Контролирането на кръвното налягане понижава с 50 на сто риска от мозъчен удар
Инсултът поразява своите жертви мигновено и на място. Днес тази коварна болест заема второ място в света по честота на летален изход. И все пак трагедията може да се предотврати. Как? По темата разговаряме с д-р Бончо Бонев, невролог.

- Д-р Бонев, кои са най-ранните симптоми на инсулта? Какво трябва да изостри вниманието ни, да ни изплаши, за да вземем мерки?
- За съжаление съпътстващите симптоми на тази болест нямат ясен и категоричен характер - главозамайване, главоболие, влошаване на зрението, паметта и вниманието. Освен при нарушено мозъчно кръвообращение тези симптоми могат да се проявят и при хора със здрави мозъчни съдове.

- Може ли да се открие предразположеност на човека към инсулта и доколко това е сериозно?
- Да, има такива методики.

Аз съветвам да обърнете внимание на следното:

- Повишеното кръвно налягане. Първият и най-опасен “звънец”. Ако горната граница постоянно е над 140, а долната е близо или над 100, това вече е рисков фактор. При това положение дори леко физическо натоварване (например повдигане на тежко) или рязък емоционален изблик могат да завършат с опасни последствия. Затова правете всичко необходимо за нормализиране на кръвното налягане: с помощта на специални диети, оздравителна физкултура и, разбира се, предписаните от лекаря лекарства. Още повече световният опит през последното десетилетие показва, че контролирането на кръвното налягане може да понижи с 50 на сто риска от инсулт.

- Захарният диабет. Повишеното ниво на захар в кръвта е много опасно за кръвоносните съдове и за тези в мозъка.

- Високото ниво на холестерола. Излишното съдържание на това вещество в кръвта, било то вродено или придобито, е крайно неблагоприятно. То предизвиква исхемия. Повишеното ниво на холестерола се поддава на лечение с диети и препарати, предписани от лекаря.

- Наднорменото тегло - допълнителен рисков фактор.

- Пушенето. Тези, които пушат, трябва поне веднъж годишно да изследват мозъчните си съдове. Този вреден навик двойно увеличава риска от развитие на инсулт. Цигарите са по-опасни дори от алкохола за мозъчните съдове.

- Неблагоприятната наследственост. Генетиката трябва да се има предвид, но тя не е основен фактор.

- Проблемите с гръбначния стълб. Понякога причина за инсулта става шийната остеохондроза. Често причина за това са дисковите хернии в шийната част на гръбначния стълб - хернията притиска съдово-нервното снопче и така нарушава кръвоснабдяването.

- Честите простуди. Да, случва се понякога и те да са причина за тежката болест. И много рискувате, ако не се пазите от простудяване. Всяка простуда може да доведе до възпаление на артериалните стени - артериит. И следват фаталните последствия.

- Напредналата възраст. Не е тайна, че с годините състоянието на кръвоносните съдове се влошава.

- Вегетосъдовата дистония. Много хора се отнасят лекомислено към тази диагноза, но именно тя прави младите хора предразположени към нарушение на мозъчното кръвообращение. Затова ако виждате “мушици” пред очите си, ако често ви се вие свят и сте уморени, ако се изпотяват дланите ви, не се бавете, а търсете специалист. Това не са дреболии, това са първите сигнали за влошено здраве.

- След като ни посочихте причините за инсулта, е време да ви попитам какво трябва да предприемем, за да се предпазим от него?

- Съветите са изключително прости.

Редовно следете теглото си, кръвното си налягане и нивото на захар в кръвта. Хранете се правилно –

повече плодове и зеленчуци и по-малко животински мазнини. Откажете пушенето и алкохола и не на последно място - спазвайте режим на работа и почивка, защитавайте се от стреса. Т.е. опитайте да игнорирате всички рискови фактори. Всеки човек над 45 години следва да се прегледа при невролог. Но тези от рисковите групи не трябва да чакат 45 години.

- Ако неврологът установи проблем, какво следва?
- Назначава се съответната лечебна програма. При повишена гъстота на кръвта например се назначават лекарства, които да я разредят. А при повишено кръвно налягане - съответно хипотензивни препарати.

