Жан Виденов 4 пъти тайно ходил при пророчицата

В два поредни броя на “Горещо”  смирената след раждането Венета Райкова се опита да преоткрие феномена Ванга. Но не би! Не всички хора, които беше събрала на раздумка, са били толкова близки с пророчицата, колкото се изкарват, обадиха се петричани, близки до пророчицата. Явно Тишовица изпитва мъка, че навремето гадателката не я е приела и сега търси благословията й в отвъдното, коментираха хората. По техни думи Ванга я отпратила с думите: “Не приемам леки жени”.
 

В предаването на Венетка един бивш милиционер се изкара голям другар с пророчицата, а пък племенницата й Красимира, разкри пред нас, че точно въпросният човек се е гаврил с вярата й в Света Богородица и се е заливал от смях зад гърба на слепия феномен, имитирайки нейна молитва, облечен в роклята й. За него имало и подозрения, че участвал в

 

кражбата на злато и пари от дома на Ванга по време на милиционерски обиск,

 

 когато пророчицата е удряна, блъскана и губи съзнание от мъка, болка и унижение. Този мъж наистина е съсед на гадателката, но най-важното, което бил научил от нея е... да пиеш урината си сутрин рано, за да живееш дълго.
 

А на масата в двора имаше и още едно лице, което почти не взе думата, а можеше да разкаже, че Ванга не е издала нито една тайна на ДС, колкото и да са я притискали.
 

 “Аз съм българка, не съм предателка”, повтаряла. Те двамата много се майтапели. Той казвал : “Доде/како/, ма, сбръчкосваме се”. А Ванга: “Баче, ама по ли е убаво да умреш гладък като бебе.” Пиели си уискито и ментата и клюкарели, ама този път водещата, която е специалист в тази област, не можа да се ориентира в чуждата ней обстановка. 

Да оставим, че край Райкова-Георгиева нямаше нито един от живите роднини на феномена, но не си бе дала зор да разбере, че има още една лента за Ванга, освен тази на режисьорката Невена Тошева, която всъщност беше основата на двете съботни предавания.
 

Вторият филм е сниман от известния оператор Емилиян Динов и режисьора Стилиян Иванов само месец преди смъртта на Ванга на 11 август 1996 г.
 

“По време на снимките Ванга сподели, че Жан Виденов тайно я е посетил 4 пъти по време на своето управление, за да пита за участта българска, сподели пред “ШОУ” операторът Емилиян Динов. Идвал сам. Бил тих, скромен, притеснителен и никога не попитал за себе си. Въпросите били за “Топенерджи”, Георги Пирински, заема от МВФ, бюджета.” Нищо чудно! В края на 1996 г. дереджето беше печално. Пророчицата предчувствала тежкия период, но отсякла: “Всяко правителство е от Бога дадено, трябва да му се подчиняваме. Иначе по-зле, кръв и мъка.” Тя предрекла и откриването на церове срещу рак и СПИН през ХХІ век. Твърдяла, че Тодор Живков е мъдър управник, а Атанас Малеев – добър човек, който се трови от лична тайна, носена цял живот. Кахъряла се, че водата е на изчезване, храната – отровена с химикали. Но успокоила, че в далечно езеро растат водорасли, които ще ни осигурят по-дълъг живот и скоро ще ги открием, разказва Динов. Припомнила, че именно тя пророкувала на Людмила Живкова за кого ще се омъжи първия път, но признала, че

 

 не е “провидяла” втория й мъж – Иван Славков.

 

 Рекла, че Симеон Сакскобургготски ще се върне, но не пожелала да коментира за добро ли ще е. Спомнила си, че първият държавен мъж, който я посетил, е бил бащата на Симеон, цар Борис ІІІ. Как станало това? На 8 април 1942 г. съседка й води непознат мъж. Той мълчи, а гадателката му дума:”Расте твоята държава, разпрострял си се нашироко, но бъди готов да се свиеш в орехова черупка. Бъди готов и помни датата 28 август!”. Внезапната и загадъчна смърт застига царя точно в този ден следващата година. Той е погребан в орехов ковчег, а Ванга се жени скоро за единствения мъж в живота си. 

Ванга обаче забранила много споделени от нея неща да се излъчват, а опитните кинаджии се примирили, защото знаели, че ако реши, може да им спре камерата. Точно това се е случило и с  филма на Невена Тошева през 70-те години.  Пророчицата осветила библия на Емилиян Динов, а той й подарил камъче от българската земя в Антарктика. “Кухо е!”, пошепнала тя. И до днес на Динов не му е ясно какво е искала да каже.


