Ромският бизнесмен изнася проповеди в зала на столичната ул. “Раковски”, присъства на богослужения и във “Факултета”.
Киро Японеца окончателно стана пастор. Циганинът, който в миналото се спрягаше за наркобос, проповядва всяка неделя в наета от него зала на ул. “Раковски”. При нужда изнася проповеди и в квартал “Факултето”, където има най-голямо влияние сред ромите. Киро Японеца е ръкоположен за новата длъжност лично от председателя на Българската божия църква пастор Павел Игнатов.

“Той е доказателство за чудо и Божия милост – простреляха го, оцеля и се обърна към правата вяра”, обичал да повтаря Павел Игнатов и често давал за пример историята на Киро Японеца. През 2005 г. ромският бизнесмен оцеля след стрелба по него на столичния бул. “Васил Левски”. Куршумите засегнаха малкия мозък и заради това лекарите не даваха никакви гаранции за живота му. Прогнозата им бе, че дори да оцелее, Киро Японеца ще е с непоправими увреждания на мозъка и на практика ще е с разсъдъка на малко дете.

Малко известен факт е, че след стрелбата Кирил Киров се подложи на лечение в Тел Ашумер – израелската болница, в която няколко месеца престоя и пострадалата след катастрофа с Максим Стависки Мануела Горсова. Ромският наркобос се е лекувал един етаж над отделението, където пък бе настанен израелският премиер Ясер Ярафат, след като изпадна в кома преди години.
Близки до Киро Японеца твърдят, че “чудодейната му връзка с Бог”, започнала именно в Израел. Докато бил там, той поискал да посети Божи гроб. След завръщането си в България Киро Японеца приел окончателно Евангелието.

Влияние

Дори и отдаден на Господ, Кирил Киров продължава да върти бизнеса си. Официално той се занимава със строителство, търговия с петролни продукти и друг вид дейност. Близки до Японеца твърдят, че приятелството му с пастор Павел Игнатов не приключва само с вярата и Божието слово. Покрай навлизането си в Църквата Киро Японеца е предложил помощ при управлението на нейните имоти. Публична тайна е, че в България Българската божия църква е една от най-богатите и има във фонда си десетки сгради, някои от които се намират в самия център на София.

Киро Японеца от своя страна също е полезен заради силното си влияние, което има върху ромите във Факултета. Той вече е предложил да финансира изграждането на няколко църкви в ромските квартали, където да се събират евангелистите. В замяна ще бъде приет в управителния съвет на Българската божия църква и ще отговаря точно за нейните имоти. Официално не е правена финансова оценка колко точно струват те, но според запознати цената им възлиза на десетки милиони левове. Противници на пастор Павел Игнатов вече го критикуваха, че иска да загроби имотите на църквата, за да ги използва след това за построяването на луксозни хотелски комплекси, да ги отдава под наем като офиси или да ги заменя за други сгради. Запознати твърдят, че Киро Японеца е решил да използва една от строителните си фирми, ако бъде упълномощен да поеме контрола върху имотния фонд на евангелистите.

Тези, които вече са присъствали на някоя от проповедите на Киро Японеца, твърдят, че той действително вярвал в това, което говори и искрено приемал идеята за Бог. “Целия се променя, като застане на трибуната. Казва: “Братя, аз съм богат, толкова богат, че имам за себе си, за синовете, за внуците, че и за вас имам. Само ако вярвате, ще бъдете и вие богати като мен!”

На проповедите на Киро Японеца обикновено присъстват два пъти повече хора, отколкото обикновено. Свидетели твърдят, че цари желязна дисциплина. Киро Японеца управлявал паството си със същата желязна ръка, с която преди ръководел и наркобизнеса си. “На вратата обикновено застават някои от бодигардовете му и следят кой идва и кой не. Ако някой тръгне да нарушава дисциплината, го предупреждават любезно, но строго”, разказва пред “ШОУ” евангелист от църквата на ул. “Раковски”.

Покръстването

Над 500 души са присъствали на водното кръщение на Киро Японеца в къщата му в столичния квартал “Факултета”. Преди церемонията ромският бизнесмен е поръчал специално да разширят басейна му. Всеки един от присъстващите е получил безплатно луксозно издание на Новия завет, платено от Киро Японеца. Свидетели на грандиозното събитие твърдят, че по размах и организация приличало по-скоро на сватба. В двора били опънати няколко шатри, които приютявали многобройните гости.

