ТОЧНА ДИАГНОЗА
Признаците за исхемия на главния мозък не трябва да се смятат за “нормални” прояви на стареенето

Почти на всички хора на възраст над 50 години са познати такива симптоми като главоболие, виене на свят, отслабнала памет. Обикновено те ги приемат за признаци на стареенето и малцина от тях знаят, че всички те са прояви на исхемия на главния мозък. Това е състояние, при което мозъкът не получава достатъчно количество кислород, за да може да функционира нормално. Причината за недостатъчното кръвоснабдяване на главния мозък е увреждането на кръвоносните съдове, които доставят кръв от сърцето към мозъка, вследствие артериална хипертония и атеросклероза на кръвоносните съдове.

ЯВНИТЕ СИМПТОМИ
Ако човек не получи адекватно лечение, патологичните изменения в кръвоносните съдове стават все по-изразени и исхемията на мозъка - по-тежка.
При възрастните хора възникват така наречените преходни нарушения на мозъчното кръвообращение - исхемични атаки, прединсулт. Могат да възникнат и нарушения на говора, рязка слабост в ръцете или в краката, както и продължително главозамайване с прилошаване. Тези нарушения могат да изчезнат, ако се приложи съответното лечение.
Ако сте забелязали наличието на такива симптоми, веднага се обърнете към лекар или извикайте “Бърза помощ”.

В РЕЗУЛТАТ НА ТОВА - ИНСУЛТ И СЛАБОУМИЕ
Най-тежката проява на мозъчната исхемия е острото нарушение на мозъчното кръвообращение или инсултът.
Инсултът има същите прояви, които посочихме и по-горе - тези, които са характерни и при нарушаване на мозъчното кръвообращение. Дори при адекватно лечение неговите симптоми се запазват повече от денонощие, а при много хора, особено при възрастните, се стига до парализа или до пълна загуба на говора. Човек става инвалид. Не е изключен и летален изход.
Малко са хората, които знаят, че нарушенията на паметта, затрудненията при изпълняване на умствена дейност, разконцентрирането (намалено внимание), са също проявления на исхемия на главния мозък. Крайният стадий на тези симптоми (или прояви) е старческата деменция (старческо слабоумие), която изцяло отнема възможността на човек да води нормален начин на живот.

КАК ДА ЗАЩИТИМ МОЗЪКА
Вече има данни, че нормализирането на повишеното артериално налягане и лечението на исхемията спомагат за профилактиката на нарушената памет при възрастните болни. При това положителни резултати се забелязват дори само след половин година. Естествено, колкото по-навреме започне лечението, толкова по-големи са шансовете за успех.
Съществуващите в момента методи са основани на подобряване доставянето и използването на кислород и на глюкоза. За тази цел се назначават препарати, които съдържат специални органични съединения - аминокиселини, продукти на въглехидратната и мастната обмяна, близки по състав до тези в човешкия организъм. Затова тези препарати се усвояват лесно от организма и оказват много добър ефект - подобряват придвижването на глюкозата в клетките и усвояването на кислорода от тъканите.
Не трябва да забравяте, че проявите на мозъчна исхемия не са “чисто възрастови” симптоми, те възникват вследствие увреждане на кръвоносните съдове.
Навременното лечение под наблюдението на лекуващия лекар на практика ще позволи напълно да се справите с това нарушение и да запазите активния начин на живот във всяка една възраст.