Министърът без портфейл

 

Божидар Димитров е успял мъж, защото е слушал пророчицата.

 

 Месеци преди смъртта си тя го викнала, за да разкрие “голяма тайна”. А тя е – четири “държавни църкви” ке оправят България. Тогава шефът на НИМ не й вярвал и отишъл при нея едва след втория й зов. Скоро след това гадателката, която историкът е смятал за нетленна, умира от рак. И когато той разбира, че всичко предречено, се е сбъднало, вече е късно. Не могъл да получи второ, по-точно знамение от феномена. Скептик по природа, проф. Димитров не е вярвал, че съдбата ще го срещне с Ванга.
 

“И затова, когато един приятел рече, че Ванга ме вика, аз се изсмях. Беше през есента на 1996 г. Ами откъде е чувала за мен. Не бях толкова известен, лице непопулярно. И първия път не отидох”, разправя професорът. След това пак му се обадил приятелят и той тръгнал за Петрич, ама се объркал и съседи му казали, че пророчицата живее на Рупите. “Ега ти, къде е това”, си казал човекът, ама ги намерил. “Отивам аз късно, а там, голяма тъмница. Тя спи на малко диванче като благо дете. Страшно изморена. Веднага ме усети. Каза ми: “Седни, Божидаре. Аз скоро си отивам. Искам да ти предам, че вярата е най-важното. Трябва да стегнеш 4 държавни църкви. Когато това стане, България ке се вдигне на крака”. А държавни храмове никъде нямаше.”
 

Очевидно Ванга е говорела за най-важните стълбове и символи на държавността от време оно. Изброяването започнало от “Св. 40 мъченици” във Велико Търново, Плиска-Голямата базилика, църквата в Охрид “Св. Пантелеймон”, Боянската. Професорът си казал: “Ама тя ме е сбъркала с някого”. Тогава шефът на НИМ отговарял само за движимите паметници на културата, а с недвижимите се занимава НИПК. Може би заветът към проф. Божидар Димитров е последният на светицата, преди да издъхне.
 

След 3 години съдбата го води към изброените църкви, а животът му тръгва по възходяща линия.

Племенницата на пророчицата Красимира Стоянова разказва, че като е била бебе на 2 дни, баща й попитал как да се казва. А Ванга рекла “Севир”. –Ама как Севир, бе какво е това?”.  А тя: “Небето ми го дава това име”. Накрая кандисала: “Ами добре, наречи я Красимира, ама гледай да не й промениш съдбата”. Години по-късно Красимира, която е египтолог, прочела в древни книги, че Севир означава Телец, а това е нейната зодия.
 

“След погребението 9 дена гледахме калиманата / кръстницата/ на старата ограда в Рупите. Ей, така, с палтенцето. Стои втренчена нощем. Телената ограда в Ниската земя /Рупите/ се нажежаваше и на нея изгряваше огнено кълбо. Точно в средата. А в него Ванга. Цялата като медальон, изрисувана. Мерихме дали не тече ток по оградата, но се оказа, че източникът не е електрически. Хора тук също я виждат. Казват, че свети като Свещения огън на Йерусалим”, разказаха подминатите от Венета сестри Наташа и Стефка – дъщери на леля Витка. Едната от тях носи нежна златна гривна, подарък от убития по-късно банкер Кюлев. Ванга я уверила, че гривната е заредена с добра енергия. Гадателката го обичала, но не предрекла смъртта му. Така постъпила и с Людмила Живкова. Контакт с нея търсил и Елтън Джон. На базата на дългогодишни изследвания руснаци откриха, че пророческата дарба на Ванга се крие в специален биологичен сонар,

 

който действа в мозъка й и улавя непонятна за обикновените хора информация. Откритието е на акад. Юрий Негрибецки.
 

Той е изумен : “Предсказанията на Ванга са се сбъдвали на 70-80%. Тя обяснявала своята дарба простичко. Казва, че мислено си задава въпрос и отговорът сам идва в главата й. Тя е смятала, че говори с духове. Но се оказва, че феноменът й е с напълно материална основа. Ванга е използвала вселенска търсачка тип Гугъл. Умеела е да вижда и слуша това, което не улавят другите. Информацията за всичко, което става и ще става в света, е навсякъде в пространството-и в ноосферата, и във вакуума.

 

Ваня Здравкова