Клюката носи, че олигархът ще вдига сватба с близначката на Гергана Паси – телекомуникационната специалистка Михаела Калайджиева.
Една от клюките, които не слизат от дневния ред на паркетното общество у нас, е за тайния годеж между дамата Михаела Калайджиева, шефка на отдел в “Мобилтел”, но по-известна като близначката на Гергана Паси, с доста по-възрастния олигарх Борислав Дионисиев.

Двамата са като лепнати един за друг на всички светски купони, отделно прекарвали романтични ваканции на екзотични кътчета. И докато бившата евроминистърка се готви да дари съпруга си Соломон Паси с първата им обща рожба, нейната сестра засега има амбицията само да нахлузи булчинската рокля. И да влезе през парадния вход в клуба на половинките на най-богатите нашенци.

Сам по себе си меракът на разведената веднъж Михаела заслужава похвала, тъй като Дионисиев от известно време е “свободен електрон”. На второ четене обаче се оказва, че пасторалната история имала двойно дъно. И то е, че милионерът първо бил зарязан от дългогодишната си брачна половинка Олга Шчербицка, след което му отпуснал края, за да излекува накърненото си мъжко его. В един момент обаче съдбата /или светската суматоха/ го срещнала с една от най-атрактивните близначки в България, която успяла да го заплете в любовните си мрежи.

Според осведомени обаче дълго преди това съвместният му живот с украинската му булка куцал. Най-накрая тя си намерила нов мъж – също българин, който обаче не можел да стъпи на малкия пръст на ексблаговерния й по финансови възможности. По тази причина Олга все по-често се заседявала в своята нуждаеща се от капитален ремонт квартира в Киев и идвала в България от дъжд на вятър. В книгата си “Кома” журналистът Огнян Стефанов разкри, че познава много добре и Дионисиев, и втората му жена, тъй като от доста петилетки били комшии в столичния ж.к. “Младост”. Олга и Борислав дори го посетили в болницата, където лежа месеци наред след жестокия побой, нанесен му пред столичния ресторант “Кипарис”.

Според запознати обаче навремето Дионисиев се задомил за Олга по чисто меркантилни подбуди – надявал се сватбата да му отвори вратите за членство в тогавашния червен елит. Защото въпросната “разжалвана” украинка съвсем не била случайна персона, а дъщеря на първия секретар на комунистическата партия на Украйна до 1990 г. - Владимир Шчербицки. Той застава начело на огромната страна, тогава част от разпадналия се СССР, още в средата на 60-те години, замествайки на поста властния и суров Пьотър Шелест.

За никого от съветската партвърхушка в този период не е тайна, че Шчербицки е земляк и любимец на самия Брежнев. В края на застоя дори тръгва мълвата, че той ще оглави империята след кончината на тежко болния и алкохолизиран генсек, но това не се случва. На власт идва Горбачов, стартира перестройката, старият брежневистки кадър Шчербицки не се вписва в сценария и е принуден да излезе в пенсия. Отначало първият мъж на Украйна възлага големи надежди на младия и енергичен “Миша”, но те бързо угасват. Твърди се, че Горбачов се държал високомерно и пренебрежително с номенклатурния ветеран, а след взрива в Чернобил му наредил да не отменя първомайската манифестация и да не всява паника, защото в противен случай нямало да види бял ден. И Шчербицки се подчинил. Поне така разказа наскоро пред тиражно украинско издание неговата вдовица Рада Гавриловна, бивша тъща на Борислав Дионосиев. Пенсионираната учителка разказа и как след разпада на СССР разярената тълпа хвърлила в Днепър чучелото на покойния й съпруг, издраскано с ругателни надписи и омотано с канап. По това време обаче възрастната жена е на безопасно място – в София, при дъщеря си Олга и зет си Борислав, които още минават за хармонична семейна двойка.

В момента бившата тъща на bg олигарха се свира с щерка си в разпадащ се тристаен апартамент в украинската столица. Средства за ремонт няма, инфлацията отдавна е “изяла” и онези 55-60 000 рубли, които съпругът й завещава в предсмъртното си писмо. /Говори се, че Шчербицки се застрелял, тъй като бил обвиняем №1 за аварията в Чернобилската АЕЦ, но съпругата му категорично отхвърля тази версия и твърди, че издъхнал от скоротечна бронхопневмония./
“Целият апартамент се разпада... В хола зее огромна пукнатина, а Оля спи на дивана под нея. От четвъртия етаж се чуват ругатни... Останало ни е само това жилище. Дъщеря ми се омъжи, роди Радуся, дадоха й тази квартира, известно време тя стоеше празна, но след като Володя почина, мен ме изселиха от покоите на улица “Карл Либхнехт” и аз дойдох тук...”, доверява Рада Шчербицка. Освен мъжа си тя губи при трагични обстоятелства – наркотици плюс алкохол, и сина си Валерий, който приживе водил разгулния живот на “най-желания ерген” в Украйна.

