Френската попзвезда след 8 години мълчание лансира две версии за неговата смърт – "лошо падане" и "прострелване".
Силви Вартан, родената преди 65 години в софийското село Искрец френска попзвезда от арменски произход, е познала не само сладостта на успеха, но и горчилката на загубите. Още когато е в зората на славата си, при автомобилен инцидент /самата певица е зад волана/ загива най-добрата й приятелка Мерседес. Дълги години Силви, която е тежко ранена при челния сблъсък с огромния камион, тъгува за младата жена, чийто живот е покосен от нелепата случайност.

Смъртта на баща й Жорж, служител във френското посолство в София до 9 септември 1944 г., също я депресира тежко. Както и загубата на неродената й дъщеричка от първия й съпруг Джони Холидей през 1974-а. А на 19 юни 2001 г. в отвъдното се преселва любимият й по-голям брат Еди. Погребват го до баща им в гробището на малкото френско градче Локонвил.

Виртуозен джазтромпетист, композитор на филмова музика, дългогодишен директор в авторитетния музикален лейбъл “ДЕКА” и запален автомобилист, Еди Вартан /с рождено име Едмонд Вартанян/, става известен преди сестра си и още съвсем млад се вписва в кръговете на парижката артбохема – дружи с режисьора Роже Вадим, първи съпруг и откривател на Бриджит Бардо, с влиятелния продуцент от тв-канала “Европа 1” Даниел Филипачи и с новоизгрялата звезда на френския рок – русия, чаровен и шеметен Джони Холидей.

Именно Еди запознава на един купон младия певец със 17-годишната ученичка от парижкия лицей “Елен Роше”, която току-що е дебютирала в дует с Франки Джордан с парчето “Без спирачки”, оглавило за броени дни радиокласациите и сложило началото на популярния през 60-те години стил “йе-йе”. Впрочем “Без спирачки” е написано специално за гласовитата, артистична и амбициозна Силви от нейния не по-малко талантлив брат.

Един ден той просто я взима на пожар от училище, за да замени тогавашната звезда Бренда Лий в звукозаписното студио. Така започва приказката.

До забулената си в тайна гибел Еди Вартан е много близък с прочутата си сестра. На младини я варди от развилнялата се тълпа на концертите и от досадните фенове. До последно пътува с нея из цялото земно кълбо – навсякъде, където именитата изпълнителка има участия. Накратко – той е не само нейният ангел-пазител, но и продуцент, на когото до голяма степен Силви Вартан дължи кариерата си на една от най-обичаните и незалязващи представителки на френския шоубизнес. И точно заради това раздялата с него буквално я изважда от строя.

Певицата, която през есента на миналата година изнесе голям концерт в НДК /втория след грандиозния й триумф на същата сцена през 1990-а/, довери, че след кончината на брат си тя за няколко години прекъсва изявите си. Но не само Силви, а всички в семейството са потресени, тъй като Еди Вартан напуска този свят ненадейно, без да е боледувал от нищо сериозно, 3 месеца преди 64-ия си рожден ден. Близо 4 години обаче звездата мълчи за трагедията. Едва през 2005-а, в мемоарната си книга “Между сянката и светлината”, тя споменава с няколко реда за смъртта на брат си. Сочи като причина “лошо падане”, довело до 10-дневна кома, от която Еди Вартан така и не излиза.

“Еди постъпи в болница след лошо падане и състоянието му бързо се влоши. Когато разбрахме за инцидента, се втурнахме в болницата. Мама, която пристигна в Лос Анжелис на 9 юни, повече нямаше да го види в съзнание. Смазана от болката, тя ще бди над сина си в продължение на 10 дни. Опелото на Еди беше в малката църква на Локонвил. Спомням си разплаканите хора и собствения си потрес. Всички, които той беше обичал, бяха там, сгушени в прекалено малката църква. От четиримата неразделни, които през 1952 г. слязохме на Лионската гара, останахме само мама и аз...”, пише с тъга Силви Вартан.

