Леонид Грубешлиев ме преби от ревност, призна топкомедиантката.
Стоянка Мутафова, „царицата на българската комедия”, ще отпразнува 88-годишния си рожден ден в съвсем тесен кръг, тъй като почти сто процента от близките й са покойници. Госпожа „Стихийно бедствие” вече няма жива съученичка, а от нейното поколение на този свят е само колежката й Таня Масалитинова. Не се предава обаче вторият й съпруг – преводачът и бивш морски вълк Леонид Грубешлиев, който гони 90-те, но още събира очите на много по-младите пиячи с дневните си дози „твърдо гориво”.

Двамата са разделени от цяла вечност, като вина за разпада на брака имал Грубето, издават негови авери по чашка. Той се залюбил с музикална редакторка в радиото и един път, солидно почерпен, се опитал да се метне в движение на трамвая, тъй като закъснявал за среща с изгората си. За беда се подхлъзва, пада и

мотрисата му отрязва единия крак.

Цели 6 месеца, докато се възстанови напълно, Стояна предано се грижи за неверния си съпруг. Грубешлиев обаче, вместо да оцени благородството й, подава молба за развод. Сърцето на Мутафова е разбито, още повече, че трябва да абортира детето, което носи от Грубето. Малката й дъщеричка Мария /Муки/ остава при нея, но де факто е отгледана от властната си баба по бащина линия – партийната писателка Мария Грубешлиева, жена на поета Людмил Стоянов, който също има син от първия си брак – известният режисьор Юли Стоянов.

Още от момиче Стояна усеща фатално привличане към по възрастните мъже, особено към културтрегерите и „свободнте артисти” от обкръжението на баща й – писателя Константин Мутафов. Бомбардира с любовни писма преподавателя си по старогръцки и латински в гимназията – бъдещия известен професор Александър Милев, вехне по женения художник Иван Табаков, но
за първи път опитва от „забранения плод” със… семейния зъболекар Жорж, който няколко години по-късно заминава за Америка и двамата никога повече не се срещат.

Днес ветеранката на Сатирата горчиво съжалява, че не е станала негова законна половинка, тъй като по време на едно турне в САЩ някогашният й любовник й се обадил по телефона в хотела и й разказал за успешната си кариера и натрупаното богатство.

Като всяка актриса Мутафова обича да съчинява и да разкрасява, затова не бива да се вярва едно към едно на масалите, които разтяга пред медиите. Вторият й мъж Леонид Грубешлиев е категоричен, че навремето и през ум не му е минало да я води с пищов в гражданското, както твърди бившата му благоверна.

Когато се залюбва с младия и напет студент в Прага, Стояна все още е омъжена за режисьора Роберт Роснер – ножицата във възрастта им е „само” четвърт век. Месеци наред актрисата се мята между единия и другия и го раздава „ла донна е мобиле”, което направо пощурило съперниците за сърцето й. Един път на Грубето му писнало от фасоните й, а и бил здраво подпийнал, та ревността му се отприщила и теглил един як пердах на въртиопашката.
След раздялата си със сина на Мери Грубешлиева бъдещата легендарна комичка

се опитва да оплете в любовните си мрежи своя по-възрастен колега Лео Конфорти

/според една от съпругите на класика Павел Вежинов флиртувала и с неговия брат Рахо, известен журналист, преселил се впоследствие в Израел/. До заветната сватба обаче не се стигнало, тъй като Лео изненадващо се увлякъл по младата актриса Стефка Хаджийска и я отвел в гражданското, а Стояна останала с пръст в уста. Разбирайки, че няма да прокопса без законен мъж до себе си, Мутафова омаяла колегата си от Сатирата Нейчо Попов, който по това време бил женен.

Той обаче не се уплашил от суровата санкция по партийна линия, с която бил заплашен, ако се разведе с жена си, и направил решителната стъпка. Нейчо Попов е човекът, на когото до голяма степен госпожа „Стихийно бедствие” дължи кариерата си, званията, апартамента в елитния квартал „Лозенец”, „лисичарника” в Драгалевци и къщата в Бургас, носеща й добра рента.

