Половин милион българи са с хронична белодробна болест!
Половин милион българи са болни от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Само 25% обаче от тях знаят за сериозната си болест и се лекуват. ХОББ убива годишно повече хора, отколкото ракът на гърдата и на белите дробове, взети заедно. Въпреки това държавата не осигурява безплатни лекарства за тези пациенти, които често са пенсионери и напълно инвалидизирани заради усложненията от ХОББ. Тези и други проблеми около болестта сподели доц. д-р Коста Костов, председател на Българското дружество по белодробни болести и Началник на клиниката по белодробни заболявания към ВМА-София.

- Доц. Костов, какво представлява ХОББ?
- ХОББ е заболяване, което се изразява с частично или напълно ограничение на въздушния поток в белите дробове. То засяга целия организъм и може да има фатален изход за болния. При ХОББ белите дробове прогресивно намаляват функцията си. Основните симптоми на заболяването са хронична кашлица, с отделяне на храчки за три или повече месеца в годината, задух, затруднено дишане, лесна умора, особено при физическо натоварване, чести белодробни инфекции.

- Колко българи страдат от ХОББ и пушачите по-засегнати ли са от останалите, които не пушат?

- Предполагаме, че над половин милион българи имат ХОББ. Обикновено болестта се диагностицира на 40-50-годишна възраст. Само 25% от болните се лекуват и знаят за проблема си.

Останалите 75 на сто изобщо не подозират за него. Между 25 и 45% от болните не са пушачи, което развенчава мита, че ХОББ е страдание само за пристрастените към никотина.

Смъртността при ХОББ е ужасно висока.

В момента болестта заема 6-то място в света по смъртност. Очаква се през 2020 г. тя да бъде трета причина за смърт.

- Кои са причините за развитие на ХОББ?
- Главните рискови фактори за възникване на заболяването са тютюнопушенето и излагането на пушек от готвене, и отопление с биогорива. Много професии са засегнати, тъй като продължителното излагане на газове и прахове, също може да разболее тези хора от ХОББ.

Системното вдишване на серен двуокис, азотен окис, газове от изгорени дървени въглища е вредно за белите дробове. В този смисъл текстилни работници, бояджии, които работят с ацетони, са застрашени от ХОББ. Същото се отнася за шофьори, миньори, хората, работещи в керамичната промишленост, в селското стопанство, където има голямо количество остатъчни газове и прахове.

Ние, всички, сме застрашени само от това, че ходим по улиците на София. Всички частици, които могат да влязат и да дразнят белия дроб, са опасни.

Друг фактор за развитие на ХОББ е преболедувана туберкулоза, както и астма с продължително протичане, респираторни инфекции в детството, лошо хранене и ниска култура.

- Лечима ли е болестта?
- Мит е, че болестта е нелечима. Вече знаем много за нея, поддава се добре на терапия с лекарства и може да бъде контролирана. Ето какво каза Христо Фотев за своята болест, защото го лекувах в последните 3-4 години от живота му. “Най-страшното не е смъртта ни. Може би ужасното е, че сме приживе в тъмната й пластика!” Всички, които са болни от ХОББ и не вземат под внимание съветите на лекарите, дълго ще живеят в тъмната пластика на болестта си.

Съществени промени при болните с ХОББ могат да се случат само, ако спрат тютюна, получават кислород при дихателна недостатъчност и им се извърши операция при тежките форми на заболяването.

Драмата на нашата болест е, че твърде късно идва диагнозата


Все пак за пушачите ще кажа, че винаги имат шанс да живеят по-дълго, ако спрат с вредния навик. Ако откажат цигарите на 50 години, ще живеят 6 лета повече. В случай че това стане на 40 години, може да прибавите цели 9 години към живота си.

- Защо само 25% от болните се лекуват от ХОББ?

- Голяма част от хората, които не се лекуват, мислят, че кашлят и се задъхват, защото са пушачи.

Само 25% разбират, че имат сериозен здравословен проблем, но твърде късно за постигане на съществено подобрение на здравето им. Лечението им забавя развитието на болестта, но не я излекува. Всички пушачи над 40-годишна възраст трябва да си направят профилактична спирометрия (изследване за измерване на дишането), защото 25% от тях имат ХОББ. Само така могат да бъдат открити навреме. Всички, които работят в такива вредности, за които споменах и кашлят, също трябва да си направят изследването. Тези, които имат кашлица, е добре веднага да се обърнат към специалист-пулмолог. Кашлицата при ХОББ обикновено е суха и само сутрин, но в началните фази на болестта.

- По-често тези болни кашлят през зимата и студените месеци.
- Децата у нас масово пропушват още на 13 години. Това увеличава ли вероятността да се разболеят от ХОББ?

- Колкото по-рано пропушват децата, толкова по-тежко е протичането след това на болестта. Ако започнеш да пушиш редовно на 13 години, първите промени в периферните дихателни пътища започват след 20-25-годишна възраст. Те формират основата за по-нататъшното развитие на ХОББ.
 
Ако пушиш от пубертетна възраст, на 30 години имаш вече хроничен бронхит. Същото важи и за пасивните пушачи, които дишат цигарен дим.

Младите хора не бива да забравят, че ХОББ прави тези болни пълни инвалиди. Те отслабват на килограми, нямат сили да извършат дори елементарни физически усилия, като да отидат от една стая в друга. Стават напълно зависими от близките си, които не винаги са в състояние да им помогнат.

Едно интервю на Маргарита Благоева