Признаците на болестта се появяват чак след като се получат и усложнения. Ако откриете у себе си някой от признаците на цироза, не се бавете, а потърсете лекар
Често се случва така, че единственото оплакване при развитие на цирозата е т.нар. астеничен синдром. Болният усеща само повишена умора, излишна сънливост и понижена работоспособност. Но всеки от нас в някои моменти е изпитвал подобни усещания. Затова приписваме всичко на преумората от работа, на проблемите с децата или свадите в семейството. Та нали години наред не можем да си вземем нормален отпуск.

Уврежданията в черния дроб могат да се изразят и с други прояви, например понижена памет, липса на “досегашната съобразителност”. Дори нежеланието на човек да върши каквото и да било също може да е признак на цироза. Възможно е да е единствен, но характерен признак. Вярно, че се среща и при много други болести, но вие не го пренебрегвайте.

Сега да отбележим тези прояви, които показват чернодробни нарушения:

- Леко пожълтяване на кожата и очите, кожен сърбеж, зачервяване на дланите, “проблемна” суха кожа, леко оплешивяване.

- При мъжете намалява половата функция, а при жените настъпват нарушения в менструалния цикъл.

- Възникват проблеми и с корема - тежест, оригване, прилошаване.

- В по-късни стадии при мъжете могат да се увеличат гръдните жлези, да опада окосмяването по гърдите и крайниците.

- Коремът се увеличава, защото в коремната кухина се събира течност, а краката остават с предишните размери и дори отслабват.

- По кожата се появяват синини без никаква причина, появяват се “съдови” звездички, вените изпъкват по кожата.

- Наблюдава се и потъмняване на урината и изсветляване на изпражненията - отначало от време на време, след това постоянно.

- Може да се появят хемороиди и периодично кървене от тези възли.

- Постепенно започват да кървят и венците, отначало само при почистване на зъбите, а след това и по-често.

- Забелязвате, че малките ранички, порязвания и драскотини зарастват по-дълго от преди.

Коварните капани на алкохола

За повечето хора опасната доза алкохол е 80 г на ден. Смята се, че бутилка водка съдържа около 240 г чист алкохол, бутилка вино - около 60 г, а бутилка бяло вино - около 18 г.

Важна роля обаче играе продължителността на употреба на алкохол. Например в групата болни от алкохолна цироза на черния дроб са хора, които средно са употребявали по 160 г на ден в продължение на 8 години.

Увреждането на черния дроб не зависи от вида употребявана алкохолна напитка

То е свързано само със съдържанието на алкохол в тази напитка. А продължителната всекидневна употреба не зависи от вида алкохолна напитка, а от съдържанието му в нея. При периодичен прием черният дроб има възможност да регенерира. Минимум два дни в седмицата трябва да се въздържате от употреба на алкохол, за да може черният дроб наистина да се възстанови до известна степен.

Алкохолна болест на черния дроб най-често развиват хора с малка степен на зависимост от алкохола. При тях обикновено не се забелязва изразен махмурлук. Те са способни да употребяват по-големи дози в продължение на много години и затова влизат в групата на повишен риск от увреждане на черния дроб. Освен това при тях болестта може да се прояви веднага с цироза на черния дроб. Здравият човек не е способен да преработи повече от 160 г алкохол.

ВНИМАНИЕ!
Хората, употребяващи 300 мл 86-процентен алкохол в продължение на 8-10 дена поред, развиват мастни изменения и нарушения в структурата на черния дроб. По тази причина при масово алкохолно натоварване нашият черен дроб се нуждае от специална помощ.


Прекаленото количество алкохол може бързо да доведе до мастна инфилтрация на черния дроб.

Клинично това заболяване протича без никакви симптоми при повечето болни. Въпреки че именно в този стадий увреждането на органа е обратимо.

Увеличеният черен дроб с мека консистенция се открива или случайно, или при оплаквания от периодични болки в дясното подребрие. Диагнозата се потвърждава при биохимични изследвания на кръвта и ултразвуково изследване. Отлагането на мазнини в черния дроб в този стадий е обратимо.

Алкохолният хепатит

може да се прояви различно: от увеличаване на черния дроб до чернодробна недостатъчност. И за съжаление, може да завърши с чернодробна кома и смърт.

