Поставянето на стенд е най-ефикасното и щадящо лечение
Да започнем поред. Стенозата представлява стеснение на сънната артерия. Съществуват различни причини, които могат да провокират това състояние. Най-разпространена е атеросклероза на кръвоносните съдове. И резултатът е един: мозъчните клетки получават по-малко кръв и по-трудно се снабдяват с кислород. Последствията са очевидни. Освен това е възможно и напълно вероятно артерията да се запуши.

Интересното е, че при повечето хора това състояние не се проявява по никакъв начин, а това усложнява диагностиката.

Най-разпространеният симптом при стеноза на сънната артерия са периодичните исхемични атаки. Те продължават малко, не повече от половин час

и се наричат малки инсулти

Болният получава главозамайване, нарушава му се зрението, изтръпват ръцете и краката, усеща “боцкане” по кожата, развива се слабост в ръцете или краката. Тези признаци са много сериозен сигнал. Те увеличават няколко пъти вероятността от развитие на исхемичен инсулт.

Най-ефикасният, съвременен и щадящ метод за лечение на стеноза на сънната артерия е поставянето на стенд. Това значи, че в стеснената част на артерията се поставя метална тръбичка.

Стендът раздвижва стеснението в аортата и постоянно я поддържа в това състояние. Благодарение на това кръвоснабдяването в мозъка се възстановява.

ВНИМАНИЕ!
Продължаваме с калциноза на аортата. Това представлява уплътняване стените на аортата в резултат на отлагане на калциеви соли. Подобно състояние е опасно за кръвоносния съд. Обикновено при такава диагноза се провежда т.нар. ендартектомия - отстраняване на вътрешния слой на аортата заедно с образуваната калциева плака.


Коксартрозата е деформираща артроза на тазобедрената става

Стигнахме до коксартрозата. Това е деформираща артроза на тазобедрената става. Прогресиращо заболяване, при което настъпва ускорено износване на ставата. Заболяването е доста разпространено, повече от половината болести на опорно-двигателния апарат се падат точно на него.

Пусковият механизъм е нарушено кръвоснабдяване в ставата, наред с повишеното є натоварване и някои други фактори. Лечението се назначава от лекар и е насочено към намаляване на болките и задържане на процесите на нарушения в ставите. В началните стадии лечението може да се провежда амбулаторно. При обостряния се препоръчва понижаване на натоварването на ставата.

Назначават се витамини и други препарати, както и компреси със специални препарати. Освен това се прилагат и електрофореза с новокаинов разтвор, ултразвукова терапия, магнитотерапия, лазертерапия.

В период на ремисия се препоръчва масаж в областта на кръста, тазобедрената става и бедрата. А също и лечебна гимнастика - извършвайте движения в тазобедрената става, лежейки по гръб, на едната страна, а също и на здравия крак.

Болничното лечение включва още процедури - екстензия на ставата, хидрокинезитерапия и електростимулация на мускула - ябълката. След лечението се препоръчва лечебна гимнастика в домашни условия, масаж на мускулите на ханша и бедрата, плуване, ходене. Противопоказни са аеробиката, борбата, спортната и художествената гимнастика, тежкият физически труд.