Съвременната медицина причислява тромбофилията към болестите на новия век заради честите смъртни случаи от запушване на кръвоносните съдове.
Наименованието на болестта показва, че и тук става дума за тромбозна опасност. Но акцентът се поставя на качеството на кръвта, а не толкова на състоянието на кръвоносните съдове.

За повече подробности се обърнахме към д-р Марко Маринов, специалист по хематология.


- Д-р Маринов, по какъв начин се проявява тромбофилията? Каква е тази болест всъщност?
- Ще започна с пример от моята практика. При мен влиза човек, външно здрав, с румени бузи, дори със самочувствието, че няма нищо опасно в състоянието му. Но опитният лекар веднага разбира, че зад външния признак - зачервено румено, пълно с кръв лице, се крие надигаща се опасност от коварна болест.

Такъв “здравеняк” има в тялото си 6-7 литра кръв вместо нормалните 5

И тази кръв е претоварена с еритроцити. Това означава, че тя е много гъста и лепкава. А това забавя снабдяването на тъканите с кислород.

- Само това ли е причината за повишена съсирваемост - повече кръв?
- Не е само това. Причини за тромбофилията могат да се окажат много други фактори. Понякога това състояние се обуславя от семейната предразположеност. Съдовата система може да се задръсти и запуши и при възпаления, отравяния, при преливане на кръв, при травми, при патологична бременност и много други случаи. Доказателство за това е повишеното ниво на еритроцитите в кръвта - нормата е 3,5-5 милиона на един литър. Ако изследването покаже по-големи показатели или други признаци за нарушения състав и свойства на кръвта, трябва да се вземат спешни мерки против възможното запушване на кръвоносните съдове. Иначе

резултатът от тромбозата го знаем - инфаркт, инсулт, умъРтвени части от главния мозък или сърдечния мускул

- Сега е ред да ви попитам какви са факторите, провокиращи тази болест?
- Кръвта е реката на нашия живот. Може да ви звучи като метафора, но всъщност е точно така. И ние трябва да се погрижим тази наша река да не се превърне в застояло блато. И това зависи в по-голяма степен, да не кажа изцяло, от самия човек. Ще започна с хиподинамията, защото тя е много силен провокатор на тромбофилията. Ако се движите малко, ако професията ви предполага седяща работа, веднага трябва да промените стила си на живот. На всеки е нужно движението - и на болния, и на здравия човек. Не се надявайте всичко да се оправи, като окопавате градината си веднъж месечно или пък решите в следващите свободни дни да отидете до планината. Такива спорадични “физически упражнения” на фона на всекидневното ви обездвижване няма да помогнат. На вас ви е необходима редовна физическа активност според собствените ви сили.

Постепенно повишавайте натоварването. Ето така може да се избегне тромбозата. Ако не ви е по силите да спортувате, тогава ходете, движете се. Дори и да се усещате омаломощени, мърдайте по какъвто и да е начин.

- Вече казахте за нивото на еритроцитите. А холестеролът, той играе ли някаква роля? Винаги го свързват с образуването на тромби.
- Разбира се. Той играе основна роля, защото повишеното ниво на холестерола е предшественик на образуването на тромби. Излишният холестерол залепва по стените на кръвоносните съдове и пречи за постъпването на кръвта. Постепенно тези плаки се разрастват и запушват кръвоносния съд. И сега минаваме към рисков фактор номер 2, но също толкова важен, колкото необходимостта от постоянно движение.

Става дума за начина на хранене

Много пъти сме говорили за това - то трябва да бъде с ниско ниво на холестерол, но богато на витамини и минерали. Съответно, препоръката е да се намали употребата на мазнини. Има ги в много животински продукти. А всички изкуствени съставки в храните забавят обмяната на веществата. Затова забравете за консервантите и пушените продукти на своята трапеза. Колкото по-простичка е храната, дори аскетична, толкова по-добра е тя за здравето. Избягвайте и направо забравете изобилстващото с холестерол мазно месо, черен дроб, мозък, сърце, бъбречета. Не се изкушавайте по такива неща като пастет, колбаси, кокошата кожичка, кренвирши. Когато приготвяте ястието, обирайте застиналата мазнина. Свикнете да варите и задушавате, забравете пърженето.

- А с какво тогава да се хранят хората с тромбофилия и тези от рисковите групи?
- Просто трябва да заместят мазните меса с техните “дубликати”. Наблягайте на фасул, леща, грах, соя - те съдържат много растителни белтъчини. Нали тук става въпрос именно за белтъчините.

