"Ти не си ми баща", заявил му финансовият министър.
„Ти не си ми баща!” Тези страшни думи изкрещял в лицето на татко си Денчо Симеон Дянков преди 22 години. Тогава двамата се видели за последно, разказва със сълзи на очи 76-годишният пенсионер, който едва свързва двата края.

Оттогава баща и син нито са се виждали, нито са се чували. Новините около най-богатия член на правителството 76-годишният бивш енергетик в “Кремиковци”, който днес живее в схлупена къща в разградското село Побит, научава само от телевизията и вестниците. Денчо не е виждал сина си и не е разговарял с него от фаталния 13 юли 1987 г., но се надява някой ден той да дойде и да му каже “извинявай”.

Драмата в семейство Дянкови е започнала, след като родителите на бъдещия финансист №1 се развеждат. Според Денчо бившата му съпруга Румяна и близките й са настроили Мони срещу него. Тогава младежът бил само на 17 години. Един ден Дянков-младши дошъл при него и казал, че не иска никога повече да го вижда и че повече не му е баща. Симеон припознавал като свой родител преподавател по историята на КПСС, с когото майка му живеела. “Никога не съм изпитвал по-жестока болка, въпреки че на 15 октомври 1970 г. преживях тежка злополука в “Кремиковци”, при която пламнах като факла и едва ме спасиха в “Пирогов” с 28 процента изгаряния. Това бе по-лошо.
Добре че с мен бе моя позната, иначе нямаше да съм между живите. Не помня как съм се качил в колата и какво се е случило след това. Тя ми каза, че съм получил сърдечен пристъп и съм загубил съзнание. Откарала ме в болницата и там едва ме спасили. Оттогава и досега пия една шепа хапчета всеки ден, за да живея”, разкрива страшната си драма Денчо Дянков. Според него до този тежък разговор се стигнало заради обтегнатите отношения между него, Румяна и тъщата. “Бракът ни започна да се руши малко след раждането на детето. Тогава претърпях тази злополука, за която говорихме преди малко. В “Пирогов” ме сложиха във вана с физиологичен разтвор. Жена ми идвала в болницата, видяла в какво състояние съм и решила, че няма да стане човек от мен. Затова се прибрала при своите родители в Ловеч. Звънях й там, а майка й ми каза: “Ти вече си сакат, не можеш да се грижиш за семейство”...
 
След развода ми пречеха по всякакви начини да се виждам с Мони, който живееше при баба си и дядо си. Пътувам до Ловеч в уговорения ден, а не намирам никого в къщата. Въртя се, чакам, денят минава и аз си тръгвам. Следващия път - пак същото. Накрая наех адвокат, за да си осигуря правото да виждам момчето си. После Румяна започна да пуска жалби срещу мен в милицията, уж че не съм плащал издръжка. Това няма как да стане, защото в държавното предприятие удържаха парите веднага. Оставяха призовки на работата ми, разкарваха ме из управленията по цяла София. Накрая разбрах, че няма да ме оставят на мира и се прибрах в Разград”.

Денчо с горчивина споделя, че наскоро вицепремиерът е ходил в Разград, но така и не се отбил при него. Дянков-старши с нетърпение чака да дадат изявление на сина му по телевизията, за да може да му се порадва от екрана. Накрая бащата завършва с думите, че не иска нищо от сина си, защото се справя добре и сам, и че е горд, че носи името му.

....................................................
На ухо...


• Дянков-старши разказва още, че Симеон бил "бебе гигант" - родил се с тегло 5, 550 кг и 56 см. дълъг! Бил едър, силен и атлетичен и бурно реагирал на неправдите. “Няма да забравя как в детската градина в Ловеч учителките бяха накарали децата да си отсервират чинийките от обяда, за да може те да пият кафе с лелите. Тогава Мони толкова се възмутил, че помел мръсните съдове от шкафа и те се натрошили на пода”, разказва низвергнатият баща.

• Често децата на разведените родители пренасят лошия спомен в своето семейство, когато се задомят, коментират психолози. Неслучайно се носят слухове, че Дянков изневерява на жена си със секретарка.