Певицата се бори с бучка на гърдата
Попзвездата Ваня Костова е имала рак на гърдата, разкри синът й Боян Михайлов. Това потвърди и самата тя.

Бедата я сполетяла в навечерието на 50-годишния й юбилей.

"Оказа се, че наистина злото не идва само. Така беше и с мен. Когато открих бучката, преживявах нещо не по-малко трагично. Месец преди това бях изгубила една закъсняла любов. А любовта е безмилостна, особено на тази възраст. Болката е егоистична - буквално те поглъща и не виждаш нищо около себе си. Синът ми Боян, който е студент по медицина трети курс, беше в много тежка сесия, беше отслабнал с 12 кг и имаше нужда от моите грижи, но кой да го забележи. Аз бях заета с нещо по-важно - да стоя на тъмно и да мисля.

“От сутрин до вечер се молех да умра",


споделя бившата вокалистка на "Тоника СВ”.

Тогава обаче разбрала, че човек трябва много да внимава, когато се моли, защото молитвата му може да се сбъдне. "Както си се молих, открих една бучка в гънката под лявата гърда, сякаш на мястото на разбитото ми сърце. В началото не се изплаших, а даже бях възхитена, че толкова бързо са чути молитвите ми. А после страхът естествено не закъсня, даже ме погълна изцяло с бързото нарастване на тая бучка - от лещено зрънце стана жълъд", продължава изповедта си ангелогласната певица. Едва тогава тя събрала смелост да каже на сина си какво я е споходило.
"Боян полудя, веднага алармира моята лична лекарка. На следващия ден ме заведоха на преглед, а

на втория ден след това ме оперираха.


Без много мъдруване", връща лентата назад певицата.

”Наистина се оказа вярно, че клин клин избива. Една болка да бъде избита от друга болка, и все пак доминира по-силната. Разбрах коя е тя – болката за живота” – продължава изповедта си Ваня.
Любимият й човек знаел за това, което двамата със сина й преживявали, но пропуснал да им вдъхне кураж, дори не като любим човек, а просто като познат. “Човек нищо не може да направи в такъв момент, освен да засили своето съпричастие. Дори да не го забележиш в тоя момент, ти ще го оцениш след това”, не крие огорчението от закъснялата си любов изпълнителката на хита “Рождество”.

Боян Михайлов даде гласност на здравословните проблеми на майка си по повод 4-тия поход на кампанията срещу рака на гърдата "От любов към живота". "Направих го, за да знаят хората, че това е преодолима болест, само трябва навреме да се открие", заяви пеещият медик.
Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград. Малко са певиците в България, които така всеотдайно вярват в безкрайната сила на песента. Рожба на бригадирското движение, тя прекарва детството си в Родопите, а завършва английската гимназия в Бургас, където родителите й се установяват в края на 60-те. Ваня винаги е изпитвала трудност да съчетава пеенето с реалните житейски норми.

Като ученичка е изключвана два пъти,

защото пее в нощните програми на увеселителните заведения в Бургас и Слънчев бряг. След като завършва Естрадния отдел в Музикалната академия в класа на Георги Кордов, започва професионалната си дейност във вокална група "Тоника СВ" през 1980 г. Отличните й гласови възможности и индивидуалният маниер на изпълнение доголяма степен определят нейния облик. Шлагерите следват един след друг, но в отношенията й с колегите скоро настъпва разрив. Отстранена от групата и останала без софийско жителство, Ваня изпада в безизходица, от която я спасява предложението на Управлението на транспортните войски и постъпва през 1986 г. като солистка на ансамбъл "Магистрали”, където работи и Стефан Диомов. В края на 80-те продължава кариерата си като солистка. В репертоара й са включени лирични песни, драматични балади, песни на народите и български народни песни.

През 2001 г. отново се отделя от “Тоника”. Следват две самостоятелни турнета в Канада и САЩ, където изнася десетки концерти пред зажаднелите за красива българска музика родни емигранти. През 2005 г. прави турне в Австралия и Нова Зеландия, където представя своите неповторими шлагери. На 30 юни 2008 г. отбеляза 25-годишнината на самостоятелната си кариера на сцената с голям концерт в зала "България".