Битовите травми заемат първо място, като половината от тях сполетяват малчуганите вкъщи
Основната “рискова група” са децата от една до три години, защото на тази възраст те започват активно да опознават света.


Колекционери на синини и цицини

Натъртването на главата е една от най-честите травми в ранна възраст. Буквално пред очите ви на мястото на удара израства синкава подутина.

Вашите действия. Възможно най-бързо покрийте цицината с напоена с хладка вода и добре изцедена кърпа или увит в подходяща тъкан лед. Дръжте студения компрес толкова, колкото му стигне търпението на детето – най-добре час или два, дори повече. След това, за да спадне цицината, сложете върху нея марля с йод или намажете мястото с хепаринов мехлем.
Ако тече кръв, най-важното е мама или баба да не се паникьосат, а да направят бързо необходимото, за да помогнат на детето.

Вашите действия.
Вземете чиста салфетка или парче стерилен бинт, капнете малко кислородна вода и плътно притиснете към кървящото място. След спиране на кръвотечението направете стегната превръзка и задължително заведете детето на лекар. Може да се наложи краищата на раната да се съединяват с шев.


При натъртване на главата е много важно да прецените правилно състоянието на детето.

Пребледняло ли е, има ли световъртеж, главоболие, неустойчивост при ходене, шум в ушите, прилошаване, повръщане, имало ли е загуба на съзнание, макар и моментно, кратковременна загуба на памет, може ли да си спомни какво се е случило с него? Тези симптоми показват сътресение на главния мозък. Имайте предвид, че то може да е налице и без загуба на съзнание, затова детето трябва да бъде прегледано от лекар, желателно невролог.

Вашите действия. Извикайте “Спешна помощ” или сами закарайте детето при педиатър. Постъпете по същия начин и ако 2-3 часа след черепно-мозъчната травма детето получи главоболие, ако му прилошее, ако започне да повръща, ако внезапно му се завие свят. Погледнете зениците му – у здравото дете те са еднакви; ако едната зеница е по-тясна от другата, не е изключен вътрешночерепен кръвоизлив, провокиран от травмата. В този случай хоспитализацията е жизненонеобходима.

Внимание: сол и захар!

Детето си е играло или е било близо до съдовете с тези продукти и от едно неловко движение солта или захарта са попаднали в очите. В никакъв случай не му позволявайте да ги търка, защото така може да увреди роговицата!

Вашите действия. Промийте пострадалото око с преварена или минерална вода от пластмасова бутилка.

- Може да вземете вода с пипетка и да намокрите с нея окото. Под брадичката на детето сложете сгъната на няколко ката кърпа или някакъв съд, в който да се стича излишната течност. Повторете процедурата няколко пъти, докато не отстраните всички частици.

- Ако очите са се зачервили, промийте ги с прясно сварен, прецеден и охладен до стайна температура чай, в който да няма остатъци от листенца. Ако очите започнат да болят и сълзят, на следващия ден заведете детето на окулист.


В окото е влязла прашинка

Вашите действия.
Измийте си ръцете (най-добре ги изплакнете с остатъка от чаена запарка). Накарайте детето да застане срещу светлината и да погледне нагоре. С леки поглаждания по повърхността на клепача преместете прашинката така, че да се вижда добре върху конюнктива на клепача или бялото на окото. След това я докоснете с влажната възглавничка на пръста си – тя ще се залепи за него и лесно ще я извадите от окото. Може да използвате и ъгъла на чиста изгладена носна кърпа. Бинт и марля не стават за целта, защото влакната им са много твърди.

- Ако не успеете да измъкнете чуждото тяло и детето продължава да си търка очите, потърсете помощ от окулист. Не е изключено да сте отстранили чуждото тяло, но може и то частично да е проникнало в тъканта на окото и да е налице микротравма.


Когато ям, съм глух и ням


Децата пъхат в устата си всичко, което им попадне под ръка не от лошо възпитание, а от любопитство - искат да опитат всичко на вкус. Ако обаче в устата им попадне някакъв малък детайл, нещата може да приключат трагично. Проверете дали всички детайли на играчките са здраво закрепени. Ако имате и най-малко съмнение, че нещо може да се откъсне или отлепи, предварително го махнете.

В 78% от случаите проблемите са от това, че докато храните детето, то мърда и храната попада в кривото гърло. Тя не може да се види на рентгенова снимка и това е много опасно. Понякога късчетата храна може да се преместят по време на сън, да прекъснат дишането или да се разлагат бавно, поддържайки хронично възпаление на белите дробове.

