор на кислородна вода, разредена в половин чаша вода. Изплаквайте по 3-4 пъти на ден. Вместо това можете да използвате фурацилин или много слаб разтвор на калиев перманганат.

При напреднал стадий на болестта направете следното: смесете белтъка на едно прясно кокоше или патешко яйце в половин чаша вода и дръжте тази течност 30-40 секунди в устата си.

Като профилактика на заболяването пригответе следната рецепта: залейте с чаша студена вода една супена лъжица смлени корени от хрян. Оставете да престои едно денонощие, прецедете и изплаквайте 1-2 пъти на ден устата си с тази смес.

При всички форми на стоматита е полезно да сдъвчете малък лист от алое, след което да изплюете раздъвканата кашица. Правете тази процедура по 2 пъти на ден. Това растение е много горчиво, но си заслужава да потърпите 4-5 минути. След това не трябва нито да изплаквате устата си, нито да ядете каквото и да било. И още една рецепта: залейте една супена лъжица смлени съцветия от невен с чаша гореща вода, оставете да престои 20-30 минути, след което изплаквайте с тази отвара устата си по 2 пъти на ден.