Вижте признаците:

- влошен апетит, прилошаване, повръщане;
- отслабване и понижаване на умствените способности;
- чревно кървене, увеличаване на черния дроб и чувство за тежест в дясното подребрие;
- възможно е да се появят жълтеница, наличие на “съдови звездички” и зачервяване на дланите.


Протичането на алкохолния хепатит и прогнозата за живот зависят от тежестта на нарушенията на функцията на черния дроб. А също и от това кога е започнало лечението.

При големи количества алкохол черният дроб се уврежда, защото се нарушава окислително-възстановителният потенциал в него и се потиска синтезът на белтъчините. Това засилва процесите на неконтролирано увреждане на този орган.

По статистика жените попадат при специалист в по-късни стадии от болестта. А те са по-чувствителни към увреждането на черния дроб. При дамите по-сложно се постига устойчиво възстановяване и оздравяване на органа. Освен това на фона на алкохолния хепатит жените по-често развиват цироза на черния дроб от мъжете - дори и да прекратят приема на алкохол.

Признаците за алкохолно увреждане на черния дроб могат да бъдат:

- двустранно увеличаване на околоушните жлези;
- при мъжете се наблюдава атрофия на тестисите и понижаване на половата функция;
- наблюдава се намаляване на мускулната маса, понижаване на паметта и концентрацията на внимание;
- болният е раздразнителен и му треперят пръстите на ръцете.


Алкохолната цироза се цери успешно

Стигнахме до признаците на алкохолната цироза. Тя може да се съпровожда с незначително изразени прилошаване, обща слабост и повишена умора.

При терминален стадий на болестта при болните възникват усложнена жълтеница, отоци, асцит, кръвоизливи, нарушения в съзнанието. В този случай лечението на цирозата всъщност представлява лечение на нейните усложнения.

Прогнозите за възстановяване след алкохолна цироза на черния дроб са много по-добри, отколкото при другите форми на цирозата. Но много зависи от това дали болният ще бъде в състояние да преодолее алкохолната зависимост.

Вижте интересни данни, получени от бостънски изследователи - ако алкохолната цироза не се лекува достатъчно добре и не се спазват правилата, продължителността на живота след поставяне на диагнозата е 33 месеца. При неалкохолната цироза този срок е 16 месеца. В Йейл проучвали продължителността на живота при хора от “високата социално-икономическа група” - ако те се откажат от алкохола и проведат необходимото лечение, в 60 на сто от случаите ще живеят още 60 месеца. Това е два пъти повече. Имате основание да се замислите, докато не е късно.

Диетата е много важна част от лечението

При тази диагноза сте длъжни да спазвате постоянна диета, понякога до края на живота си.

Ограниченията са доста строги. Забранени са мазното месо, супите от концентрирани бульони, кулинарните мазнини, сланината, мазните видове риба, яйцата, омлетът, консервите, маринатите, пушените продукти, а също и гъбените, бобовите, спанакът, киселецът, репичките, ряпата, зеленият лук, киселите плодове и зеленчуци, сладоледът, изделията с крем, шоколадът, черното кафе, какаото, студените напитки, горчицата, черният пипер, хрянът.

Излишно е да споменаваме, че не трябва да слагате нито капка алкохол в устата. Дори и цяла година да се чувствате прекрасно и да сте забравили вече за цирозата, само 100-150 г водка или друг силен алкохол могат да провокират обостряне.

Цирозата не може да се излекува докрай, защото измененията в чернодробната тъкан са необратими. Придържайте се строго към предписаното лечение и нито ден не прескачайте без лекарства.

Предлагаме една рецепта от народната медицина.


Смесете по 3 супени лъжици корени от сладник, по 3 супени лъжици брезови пъпки, листа от коприва, медуница, комунига и по една супена лъжица плодове от копър и корени от аралия.

Залейте с литър гореща вода 3 супени лъжици от суровината, оставете за през нощта в термоса и на сутринта прецедете. Пийте през деня по половин чаша, може и 2/3 чаша 30 минути преди ядене. За подобряване на вкуса можете да добавите мед, захар, сладко. Курсът на лечение е 3-4 месеца, след това почивка 10-14 дни, променете съставките и пак продължете.