Киста може да се образува във всеки от човешките органи.
Доколко страшна е диагнозата киста? Защо се образува и трябва ли да се оперира? На тези и други въпроси ще отговарят в днешния брой нашите консултанти.

Кистата е образувание, подобно на торбичка, пълна с течност. Размерите є варират от няколко милиметра до няколко сантиметра. Най-неприятното е това, че киста може да се образува във всеки орган на човешкото тяло. Дори има случаи те да се появят преди раждането на бебето. И все пак в повечето случаи ги придобиваме през живота си.

Рисковите фактори

Наследствени нарушения, провокиращи отклонения в развитието във вид на кисти.

Нарушения във функциите на орган, който изработва някаква течност - например запушване протока в слюнчената жлеза може да доведе до развитието на киста там.

Почти всяко възпаление може да се съпровожда с образуване на плътна обвивка (капсула) около възпалителното огнище. Ако капсулата не се разнесе, на това място се образува киста.

Травмите на крайниците и главата често водят до развитието на киста.

Внедряването на паразити в човешкия организъм, наречени ехинококи.

За разлика от поликистозата единичните кисти поне не са опасни

По принцип кистите се откриват случайно при профилактично изследване, защото те по никакъв начин не безпокоят човека. В някои случаи обаче те се съпровождат с болки, предизвикани от тяхното възпаление или растеж. Такъв процес е характерен за поликистозата, когато има увеличаване на размера и умножаване броя на кистите.

Веднага ще уточним, че за разлика от поликистозата единичните кисти не са опасни и, както вече казахме, рядко притесняват човека. Ако кистата се развила на кожата, основен повод за безпокойство е само козметичният дефект. Най-често това са мастни кисти, образувани при запушване на мастните жлези. Те се разполагат на лицето, шията и гърба. Пълни са с гъсто съдържание. Лечението им се свежда до отстраняване на жлезите заедно с капсулата.

Преди да се предприеме отстраняване на кистата, тя трябва известно време да се наблюдава

Лекарите препоръчват кистите да се отстраняват, защото понякога не изчезват от само себе си и могат да се инфектират. Когато става дума за киста на яйчниците, понякога има опасност да се изродят в злокачествени образувания.

Преди да предприемете отстраняване е желателно известно време да се наблюдава. Ако кистата е открита случайно и не се съпровожда с болки, след половин година се назначава контролно ултразвуково изследване, а след това се налага преглед веднъж в годината. Ако кистата се увеличава по размери и води до нарушения в съответния орган, тя може да се отстрани по два начина: хирургичен (тук се включва и лапароскопията), т.е. пълно изрязване на кистата. Другият начин е да се изтегли съдържанието чрез пункция. Лекарят решава как да се справи с това нарушение в зависимост от индивидуалните особености на всеки човек.

Впрочем!
Когато става дума за кисти на яйчниците, трябва да кажем, че голяма част от тях са т.нар. функционални кисти. Те не изискват оперативно лечение. Могат да се образуват без причина, а може и да са следствие от хормонални нарушения или възпаление. Във всеки случай трябва да ви наблюдава лекар. Ако кистата не се разнесе повече от 3 менструални цикъла, може вече с увереност да се каже, че това не е функционална, а аномална киста.

Аномалните кисти по-често то другите увеличават размерите си, съпровождат се с усложнения и има опасност да се изродят в злокачествени образувания.