От наскоро излезлите /посмъртно/ спомени на бившия шеф на Шесто ген.Петър Стоянов – Карата се разбра, че третият житейски спътник на Стояна е бил негов близък приятел и дори го увещавал да заминат заедно на околосветско пътешествие. Незнайно защо, Мутафова забравя този факт. Никъде не обелва и дума, че „непрежалимата й дружка Невена Коканова” в един момент е била нейна съперница, тъй като

Нейчо Попов се влюбва безумно в партньорката си от култовата комедия „Мъже в командировка”,
докато репетират в дома на Радой Ралин пиесата му „Конферанс”, невидяла сцена над 20 години. По време на сеансите самият сатирик хлътнал до уши по чаровната актриса, но тя отвърнала с взаимност на Нейчо Попов и той, макар и с угризение, сложил рога на Стояна.

Години наред след преждевременната кончина на Попов комичка №1 на България описва съвместното им житие-битие като безоблачна идилия. Даже довери пред водещата на „Горещо” Венета Райкова, че щяла да превърти от мъка след смъртта на Нейчо, когото продължава да нарича „мъжа на живота ми” и явно си вярва. Техни съседи и семейни приятели обаче разказват под сурдинка, че с шантавия си нрав и непрекъснатите скандали с щерка си Мутафова разсипала нервите на мъжа си. След всяка семейна разправия Нейчо тичал навън, припалвайки с треперещи ръце цигара от цигара.

„Двете с Муки направо умориха този добър и разбран човек.

Нейчо беше вечният буфер между тях. Сърцето му не издържа и си отиде само на 49 години…”, ожалват го комшии.


С напредването на възрастта големият проблем на Стояна е единствената й наследница Мария. Нереализирана актриса, тя е създала доста главоболия на прочутата си родителка. Докато е в Димитровградския театър, подпалва ведомствената квартира. Заплита се в авантюри с неподходящи мъже /между които впрочем бил Иван Славков – Батето и колегата й от ВИТИЗ Павел Попандов/. Накрая семейният съвет решава да я задоми.

В ролята на сватовница се вживява актрисата Елена Мирчевска,


която е омъжена за грък и живее в южната ни съседка. Тя запознава Муки с приятел на съпруга си и заварката става. Щерката на знаменитата комедиантка най-после е омъжена, и то за чужденец. Но разглезената Муки не може да свари един чай, както беше казал техният съсед Калата, камо ли да върти домакинство. Известно време гръцкият съпруг се примирява с неразборията вкъщи и липсата на домашна храна с надеждата, че иначе атрактивната като външност българка ще влезе в пътя. Когато това не се случва, изнервеният мъж подава молба за развод и връща Мария на майка й.

Завистниците броят марковите тоалети на Муки и надиплените „бели пари за черни дни” на Мутафова, но по-трезвомислещите роптаят, че гонещата 60-те дама по цял ден се разхожда с кученцето си и пие кафе, оставяйки родителката си да се грижи за поминъка на семейството.

В интерес на истината ветеранката на Сатирата не крие нито ексцентричния си характер, нито конфликтите с дъщеря си. Разкри, че няколко пъти са се гонели с нож, че като й причернее, не си мери приказките и данданията е налице.

За съжаление Стояна обича да вилнее не само вкъщи, но и в театъра.
През годините много нейни колежки се оплакаха от скандалите и номерата, които им е погаждала. „Правя го, за да ми имат страха и уважението!”, мотивирала изцепките си Мутафова. Особено наточена срещу нея бе колоритната Латинка Петрова, но ако се вярва на мълвата, наскоро двете си подали ръка.

Последното махленско „клю-клю” гласи, че Муки, след като преживя серия любовни разочарования, най-после се е вразумила и си е хванала стабилно гадже. Щастливецът бил осветител в БНТ,

над 10 години по-млад от нея,

но с улегнал характер, баща на 10-годишна щерка от предишен брак. Дъщерята на Стояна щяла да се пренесе при него, но я спирали патриаршеската възраст на майка й и грижите за бялата булонка Джони. Въпреки това Муки по цели седмици не се вясва в дома си, разчитайки, че старите приятелки на Мутафова няма да я забравят.

„Стискат се за домашна помощница, но скоро това ще се окаже наложително, тъй като Муки хич я няма в домакинската работа, а Стояна редовно вдига кръвно и е под въпрос дали ще може да играе повече…”, подмятат съкооператори на госпожа „Стихийно бедствие”.

Румен ИЛИНЧЕВ