Накрая беше толкова зле, че не можеше да говори, разкрива през сълзи певицата.
Преди две седмици ракът отнесе поредната българска звезда - музикантът Илия Кънчев, основател на култовата рок група „Импулс” и овтор на хита на Кичка Бодурова „Обичам те, майко Българийо”. Репортер на „ШОУ” се свърза с известната певица в Лас Вегас, за да научи повече подробности около трагедията и кончината на нейния приятел и съсед в САЩ.

„Илия ми се обади през април тази година и ми каза: „Сестра ми, (така ме наричаше той) умирам от болки в коляното, моля ти се, помогни ми. Намери ми доктор в България - ще отида там да си направя изследвания." По време на нашия разговор аз веднага се обадих на доцент Кехайов в Ортопедична болница в Горна баня. Илия даже слушаше разговора. Бяхме уговорили дори среща, но Илийката ми се обажда след няколко дена пак и ми казва: „Сестра ми, аз имам рак!" Онемях... Ходил на изследвания и ми разказва, че всъщност ракът му толкова много се е разпространил, че го е ударил в коляното.

И са му казали, че му дават само 3 месеца! Не ми се искаше да вярвам, но.... Той ме помоли да не казвам на никого нищо. Това и направих. Това беше неговото желание. Каза ми, че иска да замине за Испания при децата си. Звънях там през лятото да ги чуя. Жена му ми каза, че е много зле и не може да говори.

Илийката беше мъжко момче, роден на датата на Левски. С това много се гордееше”, разказва през сълзи Бодурова, за която Кънчев написа емблематичната песен „Обичам те, майко Българийо”. „Всеки път, когато пея тази песен, имам чувството, че животът ми се съкращава поне с един месец”, споделя Кичка.

...............................
Ицо Петрофф: ТОЙ ОТКРИ ВЕСКО МАРИНОВ


„Илия Кънчев беше един от основните играчи в историята на българската рок музика. Той е един от най-колоритните музиканти, с които съм работил в края на 70-те години. Спомням си, че през 1975 г. Илия ме покани за съвместни изяви с групата му по това време - „Кристали”. С тях участвахме почти всяка събота в Младежкия дом „Лиляна Димитрова”, на истински рок купони. Една година по-късно Илия замести Влади Тотев във „Фактор”, а Влади започна работа с „Щурците”.

Малко по-късно обаче рок музикантите Пейо Пеев – барабанист, и известният китарист и певец Чавдар Панев основаха група, която за онова време получи един истински подарък от безспорно талантливия певец и музикант Вили Кавалджиев и пианиста Палмиро Гилев, които бяха разформировали групата „Импулс”. По този начин групата на Илия Кънчев прие името „Импулс” и заедно с Вили Кавалджиев записаха за Националното радио доста хитове.

В началото на 80-те Пейо Пеев и фронтмена на „Импулс” сформираха групата „Спринт”. Илия Кънчев замести Чавдар със страхотния певец и китарист Краси Манолов, а по-късно откри и безспорния талант Веселин Маринов. За кратко време „Импулс” станаха голям хит, а когато на мястото на Веселин Маринов дойде Наско „Цайса” – Атанас Георгиев, група „Импулс” стана №1.

Подготви Светлана Терзиева - СЕСИЛ

..............................................
Илия Кънчев: АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ МИ НАМЕРИ ДЖИПА


По времето, когато ВИС, СИК и “Аполо&Болкан” са единствените застрахователи, чиито маркирани с лепенки коли се заобикалят от автоджамбазите, Илия Кънчев кара джип. Возилото обаче не е застраховано никъде, което за онова време си е направо покана да бъде откраднато. Така и става. Един ден рокаджията осъмва без джипа си.

След два-три дни “звярът” на четири колела е намерен и върнат на Илия. Лично той разказва пред малцина свои приятели, че “услугата” за откриването на изчезналото возило е свършена от хора на Алексей Петров, с когото добре се познавали. „Джипът е само с разбита ключалка и липсва радиото, но единият от двамата крадци изглеждаше страшно. Очите му не се виждаха. Бяха го размазали”, разказваше Илийката за автоджамбазите, спомня си неговият приятел – режисьорът от БНТ Георги Захариев.

....................................
Георги Пеев – импресарио: ЩЕ ГО КРЕМИРАТ И ЩЕ ГО ПОГРЕБАТ В БЪЛГАРИЯ
Илия изгони Чавдар Пенев от групата, защото много пиеше и се дрогираше

- Жоро, кога научи за смъртта на Илия Кънчев? Какво се е случило?
- Научих от Васко Ампега. Той е поддържал връзка с него. Бил е в Испания при дъщеря си. Починал е от рак на костите. Казват, че ще го кремират и после щели да го погребат тук, в България.

- Лесно ли се работеше с Илия?
- Да. Беше професионалист. Беше перфекционист към групата.

- Кой правеше песните на “Импулс”?
- Като текстописец се явяваше главно Чавдар Панев. Виктор Грънчаров, китаристът, брат ми, Пейо и Чавдар участваха в композирането на песните. Илия нямаше толкова голямо участие.

- За какво се скарахте с Илия и го напуснахте всичките?
- Нямам спомени вече.

- Сигурно за пари?
- Може да е било и за пари. Но продължихме с добри отношения. Бяхме и конкуренция после, когато направихме групата.

- Кога замина Илия за САЩ и защо?
- Замина след Демокрацията. Доколкото знам, се занимаваше с внос на коли втора употреба. Впоследствие замина за Щатите. Наско, солистът, беше вече заминал.

- За какво се караха Илия и Чавдар Панев? Чувал съм, че са се карали?
- Чавдар беше харесван повече от Илия от фенките. Той беше острието на групата, лека му пръст!

- Илия как се отнасяше към това, че Чавдар се друсаше и пиеше?
- Имахме големи проблеми с това. Особено когато преди концерт Чавдар беше употребил повече алкохол. Големи проблеми имахме с него. Скандали.

- Илия го махна, нали?
- Да, Илия го смени, защото много се друсаше с някакви лекарства и алкохол.

Едно интервю на Жоро ЗАХАРИЕВ