Получавам около 1000 лева месечно, а по 34 лева за няколко дежурства на месец.
Травматологът д-р Атанас Кацаров от "Пирогов" тържествув - отрязаната ръка на 6-годишния Явор се оказа успешно присадена и вече се движи. Докторът, известен като Спайдърмен в института, е преминал почти всички възможни звена в болничното заведение - от санитар до специализант. В момента работи в Детска травматология.

- Как се чувства днес 6 - годишният Явор Георгиев, на когото през октомври миналата година циркуляр отряза ръката му, а вие я пришихте отново?
- Яворчо се чувства добре Миналата седмица беше на контролен преглед. Ние му направихме операция преди около шест месеца. Тогава присадихме кост от крака му на предмишницата. Ръката е подвижна. Костта се е захванала и аз съм много радостен.

- Как по принцип д-р Кацаров трябва да се носят при вас отрязани пръсти или други части от тялото?
- Миналата седмица имах такъв случай. Едно доста голямо момиче беше около 15 - тийнейджърка, помагала на баща си да цепят дърва. Тя е от някакво село край Пасарел. Посяга да сложи дървото на дръвника бащата обаче не се усеща и замахва с брадвата. Беше отрязан върхът на малкото пръстче и засегнато четвъртото на дясната ръка. Опитахме да реплантираме този участък от петия пръст, но не се получи - кръвоносните съдове, вени и артерии са срязани. Хората донесоха отрязаното парченце в лед. Всички трябва да знаят, че

отрязаният крайник трябва да се носи в лед.

Слага се в някаква марля или парцал и се потапя в лед, а не във вода и максимално бързо се търси лекарска помощ. Четвъртото пръстче успяхме да спасим. Но когато е по голяма тази зона ,примерно ръка или цял пръст срязан правилно от остър предмет, примерно стъкло, нож или брадва тогава шансовете за успешна операция са по-големи. Тогава се правят операции, които траят и по седем и по десет часа, тъй като изключително е прецизна хирургията.

- А какво знаете за 14 - годишния Асен, който беше жертва на родителски тормоз?
- Асен дойде самичък при нас и повече не се появи и това е добре. В смисъл такъв, че се е излекувал. Нямам представа какво е станало след това. Доколкото знам, с него са се заели от Агенцията за закрила на детето. И от социалните грижи. Но след Асен се появиха доста подобни случаи. Поне по веднъж седмично имаме случаи на домашно насилие, което родителите най-често крият от нас.

Съвсем наскоро приехме едно малтретирано дете, на което мъките му са продължили около две седмици. То беше около двегодишно и го лекуваха в хирургията. Това детенце беше системно бито и е от с.Врачеш - Ботевградско. Някаква семейна драма - пияни родители . Бащата тормозел майката и детето. Това се случва при ниско интелигентната прислойка на обществото, при хора, които нямат и финансови възможности, не полагат грижи за децата си.

Преди месец и половина също имаше един тежък случай на тригодишно момиченце, което е изнасилвано от баща си.

- Извинявайте, но колко ви е заплатата? Напоследък се говори за това, защото стана ясно, че някои здравни шефове взимат по няколко десетки хиляди лева месечно.
- Заплатата ми е около 1000 лева. Един месец – 900, друг месец 1000.

- Колко се плаща едно дежурство?
- За нощни дежурства получавам 34 лева. А се случва на месец да имам по шест, седем, осем нощни дежурства.

Това са 34 лева на месец, а не на дежурство!

Има хора, които взимат действително много пари в “Пирогов”, вероятно работят и те колкото мен, но моята заплата е такава.

- Откъде дойде наименованието ви д-р Спайдърмен?
- Преди пет години, когато започнах в детска травматология, ми хрумна, че децата се чувстват много по-спокойни и много по-добре, когато видят нещо познато. От обща култура всички знаят, че има така наречения синдром на бялата престилка, от който дори възрастните вдигат кръвно. Именно поради това аз ходя с цветни дрехи и на гърба ми има залепени няколко картини от филми за любими техни герои – “Спайдърмен”, "Супермен", "Батман", които децата много харесват. Това отвлича вниманието им от болката...

Едно интервю на Александрина РОКАНОВА