Този вкусен плод е един от най-силните антиоксиданти
<i>Сега е времето да ядем хубаво зряло грозде до насита. И то не само заради удоволствието от приятния вкус, а и защото съществува цяла посока за лечение с този прекрасен есенен плод. <br /> <br /> Нарича се ампелотерапия и произлиза от гръцки. Това говори, че още древните са оценявали този плод като безценен заради съдържанието на много полезни вещества.<br /> Нека научим малко повече за това.</i><br /> <br /> Гроздето активизира обменните процеси в целия организъм, нормализира водно-солевия баланс, помага за укрепване на имунитета, нервната система и зрителния орган.<br /> <br /> Тъй като този вкусен плод е силен антиоксидант, един курс по ампелотерапия води до подмладяване на кожата и повишаване на нейната еластичност. Тъмните сортове грозде насищат кръвта с хемоглобин.<br /> <br /> Настойки и отвари от лозови листа се използват в народната медицина за изплаквания на устната кухина против ангина. Полезни са и компресите и баните при кожни болести. А свежите лозови листа се използват за по-бързо заздравяване на всякакви ранички.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><b><u>Помага в лечението на нарушения в почти всички органи и системи в организма </u></b></span><br /> <br /> За да ви убедим в лечебните свойства на гроздето, ще обясним как точно помага:<br /> <br /> <u>- На стомаха и червата.</u> Органичните киселини на гроздето, особено винената и ябълчената, подобряват микрофлората и неутрализират токсините в червата. Нормализират състава на стомашния сок, подобряват усвояването на храната в червата и засилват тяхната перисталтика.<br /> <u><br /> - На системата на кръвообращението.</u> Гроздовият сок разширява кръвоносните съдове, подобрява подхранването на сърдечния мускул, отслабва застойните явления в т.нар. малък кръг на кръвообращението. И, разбира се, понижава кръвното налягане. Повишава се хемоглобинът в кръвта, кислородът се усвоява по-добре от тъканите на организма. <br /> <u><br /> - На сърцето.</u> При нарушение на сърдечните функции и порок на сърцето се назначава гроздолечение. След такава терапия болните вече не страдат от учестено сърцебиене и задъхване. Намаляват и отоците.<br /> <u><br /> - На бъбреците.</u> Гроздовите плодчета са най-доброто природно средство против камъни в бъбреците. И отлично диуретично средство.<br /> <br /> <u>- На черния дроб.</u> Прочиства от токсините.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><b><u>Лечението с грозде се препоръчва при много болести</u></b></span><br /> <br /> Лекарите назначават ампелотерапия, т.е. лечение с грозде, най-вече при следните заболявания:<br /> <br /> <i><b>- гастрит с повишена киселинност;<br /> - бронхиална астма;<br /> - хронични болести на черния дроб, жлъчния мехур и жлъчните пътища; <br /> - хепатит, холецистит и други;<br /> - порок на сърцето и други нарушения на сърдечните функции;<br /> - хипертония и хипотония;<br /> - атоничен и спастичен запек, хемороиди;<br /> - хронични форми на туберкулозата;<br /> - синдром на хроничната умора и изтощение на нервната система;<br /> - дискинезия на жлъчните пътища и заболявания на жлъчния мехур;<br /> - подагра, артрит, артроза, остеохондроза, диатеза;<br /> - бъбречнокаменна болест;<br /> - анемия.</b></i><br /> <br /> Преди да пристъпите към ампелотерапия, посетете терапевт, за да ви направи общ анализ на урината и изследване нивото на захар в кръвта. Ако резултатите са добри, смело започнете да се лекуват. Един лечебен курс продължава месец и половина.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><b><u>Вижте и противопоказанията на тази терапия</u></b></span><br /> <br /> <i><b>- Захарен диабет.<br /> - Затлъстяване, вкл. ендокринно и хипофизно.<br /> - Язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника.<br /> - Цироза на черния дроб.<br /> - Хронични бъбречни болести.<br /> - Усложнения след операция на стомаха.<br /> - Възпаление на жлъчния мехур.<br /> - Остър плеврит.<br /> - Хроничен фарингит.<br /> - Кариес, гингивит, стоматит.</b></i><br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Вижте основните правила при лечение с грозде</b></u></span><br /> <br /> Нужно е да се започне с малки дози - 300 до 500 г на ден и към края на месеца да се стигне до максималните дози - от килограм и половина до два килограма и половина. Или пък 500 до 750 мл прясноизцеден гроздов сок.<br /> <br /> - Купувайте си сочно узряло грозде. Няма значение от какъв сорт е то, нито се налага да изчиствате семките.<br /> <br /> - Измивайте гроздовете 3 пъти с чиста вода, за да не попаднат прах и химикали в стомаха ви.<br /> <br /> - Разделете дневната доза на три приема.<br /> <br /> <i><b>- сутрин на гладно, 40 минути преди ядене;<br /> - един час преди обяд;<br /> - час и половина преди вечеря.</b></i><br /> <br /> - Поставяйте в устата си едно по едно от гроздовите плодчета.<br /> - След всеки прием непременно почистете зъбите и изплакнете с вода устната кухина.<br /> - Старайте се повече да се движите.<br /> - По време на лечението изключете от менюто си следните продукти:<br /> - сурови зеленчуци, вкл. листните зеленчуци;<br /> - маринати, солени пушени продукти и всичко мазно;<br /> - сладките газирани напитки, бозата и минералната вода;<br /> - млечните продукти;<br /> - хлябът и макароните;<br /> - алкохолът;<br /> - сладоледът и другите сладкиши.<br /> <i><b><br /> ВНИМАНИЕ!<br /> Сокът от недоузрели гроздови плодчета може да се използва като ефикасно козметично средство, което прочиства кожата от петна и я прави по-еластична.</b></i><br /> <br /> <i><b>Натопете в пресния сок марлени салфетки и ги наложете върху лицето и шията си. Оставете за 20-25 минути. След това измийте с топла вода и нанесете крем на кожата си. <br /> Желателно е преди процедурата да си направите парна баня. Курсът на тази козметична процедура е 15-20 броя, два-три пъти в седмицата.</b></i>