Свидетел на церемонията си спомня: “Пасторът го попита определени въпроси за водното кръщение: Вярваш ли в Исус Христос? И той отговори категорично: Да! “Покая ли се за греховете си? - Да. Ами, прощаваш ли на твоите врагове? - Да, прощавам на моите врагове. Накрая, преди да го потопи във водата, пасторът го попита: На този, който те простреля, прощаваш ли? Настана мълчание, той се обърна към пастора и каза: Дай ми 5 минути!

Едва след кратък размисъл отговори, че прощава и на убийците си, чак тогава беше извършено и водното кръщение”, твърди Иводор Ковачев.

Киро Японеца е настоявал в правата вяра да бъдат покръстени и синовете му Януш и Спартак. Засега обаче те отказвали. И двамата вече имат семейство, но по-често могат да бъдат забелязани във фамилната къща на баща си. Покръстена в новата вяра е Стефка, съпругата на Японеца. Тя води внуците на мъжа си на службите и следи бебетата да не вдигат шум, докато дядо им се обръща към паството си.

Конфликт на интереси

Съседи на Киро Японеца твърдят, че метаморфозата, която той изживява, е повече външна. “Синовете му поеха бизнеса с наркотици, но той продължава да има контрол върху дейността им. Никой в семейството не смее да му се противопостави. Под негова закрила са и няколкото лихвари във Факултета, от които всички са пропищели. Някак си не ни се струва възможно хем да е отдаден на Господ, хем да върти такъв бизнес”, негодуват те.

Разследване на “ШОУ” разкри, че лихварите, които работят за Киро Японеца, са четирима. Парите, с които въртят далаверите, идват от ромския бизнесмен, а лихвите са непосилни – например при дадени назаем 10 000 лева длъжникът трябва да върне 13. Най-дългите срокове за изплащане са 2-3 месеца. Ако и след този период парите не са върнати, лихварите пристъпват към изземване на имуществото. Къщите се продават, а парите отиват при Боса. “Много от нашите цигани, които направиха сватби на децата си, останаха без имоти. Знаете, че при нас няма как да се измъкнеш с евтина сватба – обикновено отиват по 10 000 и повече. Взимат пари от лихварите, после не могат да ги върнат, защото не са успели да съберат достатъчно от гостите на сватбата и горят с имотите”, разкрива още свидетел на лихварската дейност.

Заради стрелбата по Киро Японеца през 2005 г. делата срещу него са спрени. Въпреки това и в момента той е разработван за наркотърговия. Според секретна справка на МВР заедно със синовете си Киро Японеца продължава да държи крайните квартали на София. От него преференциално се снабдяват и циганите във “Факултета”.

Вече си написа завещанието

Както “ШОУ” писа, Киро Японеца раздава наследството си. Империята на циганския бос вече е разпределена между тримата му сина – Януш и Спартак и незаконно родения Сотир. При евентуалната смърт на Японеца съпругата Стефка ще наследи къщата на ул. 150 в столичния квартал “Факултета”. Останалата част от родата е била обезщетена с автомобили и малки суми. Според запознати империята на Киро Японеца възлиза най-малко на 40 – 50 млн. лева. Повечето от парите му са прехвърлени по две сметки в чужбина, след като преди години държавата го погна за неплатени данъци и укриване на доходи.

Част от средствата на Кирил Киров са инвестирани също в недвижими имоти. След последната стрелба по него през 2005 г. собствеността върху тях също е прехвърлена върху хора от фамилията на Японеца.
Освен “хасиендата” във “Факултета” Кирил Киров притежава и огромна къща във “Владая” на ул. “Плиска” 12.
Негов е и комплексът с офиси на бул. “Васил Левски”, оценен за над 10 милиона лева.

Свидетелства

За набожния Кирил Киров свидетелства и бизнесдамата Ваня Червенкова. Тя описва как е ходила с него на евангелски служения:

“Дойде и този ден! За първи път виждах толкова хора накуп. Между тях имаше и много невярващи, които знаех, че ще ни слушат с любопитство. Много хора вярващи бяха дошли от почти всички евангелски църкви, от квартал "Филиповци", от Самоков, от Монтана, от Пловдив, Перник и от какви ли още не места. Имаше много автобуси, наети да извозят хората. Бяха изградили голяма сцена, където след малко дечица от Самоков щяха да пресъздадат сцени от Старият и Нов Завет. Имаше големи екрани, десетки мощни прожектори осветяваха сцената. По покрива на училището, в което се провеждаше събитието, имаше хора с камери и осветителни вани. Киро седеше вдясно от мен, придружен от семейството си, а аз преглъщах и устните ми лепнеха от напрежение. Какви ли мисли не минаваха през главата ми. Бяхме толкова лесни мишени в този момент, а врагът не спеше”...

Мария НИКОЛАЕВА