ВЪЗПАЛЕНИЕ НА СЕДАЛИЩНИЯ НЕРВ
Възпалените нерви са “визитната картичка” на зимата

Драга редакция! Преди около два месеца поради простуда получих възпаление на седалищния нерв на десния крак. Болката бе непоносима, каквото и положение на тялото да заема. Личният ми лекар ми направи инжекции, но резултат - никакъв. След това смени лекарството, но отново нямаше резултат. По мое настояване бях изпратен с направление при невролог. Още с първата инжекция болката спря. Лекарят ми направи още две инжекции и тя бе окончателно ликвидирана. Сега нямам болки, но и кракът не го чувствам като свой. Коляното и бедреният ми мускул нямат никаква сила. При ходене го използвам за подпора, като колец, без да го свивам при пристъпване. Ако стъпя при свито положение, падам като подкосен.
С настоящото писмо ви моля да ми кажете чрез вестника кракът ми ще стане ли нормален и какво лечение е необходимо.
Иван Денков - Монтана, ул. “И. Аврамов” 30, вх. В, ап. 17


Невритът на седалищния нерв е много рядка форма на ишиас, много по-рядка, отколкото радикулита вследствие на дискова херния и остеохондроза. Възпалителният процес обхваща ствола на седалищния нерв и настъпва най-често във връзка с простуда.
Основният симптом на заболяването е наличие на силна болка, но има и различия според засегнатата област на поясно-кръстцовите коренчета или седалищния нерв. Коренчовото дразнене се характеризира с болка, започваща от кръста, която се усилва при кихане и кашляне или при рязко свиване на главата към гърдите. При разтягане на седалищния нерв (сгъване в тазобедрената става без свиване на коленете) също настъпва силна болка. Установяват се и точки около прешлените, които са болезнени при притискане. Тези симптоми са от голямо значение за поставяне на точна диагноза.

ВНИМАНИЕ!
• Двете основни изследвания на заболяването са електромиография и електроневрография.
• По принцип терминът неврит се използва за означаване на остро възпалително състояние, засягащо периферен нерв. Когато се засегнат повече нерви, се говори за полиневрит (или полиневропатия).

Същинските заболявания на нервите не могат да се повлияят. Трябва да се опита лечение на основното заболяване - простуда, усложнения поради отрови на работното място, последици от диабет, нарушение на обмяната на веществата, хормонално нарушение и т.н.

Тук ще ви предложим и една много ефикасна процедура.
РАЗТРИВКА ПРИ НЕВРИТ НА СЕДАЛИЩНИЯ НЕРВ
В половин литър синапено-спиртен разтвор се оставят да киснат 50 г цветове от магарешки бодил в продължение на 20 дни. С получената настойка се маже болното място.