Жените се разболяват десет пъти по-рядко от тази болест. Ако не провокирате подаграта, можете изцяло да я контролирате. Най-често под атаката на заболяването са ставите и бъбреците
Общоприетото мнение, че тази болест избира за жертви хора с високо социално и материално положение не се е променило и до днес. Но въпреки това медиците причисляват подаграта към “грешките” на обмяната на веществата и я свързват с натрупване на пикочна киселина в тъканите.

Подаграта може да даде усложнения. Най-често в капана на болестта попадат ставите и бъбреците.

Профилът на болния от подагра човек също се запазва - активен, обичащ удоволствията мъж на средна възраст с добри доходи. Често заемащ ръководна длъжност и освен това - темпераментен, т.е. холерик. Жените се разболяват десет пъти по-рядко от тази болест.

Подаграта е болест на начина на живот. Провокира се от погрешна диета, употреба на алкохол, стресове и прочее прекалени неща - ден след ден.

Опасно е прекаляването с месни и пушени продукти

Излишъкът от животински белтъчини и алкохол, “подправени” със стрес, предизвиква повишаване нивото на пикочна киселина в кръвта. И на нейните соли - уратите.

Пикочната киселина е подобна на кофеина - тя стимулира умствената дейност. Затова някои учени смятат, че болните с подагра имат шансове в областта на науката. Бедата е в това, че кристалите урати започват да се отлагат в ставите, бъбреците и другите органи.

Причина за подаграта обаче може да е генетичен дефект - липсата на фермент, който превръща пикочната киселина в разтворимо съединение.

Така тя се концентрира все повече и повече. И когато тази концентрация достигне критично ниво в кръвта, солите във вид на микрокристали засядат в ставите и образуват там своеобразно “депо”. Освен това част от кристалите засядат в бъбреците и с времето се образуват камъни.

Пристъпът се провокира от преяждане, препиване с бира и стрес

Често подаграта се съчетава с други обменни нарушения, защото по принцип е болест на обмяната на веществата. Такова нарушение е метаболитният синдром. Това е сравнително нов медицински термин, който обединява в себе си три признака: хипертония, наднормено тегло и склонност към захарен диабет.

Болестта може да се развие и като следствие на ендокринни нарушения, бъбречни болести, заболявания на кръвта и при продължителен прием на някои лекарства. Във всички случаи или се увеличава продукцията на пикочна киселина, или се понижава нейното отделяне от организма.

Острите като игли кристали засядат в ставните кухини и предизвикват възпаление на това място - подагрозен артрит, който се съпровожда със силна болка. Пристъпът се провокира от преяждане, употреба на алкохол (особено бира), стрес, преохлаждане или точно обратното - гореща баня или сауна.

ВНИМАНИЕ!
Най-често се засягат големите пръсти на краката. Пристъпът възниква внезапно, най-вече през нощта. Пръстът се подува, появява се силна болка и зачервяване. Често се повишава и температурата на тялото. Много скоро болката става нетърпима. И най-малкото докосване на засегнатата става е крайно болезнено.


Пристъпът може да продължи цяла нощ, а може да се проточи и няколко дни. Ако премине в още по-остра форма, симптомите на местното възпаление се запазват един-два месеца.

Изключете от менюто си богатите на пурини продукти

Лечението на тази остра ставна атака вече не е толкова сложно. Основното е тази терапия да се провежда в периода между отделните пристъпи. Тя е насочена към предотвратяване на повторните атаки и намаляване на риска от развитие на усложнения. Сложното е това, че като всяка обменна болест не може да се излекува напълно. Но може да се “задържат юздите й”, да не се позволи да се проявява. За пореден път ще повторим колко е важно да промените режима си въобще, за да подпомогнете лечението и да не допускате пристъпи. Спазвайте строго препоръките на лекаря.

Всъщност вашето лечение трябва да започне с диета, но в период на обостряния тя не е достатъчна. Необходимо е да се следи нивото на пикочната киселина. За целта съответно се назначават препарати.

Изключете от менюто си богатите на пурини продукти: мазно месо, риба, черен дроб, концентрирани бульони, домати, спанак, цветно и брюкселско зеле, бъбреци, сардина, рибени супи, гъби, бобови продукти и много други.

Наблягайте на млякото, на сиренето, яйцата, картофите, морковите, салатата, булгура, плодовете, киселомлечните продукти. Разбира се, два пъти в седмицата можете да си позволите немазно месо, както и растително масло.

Пийте повече течности, особено алкална минерална вода. Намерете сили в себе си и откажете алкохола, или поне го сведете до минимум. Ако не можете съвсем без това, за предпочитане е по малко водка по празниците, като я пиете заедно с много алкална минерална вода. И тогава, като не я провокирате, вие можете изцяло да я контролирате.

Специалистите на “доктор” съветват

Много е важно да предотвратите страшните последствия от тази болест. Т.е. отлагане на кристалите в бъбреците и в пикочните пътища. Това състояние се нарича “подагрозен бъбрек”, по-точно нефрит. Увреждането на бъбреците е много неблагоприятен симптом и без лечение може да доведе до хронична бъбречна недостатъчност.

Понижената бъбречна функция на свой ред води до повишено кръвно налягане. А във връзка с нарушената обмяна на веществата се увреждат кръвоносните съдове - особено тези на бъбреците и сърцето. В тях се появяват склеротични изменения.

Непременно се подлагайте на изследване на бъбреците, за да сте наясно дали не са се образували камъни и как функционират те.

Изследвайте състоянието и на другите органи: сърцето, кръвоносните съдове, ендокринните жлези. Така ще откриете свързани с подаграта метаболитни нарушения.

Ще повторим, че важна роля за диагностика на подаграта играе нивото на пикочна киселина в кръвта. Кристалите се виждат много ясно при обикновено изследване под микроскоп. Те имат формата на диамант или ромбоидна пластинка, затова лесно се забелязват.

Ако получите пристъп

Осигурете си пълен покой. По време на острия пристъп дръжте болната става в повдигнато състояние, като сложите отдолу възглавничка.

Пийте много вода - 5-6 чаши на ден. Многото течности ще ускорят изхвърлянето на пикочната киселина от организма ви. Добре е да си приготвите чай от шипка или боровинков сироп. Не слагайте захар.

Избягвайте аспирина и препаратите с негово съдържание. Аспиринът може да задълбочи състоянието ви и да забави процеса на изхвърляне на пикочната киселина.

Ако увредената става позволява да я докоснете, опитайте да наложите отгоре пакетче с лед за десет минути. Той дества обезболяващо.

По време на пристъп спазвайте най-строга диета - т.е., откажете се от продуктите, съдържащи пурини - поне през първите дни. И никакъв алкохол! Веднага трябва да се изхвърли излишната пикочна киселина от организма и да се избягва нейното повторно натрупване. Затова - бързо при лекар за подходящото лечение!