Откриха документи, че прибирала комисиони в Стара Загора
Основен свидетел по делото, което се води срещу бившия социален министър Емилия Масларова, е бил пребит. Той отнесъл як кютек от неколцина здравеняци заради показания, които дал пред следствието.

Битият е служител на фирма “Стара Загора 2007”. Именно тази фирма направи ремонта на социалния център в града под липите, който експерти оцениха като “златен”. Солидните пачки, които Масларова задели за градежа на центъра, й докараха прокурорска проверка, отнемане на депутатския имунитет и вероятно тези дни ще й повдигнат обвинения за нанесени материални щети на държавата в особено големи размери – над 10 милиона лева.

Преди да отнесе пердаха, основният свидетел на няколко пъти бил предупреждаван анонимно да не дава показания в хода на предварителната проверка. Въпреки това той свидетелствал, че като служител на “Стара Загора 2007” бил посредник между фирмата и министърката. Той й давал пари на ръка, идващи от държавните преводи към дружеството. В замяна на комисионите Масларова чинно подписвала разписки за получените суми.

Въпросните документи, под които стои парафът на соцвеличието, се пазели във фирмата и при обиск там проверяващите ги открили и иззели. Те ще бъдат приложени към делото.

След побоя пострадалият е включен в система за защита на свидетели. За сигурността му отговаря специална охрана, а криминалистите трескаво дирят кой му е посегнал.
Безсрамие

Приближени на мъжа й ограбили психично болни

Фирми, свързани със съпруга на Емилия Масларова, са завлекли с пари доста хора от Ивайловград, каза пред репортер на “Над 55” един от ужилените.

Това е станало чрез фирмите „Инекс монтакси” и „Конкордия”, на които са били възложени поръчките за благоустрояването на междублоковите пространства в Ивайловград по програмата „Красива България”. За да се оформят и озеленят площите, чрез Бюрото по труда в Ивайловград са били назначени безработни, някои от тях психично болни хора. Когато дошло време за разплащане, главната счетоводителка на фирмите Елена Римпопова се направила на разсеяна.

Ощетените работници се оплакали на тогавашната министърка, но тя се направила, че не ги чува.

Между другото, семействата Римпопови и Масларови се славят с почти вековна дружба. Още по-точно - свекърът на госпожа Масларова – Иван, от години поддържа топла връзка с адвоката Римпопов.

Няколко от ужилените ивайловградчани - Кръстьо Русков, Борислав Георгиев и Димитър Райков, твърдят, че става въпрос за около 20 000 лева, които двете фирми дължат на работниците. На многократните им опити да си получат заработеното е отвърнато с мълчание.

"Ако до една седмица не си получим парите, които сме изработили, ще се наложи с госпожа бившата министърка да се видим в съда", заплашват измамените.

Митко Щирков