Приучете детето към златното правило “Докато ям, съм глух и ням!” При малките деца дребните зъбки не могат да задържат храната, а гръклянът е разположен по-високо отколкото при възрастните и чуждите тела може лесно да влязат в него. Особен проблем са и костилките. Внимателно ги премахвайте от всички плодове, включително дините и пъпешите. Когато храните 2-3- годишно дете с грозде, не се отделяйте от него, докато се храни, внимавайте да изплюе всички семки и ципи. Най-добре избирайте грозде без семки.

Чуждо тяло е попаднало в ухото. Съвсем малките деца едва ли ще могат да ви обяснят какво е станало. Можете да се досетите по косвени признаци – внезапно влошаване на слуха на едното ухо, или по поведението на детето. То може например периодично да вкарва пръстчето си в ухото, да капризничи и да плаче.

Вашите действия
. Помолете детето да наклони главата си на страната на пострадалото ухо и да подскача на едно краче. Ако това не помогне, не се опитвайте сами да измъкнете предмета от слуховия канал - без нужния инструмент само ще го натикате по-дълбоко и ще увредите тъпанчето, което може да доведе до влошаване на слуха. Незабавно потърсете лекарска помощ.
В носа. Първата реакция е непрекъснато кихане и сълзене на очите. Ако не сте оказали първа помощ веднага, в течение на денонощие тези симптоми ще стихнат, тъй като нервните окончания на носната лигавица “са свикнали” с натиска на “нападателя”. След няколко дни обаче от запушената ноздра започва да тече секрет, отначало светъл и прозрачен, а след това, поради наличието на хронично възпаление, с примес на гной и кръв.

Вашите действия. Натиснете свободната ноздра с показалеца си към носовата преграда и помолете детето да “издуха” носа си. Ако чуждото тяло не е излязло, отменете всякакви по-нататъшни манипулации. Не е важно по кое време на денонощието се е случило това - веднага закарайте детето на лекар.

В гръкляна. Детето има остър пристъп на задушаване, кожата му посинява, появява се натрапчива кашлица, гласът му пресипва. Дори малка рибена кост, заседнала в стените на гръкляна или гласните струни, може да предизвика оток и възпаление.

Вашите действия. Обърнете детето с главата надолу, ударете го с длан между лопатките и рязко разтърсете тялото му.

Малчуганът се е изгорил? Без паника!

Трябва да знаете най-важното: високата температура, от която клетките на изгорения участък загиват все по-надълбоко и по-надълбоко, се запазва до 6 часа, създавайки “ефект на горелка”. Болното място трябва колкото се може по-скоро да се охлади, за да се намали болката, да се отслаби паренето, да се ограничи площта на изгореното.

Вашите действия. Нека детето подържи пострадалото място под студената водна струя от чешмата толкова дълго, колкото е необходимо, за да премине болката. Върху мястото може да поставите пакет замразени продукти.

- Кожата е почервеняла, но няма мехури? Протрийте мястото с водка (изпаряващият се спирт охлажда тъканите), а след това често и обилно намазвайте мястото с витаон или пантенол. Не използвайте мехлеми на маслена основа, растително или краве масло. Под слоя мазнина температурата се понижава по-бавно, а “ефектът на горелката” се усилва.

- Върху зачервената кожа са се появили мехури с течност? Направете влажна превръзка с антисептичен разтвор, например фурацилин. Изпарявайки се, той ще понижава температурата на изгорения участък. Напоете бинт или марля в разтвора, леко го изцедете и увийте мястото.

Прищипах си пръстчето!

С малките деца подобни неща се случват доста често, защото те успяват да си нанесат сериозни травми, докато отварят и затварят шкафове, качват се по столове или затварят врати, изследват ключалките и дръжките. Пръстчето отича, а ако има скъсани кръвоносни съдове, се появява синина. Болката е много силна, затова има много сълзи.

Вашите действия. Детето ще почувства облекчение, ако държи пръста си под струя студена вода от чешмата. Можете да увиете пръста в носна кърпа, а отгоре да сложите лед в целофаново пакетче. Вдигнете пострадалата ръчичка нагоре, за да спадне отокът. Ако болката не премине 3-4 дни и пръстът се движи трудно, потърсете лекарска помощ. Направете рентгенова снимка, за да се установи дали няма счупване.