Ако състоянието на кръвоносните съдове предизвиква сериозни опасения у лекаря, се взема решение за операция. Най-разпространената хирургична намеса е т.нар. каротидна ендартеректомия - отваря се сънната артерия и от вътрешната є повърхност се изчистват атеросклеротичните плаки. След това на повредената артерия се поставя кръпка. В днешно време тази операция се смята за най-надеждното средство като профилактика на инсулта. Според специалистите чрез нея 90 % се гарантира предпазване от тази опасна болест. Има и други методи - стендиране например. В артерията чрез продупчване се вкарва балон, който е поместен в тънък метален стенд с диаметър 3-4 мм. Той се придвижва и “раздува” стените є отвътре. Така холестероловата плака се сплесква и съдът приема идеалната си форма. Но съм длъжен да отбележа, че лекарите не са единодушни в това дали стендирането е напълно безопасно.

- А какво се прави, ако инсултът вече се е случил?

- В превод от латински инсулт означава “атака, внезапно нападение”. Най-коварното на инсулта е, че той настъпва внезапно. Затова е много важно да спечелим колкото може повече време. При нарушение на мозъчното кръвообращение

всичко е въпрос на минути. При възникване на опасните симптоми веднага извикайте “Бърза помощ”


За съжаление болните често пъти изчакват, мислейки, че като помасажират схванатия крак, всичко ще се оправи. И закъсняват, много закъсняват. Изпадат в безсъзнание и получават частична пареза. Искам дебело да подчертая признаците, които да ви подскажат настъпващата беда: слабост или изтръпване на крайниците от едната страна на тялото - например лявата ръка или крак, изтръпване на половината лице, нарушен говор; усещане за “пълна каша в устата” до загуба на способността да говорите, загуба на обичайните навици - писане, четене и т.н.

- А докато дойде “Бърза помощ”?
- Докато дойде “Бърза помощ”:

- положете болния на висока възглавница;
- отворете прозореца, разхлабете и свалете тесните дрехи;
- измерете му кръвното налягане. Ако е високо, дайте му от препарата, който обикновено приема.

Ако нямате лекарства подръка, потопете краката на болния в умерено гореща вода. А ето и един своеобразен тест, с помощта на който можете да проверите състоянието на ваш близък, ако имате съмнения. Например помолете го да се усмихне, след това да изпъне ръцете си и в това положение да ги подържи няколко секунди. Накрая го помолете да каже: “тридесет и три”. Ако не се справи дори само с една от задачите, извикайте “Бърза помощ”.

- По какво се различават двата вида инсулт - исхемичен и хеморагичен? Кой е по-опасен?
- Трудно ще се ориентирате в това с какъв точно инсулт сте се сблъскали. А и не е нужно. За тази цел има специалисти. При появяване на първите признаци колкото може по-бързо потърсете клиника, където можете да откриете неврохирург и невролог. Там има томографи и друго специално оборудване. Ще кажа само, че хеморагичният инсулт изисква по-бърза реакция. Нужно е още през първите часове, дори и минути, да се проведе компютърна томография на главния мозък.

Отнема само няколко секунди. Това е важно, защото лечебните методи, които са подходящи при исхемичния инсулт, могат съществено да навредят при друга форма на болестта. След това идва ред на магнитно-резонансната томография - тя е по-информативна при исхемичен инсулт. Този метод отнема около половин час. Ако има време, се прави и ултразвуково сканиране на мозъчните съдове, а също и ангиография. След това лекарят определя методите на лечение.

Специалистите съветват

Как да се възстановим по-бързо от удара

Помолете някой от близките ви в продължение на 10 дни да ви разтрива гърба, като обикаля областта на сърцето. Можете да ползвате терпентинов мехлем, можете да си приготвите и друга смес: смесете по 2 супени лъжици зехтин, сода и разтвор от морска сол (една чаена лъжичка сол на чаша топла вода). Или: изцедете сок от чесън и го смесете с вода и растително масло в пропорции 1:1:2. След това в продължение пак на 10 дни, но през ден преди сън поставяйте вендузи в горната лява част на гърба, като пак избягвате областта на сърцето.

Ако е засегната дясната част, съответно там поставяте вендузите. Много са полезни синапените превръзки. Сложете болния на високи възглавници; поръсете синап върху четирислойна марля и направете превръзка, която да остане 2-3 часа.

Внимание!
В никакъв случай не допускайте запек. За да го избегнете, яжте повече плодове и зеленчуци, много полезни са сините сливи, а сутрин на гладно изпивайте по една чаша вода.