Не отлагайте операцията, хранете се правилно
<i>От 15 години имах проблеми с жлъчката, които невидимо са причинявали сериозни увреждания и на други органи в тялото ми. Трябваше ми около един час, за да реша дали трябва да я махам, или да продължавам с лечението. Лекарят, който по-късно ме оперира, беше категорично съгласен с мен - да я махаме. Малко се учуди, че взимам така лесно такова решение, но след аргументите, който споделих, се съгласи с мен. Имах полип 8 мм. До 10 мм не се смятат за големи. От 15 нагоре вече ги броят за големи. <br /> </i><br /> <span style="color: #800000"><u><b>Въпросът за големината е пряко свързан с вероятността от злокачествена дегенерация </b></u></span><br /> <br /> Колкото по-голям е полипът, толкова по-голямо е увреждането в организма. Общоприетата тактика при полипи до 15 мм е ехографски прегледи на 6 месеца и ако се установи, че растежът продължава, се реже жлъчката. Но това го бях чела и направо попитах: &ldquo;Вие, докторе, ако имате 8 мм полип, ще го махнете ли?&rdquo; Той ми каза: &ldquo;Да, но аз съм професионално деформиран&rdquo;. &ldquo;Значи сме &ldquo;колеги&rdquo; - казвам, - и аз съм деформирана&rdquo;. И след 3 дни ме сряза. След операцията ми каза, че решението ми е било абсолютно правилно не само заради полипа, а заради това, че жлъчният мехур се бил превърнал в гнойна язва и тормозел целия организъм.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Аз обаче се отплеснах да говоря за себе си, а исках да кажа нещо на хората с болна жлъчка. </b></u></span><br /> <br /> Ако преди първенството по броя на проведените операции се падаше на апендикса, сега на първо място излизат операциите на жлъчния мехур и пътищата. И тази статистика си има логично обяснение.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Първо, започнахме да консумираме повече мазнини, а по-малко растителна храна.</b></u></span><br /> <br /> На второ място, а това също е следствие от дисбаланса в режима ни на хранене и заседналия начин на живот - все повече хора са с наднормено тегло.<br /> <br /> И трето, съществено е променена възрастовата структура на населението: по-висок е делът на възрастните хора и хората в старческа възраст. Затова са и така често срещани нарушенията на жлъчната секреция и моторните функции на вътрешните органи - постоянни спътници на жлъчнокаменната болест.<br /> <br /> Наличието на камъни в жлъчката невинаги е придружено от възпаление на стените й. Но ако това вече е възникнало, <br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>често единственият изход е операцията <br /> </b></u></span><br /> За съжаление до този момент в арсенала на лекарите няма лекарства, които да разтварят камъните. А сега няма да се спираме на нетрадиционните методи. Така че, когато се появяват повтарящи се неприятни усещания в дясното подребрие, гърчове, колики, гадене, газове, горчив вкус в устата, нестабилни изпражнения, подуване на корема, трябва да се консултирате с лекар гастроентеролог или хирург.<br /> <br /> Не отлагайте и не губете ценно време. Операцията, направена по време на &ldquo;студения&rdquo; период, т.е. между пристъпите, на практика е напълно безопасна, усложненията в този случай са изключително редки. Във ваш интерес е да не отлагате посещението си при специалист, тъй като възпалението на стената на жлъчния мехур често води до промени в черния дроб, до остри и хронични процеси в разположения в съседство панкреас. Операцията в разгара на пристъпа може да доведе до куп усложнения - некроза на стената на пикочния мехур и перитонит (възпаление на коремната кухина).<br /> <br /> <i><b>ВНИМАНИЕ!<br /> При съвременните постижения в областта на анестезиологията, по-добрите хирургични техники, рационалното поведение на болния в следоперативния период може да се постигне успех в лечението дори и при наличието на множество съпътстващи заболявания. Но жлъчният мехур вече е отстранен, свалени са конците, раната е зараснала, пациентът вече е у дома сред своите близки. <br /> </b></i><span style="color: #800000"><u><b><br /> Как се живее с оперирана жлъчка</b></u></span><br /> <br /> Естествено, това повдига много въпроси. Преди всичко - храненето. Изписаният от болницата опериран човек е наясно, че храната може както да разболява, така и да лекува. Например студеното предизвиква спазъм на пилора на стомаха, който рефлекторно се предава на жлъчните пътища. Мазните, пикантни, солени храни засилват този спазъм, който се проявява като болка в дясното подребрие. Голяма част от храната се задържа продължително време в стомаха, като по този начин удължава периода на секреция и отделяне на жлъчка в червата.<br /> <br /> Консумирайте повече нетлъсто месо, варено или приготвено на пара, извара или варени зеленчуци, каши. Избягвайте мазните храни, пушените меса, кексовете, кифлите.