Полезна е рибата, но без хайвера. Особено скумрията, сардината, сьомгата. Яжте пълнозърнест хляб, макаронени изделия. Защо толкова много се нахвърлят хората на банички и кифли? Това е вредно, разберете. Направете някои “компромиси” в това отношение, за да нормализирате нивото на холестерола. Знаете ли, че зелената салата, копърът и магданозът могат бързо да намалят повишеното ниво на лошия холестерол. И въобще плодовете и зеленчуците. Това не е нещо ново, всички го знаят. Крушите, ябълките, портокалите, ягодите, боровинките, цветното зеле, зеленият фасул - все вкусни плодове, но те притежават чудното свойство да “оберат” лошия холестерол от кръвта и да го изхвърлят от организма.

Една чаша гроздов сок на ден и 2-3 скилидки чесън ще разредят кръвта ви по-успешно от лекарствата

- Д-р Маринов, всичко е ясно. Нека сега да поговорим за лечението на тромбофилията.
- Разбира се, това е най-важно. Но аз предлагам да започнем с природните лекарства. Защото е много важна профилактиката при тромбофилията. А тя започва именно от природните продукти.

Пийте гроздов сок - по половин чаша всеки ден. И, повярвайте, това ще понижи с цели 75 % активността на тромбоцитите. Или боровинков чай - 2 чаени лъжички на чаша гореща вода. Може и от блатен тъжник - една супена лъжица на чаша гореща вода. Стигаме до толкова популярния чесън. Защото наистина е вълшебно неговото действие при съдови заболявания. Този зеленчук има уникалната способност да разтваря белтъчината фибрин - тази белтъчина сгъстява кръвта. Чесънът е дотолкова ефикасен, че понякога успешно замества лекарствата за тази цел. А по 2-3 скилидки на ден са полезни за всички, особено за възрастните хора.

- А бихте ли препоръчали някои билкови смеси?
- Има много полезни билкови смеси:

- Смесете по 20 г бутрак и жълт кантарион и по 10 г корени от сладник, плодчета от кориандър, лайка, бял смил, комунига и обикновена луличка. Залейте 3 супени лъжици от сместа с половин литър гореща вода, оставете за 1-2 часа и пийте по половин чаша два пъти на ден от готовата настойка. Добавяйте по малко мед. Курсът на лечение е 1-2 месеца.

- Жълтата комунига се използва именно за разреждане на кръвта. Залейте 2 чаени лъжици от билката с 2 чаши студена вода, оставете за пет часа и прецедете. Пийте по половин чаша 2-3 пъти на ден.

- Или използвайте аптечна настойка от конски кестен. Разреждайте по 30 капки във вода и приемайте три пъти на ден преди ядене.

- А официалната медицина? Тя как лекува тромбофилията?
- В съвременната медицина се използват предимно три класа препарати. Първо, това са антикоагулантите. Те потискат процеса на съсирваемост на кръвта. Следват антиагрегантите. Те пречат на тромбоцитите да се слепват - към тях спада и аспиринът. И накрая тромболитиците, които разтварят тромбите.

Традиционните антитромботични препарати с ацетилсалицилова киселина се приемат по три пъти в седмицата. Не забравяйте, че

при тези болести аспиринът е полезен, но е противопоказен при язвена болест

В днешно време предлагат и друго ефикасно средство освен аспирина. Става дума за хепарин, който служи като средство за профилактика, както и за разтваряне на “свежите” тромби. Но това лекарство често предизвиква кръвоизливи, затова се използва само в болнична обстановка.

Съществуват и нови скъпи препарати, които се приемат по строго назначение от специалист, и то само при наличие на остър коронарен синдром.

В комбинация с аспирина един от тях (плавикс) се препоръчва при нестабилна стенокардия, при наскоро прекаран инфаркт или инсулт, при недостатъчно кръвоснабдяване на крайниците. Но с него много трябва да се внимава. Дори последни изследвания показват, че този нов препарат е неефикасен за болни с генетични особености. Нито в съчетание с лекарства против язва и киселини. Всъщност изпитванията продължават.

Едно интервю на Яна ГРОЗЕВА


Впрочем!
За преодоляване склонността към тромбози е желателно да се поинтересувате от семейните болести. В случай на пълнокръвие на някои от вашите роднини се изследвайте и консултирайте със специалист. Спазвайте двигателния режим, не преяждайте.

Здравословният начин на живот досега на никого не е навредил. А за хората, склонни към развитие на тромбофилия, той просто е задължителен.