Истина е, хубавият разсад действително е предпоставка да очакваме и хубава реколта. Затова и за него трябва да се полагат специални грижи.
Неудачите започват с почвените смески

При многократно използване на градинска почва или почвени смески в тях се натрупват различни инфекции, от които разсадът може да загине. За обеззаразяване на почвата вече сме писали. Най-подходящата си остава торово-почвената смеска. Тя се изготвя от 2 части песъчливо-глинеста почва и 3 части добре разложен и пресят оборски тор. В никакъв случай не вземайте градинска смеска от места, където са отглеждани преди това зеленчуци. Ако ви трябва малко количество почва, мога да ви дам един по-простичък съвет – през есента си съберете почва от къртичините по ливадите. Там земята е рохкава, чернозем, а и вероятността там да се срещнат причинители на болести и вредители, които предпочитат зеленчуковите растения, е по-малка. Тази пръст можете да оставите в подходящи съдове през зимата навън (да замръзне). Една седмица преди засаждане в нея можете да добавите около 20% от обема й дървени стърготини – те поддържат почвата рохкава, а смолистите вещества предпазват от инфекции. В тях обаче се развиват микроорганизми, които поглъщат азота от почвата. Затова е добре на 1 кофа да прибавите по 1 с. л. амониева селитра. В зависимост от това каква е използвана от вас, е добре е да прибавите вар (ако е кисела), както и органичен пресят тор. В последно време се използват и различни субстрати с органичен или минерален произход. Това са преди всичко торфът и перлитът.

От особено значение е и времето на сеитба на семената

Не забравяйте, че при ранно отглеждане на разсада не му достига светлина. Всяко закъснение обаче е също толкова неприятно. За доматите и пипера са необходими около 55-60 дни, за краставиците – 20-25 дни. Често проблемите при отглеждането на разсад възникват и при нарушаване на температурния режим. За повечето зеленчуци оптималната температура на развитие е около 20 градуса, за пипера и патладжана – около 25. Затова се опитайте в помещенията, където отглеждате разсада, да поддържате подходяща температура и влажност.

Задължително след това закалявайте растенията. Неприспособените към външните условия растения често са обречени. Честото поливане и подхранване води до преовлажняване на почвата, поява на гнилостни микроорганизми и буен растеж на листата вместо на залагане на цветни пъпки.

Поливането със студена вода е нежелателно. Трябва да се полива умерено, с топла, престояла вода.