Дъщеря й Олга за пръв път след развода си с Дионисиев също повдигна завесата над фамилните потайности.

“Завърших факултета по романо-германски филологии на Киевския университет, обичам езиците, литературата. В Киев се запознах с един много симпатичен българин, също студент, но във факултета по международни отношения. Оженихме се, ала 8 години нямахме деца. Направих всичко, каквото ми беше по силите, и се роди Радослава. Кръстена е на моята майка – Рада, и на българската си баба – Слава. 4 години след раждането й със съпруга ми се разделихме. Аз се влюбих в друг българин. Баща ми все повтаряше: “Господи, в България са 8 милиона човека, и от тях ти се изхитри да избереш двама! Да не би нашите да не ти харесват, а?” Моят мъж осинови Радослава, след като биологичният й баща успя да се откаже от нея, и затова тя носи неговата фамилия. Следваше в Лондон, завърши всичко, което може да се следва, и сега си търси работа. Преди 2 години се омъжи... за българин.

Предишният ми съпруг беше журналист, а сега е бизнесмен, милионер, казва се Борислав. Той е много заможен човек и всеки месец ми плаща “пенсия”, която е напълно достатъчна за един нормален живот...”, изповяда се експоловинката на олигарха.

Преди няколко години международно правителствено разследване набърка името на братовчеда на Борислав Дионисиев – Людмил Дионисиев, в аферата “Петрол срещу храни”. Самият Борислав също е от сой. Завършва елитната Английска гимназия в София. Негов съученик и близък приятел е бъдещият политик Георги Пирински. След абитуриентския бал двамата, вдъхновени от култовия роман на Джек Керуак “По пътя”, решили да стигнат на стоп до морето. “Само че България не беше Америка, Керуак не беше познат на родните власти и завършихме в милицията в Ямбол. Прибраха ни, защото се бяхме качили в една холандска кола. А на Георги му беше зададен най-изумителният въпрос: “Ти защо си роден в Ню Йорк, бе?!” Пуснаха ни, разбира се, и ни посъветваха друг път да не правим такива опасни неща...”, спомня си милионерът.

През 1995-а той е принуден да се раздели с най-голямата си страст – ските, след тежка катастрофа в София, при която едва оцелява. На път за аерогарата шофьорът му се опитал да вземе със 130 км/ч един завой, но се забили в крайпътно дърво. Оттогава Дионисиев е с изкуствена става.

Даниела КРЪСТЕВА

.................................
ДОСИЕ

- Борислав Дионисиев е роден през 1947 в София. Завършил е международни икономически отношения в някогашния ВИИ “Карл Маркс” /сега УНСС/. Втората му съпруга Олга Шчербика “издава”, че е следвал и в Киев. През 1979 г. специализира в университета в Осло. От 1975 до 1981 г. работи в Института по съвременни социални теории. От 1981-ва до 1989-а е редактор и завеждащ международен отдел в сп. ”Отечество”.

- След като напуска журналистиката, се впуска в дълбоките води на частния бизнес. От 1989 до 1991 г. е представител на гръцката икономическа групировка “Вардиноянис” за Източна Европа. През 1992 г. създава “Булвария холдинг”. През 1999-а обединява “Електроимпекс” и “Машиноекспорт” в “Електромашинари холдинг”. През 2000 г. става председател на съвета на директорите на “Софарма”. През 2003 г. го избират за член на надзорния съвет на корабостроителницата “Булярд”.
Бил е член на групировката на едрия бизнес “Г-13”, а след разпадането й и на наследилия я бизнесклуб “Възраждане”.

- От първия си брак има син Христо и дъщеря Светла, по професия дизайнер, която в началото на прехода се омъжи за известния актьор от Сатирата Светослав Пеев, а сега живее във Виена.
Дионисиев-младши завършва във Виена и специализира в САЩ, но се връща в родината, за да се посвети на бизнеса. Отказва на баща си да работи в офиса му в Лондон и заедно със сестра си открива ресторант “Планета” в столичния Дом на киното. По-късно с финансовото рамо на баща си създава веригата магазини за мобилни телефони и аксесоари “Да, да”. Другата му компания е “Съни филмс”.

- Борислав Дионисиев е арендатор и на ресторанта в ултраелитния Дипломатически комплекс на ул.”Васил Чекаларов” 51 в Бояна, управляван от Асен Македонов.

Преди няколко месеца гръмна скандал с безплатни “златни” карти за комплекса, раздадени на 36 “правоимащи”, като списъкът с имената им бе оповестен по нареждане на Бойко Борисов. Тогава се оказа, че Македонов, който малко преди това е уволнен като управител на държавната фирма АДИС, е ”подарил” от свое име услуги за близо 150 000 лв.

Пак тогава се разбра, че Борислав Дионосиев, от своя страна, също е зарадвал с карта и бившата евроминистърка Гергана Грънчарова, както и нейната близначка Михаела, с която в момента изживява бурен любовен роман.