Подарих си булчинската рокля, да донесе късмет на друг

Истинското име на най-известната ромска певица Софи Маринова е София Маринова Каменова. Израснала е в Етрополе, заедно с четиримата си братя. Софи има уникален гласов диапазон от 5 октави и огнения темперамент на своя етнос. От брака си с барабаниста Петър има едно момче - Лоренцо. След раздялата й с 11 години по-младия Дачо, син на мъжа й от първия брак тя изпадна в криза.

Пред репортер Софи сподели, че въпреки всичко, продължава да вярва в любовта. И дума не може да става вече за повторно събиране: " А-а, ще съберем?! Ти на една страна, аз на друга. И като се влюбим в други, после вече май няма да стане нищо от нас!" – показва огнения си темперамент Софка. Няма да се моли повторно на Дачо, както и никога няма да се върне при първия си мъж, неговия татко Петър: “Тази чаша – Петър, е счупена на хиляда парченца. С Петър не мога да се събера аз, казала съм - където плювна, не лижа.” В дните около своя 34-ти рожден ден Софка Маринова Каменова, както е истинското й име, разкрива пред най-тиражното женско издание скритите подробности от блестящата си кариера и първите стъпки в музиката.


- Преживя ли вече, Софи, предателството на Дачо?
- Мога да кажа, че наистина времето лекува, защото първите двайсет дни, аз нали, много така страдах за него. Даже написах новата си песен "Боледувам" специално за Дачо. Откакто се разделихме, направих тази песен, защото така се чувствах - плача, боледувам, тъгувам, нали...
Обаче времето лекува и както аз казвам - да счупиш една чаша и да я залепиш, пак винаги ще тече.

Сега съм се оставила на течението... къде ме отведе.


Просто не искам да се влюбвам в никого, защото винаги като че ли моите любови са нещастни. Преди това съм ги харесвала тези мъже, или пък ги желая, нали, и винаги не мога да заживея с тях. Нещо все ме разделя... И съм решила този път да се оставя така на течението и къде ме отведе...


- Защо реши, Софи, да си подариш булчинската рокля на някоя приятелка?

- Ами тя на мене като не донесе късмет, поне някой друг да зарадва. Аз сега няма какво да я правя, пък друго момиче може да има повече късмет от мен.


- От всички певци, с които си пяла, кой най-много ти харесва?

- Честно да ти кажа, аз имам много дуети и още навремето "Стари рани" стана просто шедьовър. Със Слави Трифонов имам дует, с Еделина Кънева - оперната певица, имаме песен "Светица и грешница", с Устата също така. С Устата са ни най-сполучливи дуетите, 6-7 дуета имаме с него. Хората ни харесват като двойка, като дуетни партньори.
Но когато пея със Слави Трифонов, наистина се чувствам звезда. Защото, знаете, че той почти всяко лято прави големи турнета из цяла Българя и излизаме пред много голяма публика и просто изживяването е невероятно пред такава публика.

В началото на кариерата си доста работих с Тончо Русев, две-три години, той ми написа няколко песни. Но сега нали виждате, че музиката се променя от година на година - хората искат да щракат с пръсти!

- Родена си в София, пък си израснала в Етрополе? Вървеше ли ти училището?

- Аз до 8-клас учих в село Брусен, това е до Етропеле. Наистина съм родена в София, нещо не съм искала да излизам от корема на майка си. Всичките ми братя са родени в Етрополе, ама 
 
аз нещо съм се закучила и затова майка тук в София ме е родила.

- Там, в село Брусен като учех, трябваше да четеш гладко, да пишеш красноречиво и аз бях пълна отличничка. Обаче 9-и клас отидох в Етрополе да уча, в големия град. И започват някакви деления, дроби и аз като започнах да връзвам едни двойки, значи... Но пък в 10 клас дойдоха музикантите вкъщи и ме взеха за певица, за което не съжалявам. Защото виждате вече какъв е резултатът от целия този мой начин на живот.

За първи път пропях на 10 – 11-годишна възраст. В Етрополе имаше някакъв панаир и майка реши да ме качи на една сцена, там пееха народни песни. Аз се дърпам, нали, детенце, срам ме е... Майка ми навремето е пеела и искаше да наследя това нейно нещо. Защото пък тя се оженила за татко,

пет деца навързала и не можала да си сбъдне мечтата.


Качва ме тя на сцената и нали знаеш - едно време пеехме сръбска музика основно. Изпях аз една песен на Драгана Миркович и само гледам аз как хората ядат кебапчета, пият бира и започват да се обръщат да гледат откъде идва този глас. И започват да идват към сцената и става пълно с хора. Изпявам си аз песента, хората ме поздравяват, аз отивам доволна до майка, а тя ми казва "Нищо не направи!". И аз като се разплаках и си тръгнах с братовчедката ми, а един човек продаваше дини и се обръща към мен и ми вика: "Миличко, ти ли така хубаво пееш? Ей ти една диня!" Аз от срам казах, че не съм аз, братовчедка ми и той взе, че даде динята на нея. После майки ми се кара "У-у, що не каза, че ти пееш, да вземеш динята!"

И после като станах на 16, дойдоха в къщи 5-6 мъже музиканти и майка ми вика: "Вече си голяма, мамо, имаш си глава на раменете. Колкото съм те изучила, дотук. Поемаш пътя си и сама се бориш занапред. Да не си лека жена, да внимаваш по какъв път ходиш. И ме пусна с тези мъже и така започнах да пея по сватби, по новобрански, кръщенета и вече съм до това ниво.


- Кой гледа малкия Лоренцо?


- Учи в частно училище в Симеоново и много му върви математиката, малко е зле с четенето. Не го напъвам много да учи, оставила съм го да си има детство.

Честно да ти кажа, детето постоянно повтаря, че иска да си има сестричка. Аз винаги съм се виждала с много деца, но не знам, самият ми живот не позволява ли, защо, не знам, нямам повече. А пък и като се сетя, че

с Лоренцо качих от 50 кила на 80, прасе станах


направо и две години, докато се възстановя, зор видях. Само солети-вода, солети-вода...
Но сега , ако си намеря вече мъж, ще си родя още едно детенце. И да не живея с него, какво, пак ще си родя - аз съм способна да си ги гледам, ами да.

- Харесва ли ти, когато те наричат "ромската перла" или "ромският славей"? Не би ли искала без епитета "ромската"?

- Аз, мисля, че знаете, никога не съм крила произхода си. Аз даже в началото си казах, че съм си циганка. Те затова ме и заобичаха всички, защото никога не съм криела нищо за себе си. И много се радвам като напишат ромската перла, ромският славей, ромската Лили Иванова. И аз въобще, просто съм очарована от такива заглавия.


Антония СТОЙКОВА