<br /> <br /> Неблагоприятно влияние върху състоянието на пациент, който е претърпял холецистектомия, оказват дори малки количества леки алкохолни напитки - бира, сухо вино.<br /> <br /> Особено внимание трябва да се обърне и на въпроса за физическите натоварвания. В никакъв случай не се отказвайте от тях. Увеличавайте натоварването постепенно. Първата седмица след изписването от болницата са напълно достатъчни едночасовите разходки в нормално темпо, разбира се, на чист въздух. През втората или третата седмица може да включите и сутрешната гимнастика. Но помнете: единственият ви съветник е лекарят! Обсъдете предварително всички промени най-напред с него. Ако почувствате, че състоянието ви се влошава, трябва да го споделите преди всичко също с лекуващия ви лекар.<br /> <br /> След една, две или три седмици, в зависимост от състоянието ви, може внимателно да се включите и в домашната работа. Не трябва да предизвикват чувство за дискомфорт обикновеното почистване на дома, готвенето. Значителното физическо натоварване: пране, миене на пода, разбира се, са противопоказани за целия период на адаптация.<br /> <br /> Не забравяйте, че във всички случаи на болка, неприятни усещания в дясното подребрие, повишаване на температурата на тялото, трябва незабавно да се обърнете към лекар за по-нататъшна диагностика.<br /> <br /> <i><b>Дарияна Димова</b></i>, София<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><i>Ефикасна диета <br /> </i></u></span><br /> <span style="color: #800000"><u><b>Мляко и млечни продукти</b></u></span><br /> <br /> <u>- РАЗРЕШЕНИ:</u> прясно обезмаслено мляко, най-добре краве, прясно приготвена извара, диетична извара, добре обезсолено краве сирене, прясно подквасено кисело мляко, прясно подсирено сирене, айран, таратор без чесън.<br /> <br /> <u>- ОГРАНИЧЕНИ:</u> пресен кашкавал &ldquo;Витоша&rdquo;, пълномаслено прясно мляко.<br /> <br /> <u>- ЗАБРАНЕНИ:</u> тлъсти и пикантни сирена, кашкавал &ldquo;Балкан&rdquo;, пушени и топени сирена, сирене &ldquo;Крема&rdquo;, овче бяло саламурено сирене, овче и биволско кисело мляко.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Месо и месни произведения<br /> </b></u></span><br /> <u>- РАЗРЕШЕНИ:</u> питомен заек, телешко, крехко говеждо, агнешко - варени или печени на фурна или скара, пиле бройлер, нетлъста млада кокошка.<br /> <br /> <u>- ОГРАНИЧЕНИ:</u> младо нетлъсто свинско месо, главно на скара, телешки черен дроб, нетлъста шунка, филе, кюфтета на скара.<br /> <br /> <u>- ЗАБРАНЕНИ:</u> животински вътрешности, джолани, всички консервирани меса и колбаси, тлъсти меса, пържени и запържени храни и ястия, пача, пушени гърди, сланина, месни бульони, дивеч.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Риба и рибни произведения<br /> </b></u></span><br /> <u>- РАЗРЕШЕНИ:</u> нетлъсти речни риби (мряна, клен, млад шаран, таранка, уклей, бяла риба, пъстърва, щука, червеноперка - главно варени или печени на скара).<br /> <br /> <u>- ОГРАНИЧЕНИ:</u> нетлъсти морски и океански риби.<br /> <br /> <u>- ЗАБРАНЕНИ:</u> тлъсти речни, морски и океански риби - сом, моруна, змиорка, паламуд, хайвер, чирози, нерибни морски и океански продукти - рибни пастети, мариновани, пушени и осолени риби.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Яйца и яйчни продукти<br /> </b></u></span><br /> <u>- РАЗРЕШЕНИ:</u> яйчен белтък, снежни топки<br /> <br /> <u>- ОГРАНИЧЕНИ:</u> цели кокоши яйца - до 2-3 броя седмично - до 1/2 яйце дневно.<br /> <br /> <u>- ЗАБРАНЕНИ:</u> яйчен жълтък, майонеза, гъши и пачи яйца.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Мазнини<br /> </b></u></span><br /> <u>- РАЗРЕШЕНИ:</u> растителни салатни масла - слънчогледово, маслиново<br /> <br /> <u>- ОГРАНИЧЕНИ:</u> прясно краве масло (до 20 грама за денонощие)<br /> <br /> <u>- ЗАБРАНЕНИ:</u> свинска мас, говежда и овча лой, маргарин, сланина, мандраджийско масло.<br /> <br /> <div>&nbsp;</div> <span style="color: #800000"> <div><u><b>Зеленчуци и зеленчукови консерви</b></u></div> <u><b><br /> </b></u></span><u>- РАЗРЕШЕНИ:</u> марули, салатки, домати, млади краставици, моркови, картофи, цели сладки печени пиперки, бяло сурово зеле, карфиол, стерилизирани консерви, обезсолени маслини, сокове от зеленчуци, замразени зеленчуци.<br /> <br /> <u>- ОГРАНИЧЕНИ:</u> варено зеле, праз, лук, сурово кисело зеле, варива (пасирани)- зрял фасул, леща.<br /> <br /> <u>- ЗАБРАНЕНИ:</u> спанак, киселец, лапад, коприва, патладжани, туршии.<br /> <br /> <div><span style="color: #800000"><u><b>Плодове и плодови консерви</b></u></span></div> <br /> <u>- РАЗРЕШЕНИ:</u> почти всички добре узрели плодове, сушени ябълки и круши, банани, сокове, нектари, компоти.<br /> <br /> <u>- ОГРАНИЧЕНИ:</u> касис, къпини, боровинки, френско грозде, стафиди, сушени кайсии. цитрусови плодове.<br /> <br /> <u><span style="display: none" id="1272877955097S">&nbsp;</span>ЗАБРАНЕНИ: фурми, смокини, сини сливи, орехи, бадеми, фъстъци, семки.</u>