Запазват младежкия вид и дух дори в късни години
На 14 февруари по-голямата част от човечеството празнува Деня на влюбените. На същата дата преди 12 години в София е създаден хор „Агада”. За участниците в него също категорично може да се твърди, че са влюбени. Но тяхната голяма любов е песента.

Еврейският вокален ансамбъл „Агада” (в превод от иврит – “легенда”) съществува от 1998 г. Той е продължител на стогодишна традиция, започната от Еврейското певческо дружество, продължена от Еврейския народен хор към читалище „Емил Шекерджийски”.

Основател и ръководител на певческата трупа в продължение на 5 г. е маестро Бенедикт Молхов – известен композитор, певец, хоров диригент. След неочакваната му смърт през 2003 г. хорът вече носи името ЕВА ”Агада – Бенедикт Молхов”, а художествен ръководител и диригент става Дориан Молхов, син на основателя. Корепетитор на състава е проф. Майер Франк – известен пианист, концертен изпълнител и преподавател в Консерваторията. Ансамбълът наброява около 30 души певци без професионално музикално образование. Сред тях личат учители, инженери, икономисти, медицински работници. Всички те обаче са влюбени в хубавата песен, обичат хоровото изкуство и са участвали и в други известни хорови състави.

Много от хористите са преминали вече 55 г., но пазят у себе си жив младежкия дух

Хор „Агада – Бенедикт Молхов” е член на Българския хоров съюз и е представителен състав на Организацията на евреите в България „Шалом”. Сред участниците в ансамбъла има също и немалко българи. Етническо разделение обаче няма. Напротив – на всеки празник, еврейски или християнски, национален или личен (рожден или имен ден), представителите на трупата са заедно.

Тържествата им, колкото и да са скромни напоследък, са винаги в най-другарска атмосфера, в дух на искрено приятелство, братство, взаимна симпатия, разбирателство и сплотеност. Така се реализира един от основните стремежи на този певчески колектив – да е отворен към света в името на живота и мира между хората на планетата.

За тези 12 г. хорът има множество концерти и участия в страната, на фолклорни и етнофестивали, по линия на еврейската общност и други обществени мероприятия. Съставът участва през 2003 г. в църковнославянския фестивал „Христос воскресе”). Същата година е издаден и единственият досега техен компактдиск - „5 години „Агада”. Помнят се участията във Варна, Бургас, Русе, Широка лъка (2003 г., при откриването на паметника на дееца срещу депортирането на българските евреи екзарх Стефан), Пазарджик, Пловдив (юли 2004 г., съвместно с еврейския хор от САЩ „Кол Алеф”), Копривщица. След няколко предложения за участия в чужбина през октомври 2007 г. хорът гостува в Гърция и изнася концерт в Солун по покана на местната еврейска общност.

През март 2008 г. във връзка с тържественото честване на 65-ата годишнина от спасяването на евреите в България ансамбълът изнася концерти в Кюстендил, Монтана и Лом. Последната засега голяма проява с тяхно участие е празничният концерт, посветен на 90 г. Еврейско народно читалище и 100 г. Еврейско певческо дружество, в края на ноември 2009 г. В репертоара на ЕВА „Агада – Бенедикт Молхов” са застъпени разнообразни произведения от класически и съвременни композитори. Изпълнява се синагогална и православна, фолклорна и светска музика от Хендел, Моцарт, Бетовен, Верди, Гуно, Бизе, Шостакович, от Добри Христов, Жул Леви и Бенедикт Молхов.

Хористите пеят в оригинал на български, иврит, ладино, черковнославянски, френски, немски, италиански и други езици

С такава визитна картичка неслучайно Еврейският вокален ансамбъл „Агада – Бенедикт Молхов” е сред най-популярните аматьорски хорове в София, а и в България. Защото зад всички тези успехи стои любовта към музиката, стои здравата спойка на хора интелигентни, толерантни, дружелюбни и всеотдайни. Влюбени в песента.

Верослав МАНОВ