В края на октомври м.г. обаче, малко преди концерта й в НДК, се разбра, че брат й всъщност е бил... прострелян. Къде точно, от кого и с какво оръжие, остава загадка. Прочутата изпълнителка не го казва пряко, но българският журналист вероятно преразказва думите й. Факт е обаче, че пряко признание от страна на семейство Вартан, че става въпрос за убийство – независимо умишлено или не, за самоубийство или въоръжено нападение, все още липсва. В единствения некролог за покойния, публикуван във в.”Либерасион”, се споменава лаконично, че музикантът е издъхнал от “мозъчен кръвоизлив”. И нито дума повече.

В профила на холивудския актьор Майкъл Воън във Фейсбук няма нито ред за смъртта на баща му. Звездата от тв-сериала “Шпионката” /познат на българските зрители като “Наричана още”/, е син на Еди Вартан и първата му съпруга – американката от полско-еврейски произход Дорис. Братът на Силви Вартан се влюбва безумно в младата стюардеса по време на един от полетите си до САЩ и тя отвръща на чувствата му.

Брачната двойка години наред се люшка между два континента, но единственият им син Майкъл се ражда във Франция и се преселва окончателно в Америка през 1968-а, “за да избегне военната служба”. След развода си с Дорис Еди се жени повторно за французойката Флоранс, която – случайно или не – също напуска този свят през 2001 г.
Най-любопитното е, че в София, на тузарската улица “Сан Стефано”, на една ръка разстояние от БНТ, живее пълен “адаш” на покойния Еди Вартан. Неговите познати с изненада научиха, че... не е между живите, тъй като винаги са го смятали за брат на Силви Вартан /?!/.

По лична карта имената им наистина съвпадат – и двамата се водят Едмонд Вартанян.

С това име е записан в кръщелното си свидетелство бъдещият музикант и композитор. По-късно, когато вече прави първите си стъпки в джаза, той се прекръства на далеч по-благозвучното и лесно произносимо за французите Еди Вартан. Сестра му от Силва Вартанян пък става Силви Вартан – името, под което е популярна вече близо 48 години.

Според запознати софийският Едмонд Вартанян вероятно е братовчед на Силви и Еди Вартан, но по каква линия, историята мълчи. Самата певица никога не е споменавала за такъв роднина в столицата на страната, която тя и семейството й напускат завинаги преди 57 години.

“ШОУ” се добра единствено до информацията, че предполагаемият роднина и съименник на Еди Вартан е един от най-големите колекционери и търговци на антики и предмети на изкуството у нас. Държал е магазин на ул. ”Раковски”, близо до офиса на първата монархическа фондация у нас на Христо Куртев. Пред познати и клиенти твърдял, че бил ... брат на звездата Силви Вартан /?!/.

Незнайно защо обаче този мастит колекционер и алтдилър избягва светлината на прожекторите и нито веднъж не е дал интервю. Единствените му думи, цитирани от почти цялата българска преса и Интернет-агенциите, са по повод на Закона за културното наследство. Картините, които красят елитните ресторанти в страната, ще трябва да бъдат свалени от стените на заведенията, тъй като по силата на член 118 от Закона за съхранението на културни ценности “не може да се извършва в едни и същи помещения заедно с други вещи, с които се търгува”.

„Това условие не засяга нашата дейност, защото всичко, което се продава в антикварните магазини, е културна ценност”, гласи коментарът на Едмонд Вартанян, представен в медиите като “антиквар и галерист”. „Но всички останали сгради – ресторанти, кафенета, банки, където има произведения на изкуството, ще трябва да оголят стените си, попадайки под ударите на този закон”, допълва мистериозният “адаш” на покойния Еди Вартан.

Здравко ЗАПРЯНОВ


...................................
ДОСИЕ


- Когато били деца, оплаква се Силви Вартан, брат й Еди и приятелите му решили “да оперират” мечето й и го разпорили, без да се вслушат в отчаяните й писъци и безутешния й плач. По-късно в Париж, вече поотраснали, Еди я принуждавал да разтреби масата с “коронния си номер” – преструвал се на умрял. Строполявал се в креслото и се правел, че не диша. Изпадналата в паника Силви го умолявала да се съживи, обещавала му, че вече ще бъде добро момиче и ще измие чиниите. И брат й отварял очи.