КОСТИТЕ
Опорно-двигателен апарат е медицинско понятие, но за всеки от нас това е апаратът за придвижване. Той включва костите, техните съединения и мускулите. Състоянието на тази система е много важно за нас.

ПРИЧИНИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ НА ОСТЕОМИЕЛИТА
Думата “остео” означава кост. Затова и наименованията на болестите на костите започват с нея. Една от тези болести е остеомиелитът. Това е инфекциозно заболяване, което се характеризира с възпаление на костната тъкан. При това в болестотворния процес са “въвлечени” не само компактните части на костите, но и надкостната ципа, костният мозък и околните меки тъкани.
Сигурно ще се запитате какви са причините за възникване на подобно възпалително заболяване на костната тъкан, след като нашите кости са “скрити” под слоеве кожа, мазнини и мускули. Причините са няколко. Съществува хематогенен остеомиелит, при който гнойна инфекция прониква в костната тъкан чрез кръвотока и предизвиква възпаление. Съществува и нехематогенен остеомиелит, при който инфекцията идва отвън чрез травма. Такъв остеомиелит се получава след открити счупвания, огнестрелни рани, ортопедични операции и радиационно облъчване.
• Всяка кост е покрита с обвивка - надкостна ципа, която здраво е сраснала с костите. Ако вследствие на травма тази ципа се нарани и се образува пукнатина, резервните сили на организма се справят и образуваната рана се запълва с нови клетки. Но ако защитните сили са отслабени и в организма “се разхожда” инфекция, то тя с голяма вероятност може да “процъфти” върху засегнатия участък. И тогава в костните тъкани, в съдовете, в костния мозък и околните меки тъкани се развива възпалителен процес.
В зависимост от натрупаната гной надкостната ципа се разрушава. А гнойните маси могат да се “проврат” в подкожната съединителна тъкан и в ставите. Това неприятно заболяване се нарича остеомиелит.

МЕТОДИТЕ НА БОРБА С БОЛЕСТТА
Няма да се разминете без медикаментозно лечение при тази болест. Обикновено лекарите назначават антибиотици и имуностимулатори. Това е важно за преустановяване на възпалителния процес и недопускане на инфекцията да стигне до ставите или в общия кръвоток.
Домашното лечение трябва да включва общо укрепване на организма и осигуряване на нормалната обмяна на веществата. Вече казахме, че остеомиелитите “успешно” се развиват в отслабнали организми. Т.е. силите в борбата са неравни и на организма му е необходима помощ - усилено приемане на витамини.
В тази връзка ще подчертаем, че през този период се налага диета с увеличена консумация на плодове, зеленчуци и сокове. Това не значи, че витаминната диета ще излекува остеомиелита, но ще помогне на организма по-бързо да се справи с проявите му.

ДИАГНОЗАТА СЕ ПОСТАВЯ ТРУДНО
Тук ще напомним на всички читатели един от основните закони на медицината: “Точната диагноза означава успешно лечение”.
Затова, ако се появят някакви проблеми след счупвания или травми, не се бавете, задавайки си въпроси от рода на “какво може да бъде това нарушение”. Обърнете се към лекар и се подложете на пълни изследвания.
Диагностиката на хематогенния гноен остеомиелит е сложна, но все пак е възможна. Той възниква внезапно и много напомня на инфекциозно заболяване.
На фона на високата температура се появяват неопределени болки в един от крайниците, също и силен сърбеж. И само след няколко дни болките се локализират в строго определен участък, съответстващ на огнището на увреждане. На това място се появяват оток и болки при пристъпване. А измененията в костната структура могат да бъдат определени само на рентгенограф.

КАК ДА УКРЕПИМ ИМУНИТЕТА СИ
• Антиоксидантите са особено необходими при счупвания и при травми
Какви препарати са необходими при обостряния след травми? Преди всичко такива, които засилват метаболитните (обменни) цикли, стабилизират клетъчните мембрани и повишават тяхната устойчивост при недостиг на кислород. На мястото на травмата кръвоснабдяването и храненето на клетките се нарушава. Затова са нужни препарати, които да съдържат глютаминна киселина, глицерофосфат и лецитин.
Другата голяма група препарати, необходими при счупвания и при травми, са антиоксидантите. Те повишават устойчивостта на клетките към хипоксията (хипоксия - намаляване на парциалното налягане на кислорода в артериалната кръв) и неутрализират продуктите на разпада на клетъчните мембрани.
В някои случаи помагат и биологичните стимулатори. Те стимулират клетъчното звено на имунитета.
Полезно е да се приемат настойки и отвари от билки. Ефектът не е малък.
- Цветен прашец се смесва с мед в съотношение 1:1 и се приема по 1 чаена лъжичка един час след ядене. Може да се залее с топло мляко. Цветният прашец възстановява функцията на клетките и имунитета.
- Една супена лъжица смес от смлени шипкови плодове, коприва, жълт кантарион и глог се залива с чаша гореща вода. Оставя се да престои един час и се пие по 1/3 чаша, 20 минути преди ядене.

ДЕЛЪТ НА ТОКСИНИТЕ
При гнойния остеомиелит се получава (в по-голяма или по-малка степен) интоксикация на организма, защото от огнището на инфекцията в кръвта постоянно попадат продукти на разпада. Затова лекарите винаги назначават дезинтоксикационни процедури.
За изкарване на токсините от организма, съществена помощ могат да окажат и билките. Съществуват много лечебни билки, които могат да се справят с този проблем. Но най-полезни са лененото семе и полският хвощ. Те изкарват от организма на човека дори радионуклеидите и химичните субстанции.
Вземете супена лъжица ленено семе и го залейте с половин литър гореща вода, после го варете на водна баня 15 минути. След това прецедете и долейте още гореща вода, докато се получи първоначалния обем. Приемайте по една чаша 3 пъти на ден.
Полският хвощ се приготвя по подобен начин, но той не се вари, а само се залива с гореща вода и се оставя за 40 до 60 минути.
Особено внимание трябва да се отдели на сивата глина. Лечебните свойства на това вещество са известни още от древни времена. Този вид глина има уникален минерален състав. Тя съдържа почти всички елементи от Менделеевата таблица. Притежава висока топловместимост и абсорбиращи свойства. Тази глина оказва чудесно въздействие.
Всички посочени полезни елементи, поставени на травмирания участък, помагат за бързото възстановяване на костната структура.

ЧЕРНИЯТ ОМАН ЛЕКУВА ОСТЕОМИЕЛИТА
Имам малък син, който през първите си две години непрекъснато боледуваше - ту ангина, ту бронхит. Буквално го тъпчех с всевъзможни лекарства, но това се отрази зле на детето. Нещо в организма му се промени, костичките му станаха по-чупливи. Падне - счупване, удари се - подутина на надкостната ципа. А след едно от счупванията се появи и остеомиелит. Започнах да се паникьосвам. Но в живота понякога има щастливи срещи. Точно при една такава среща се запознах с една баба-билкарка, която много ми помогна. Предложи ми билката черен оман и аз се заех да лекувам сина си с това средство. Оказа се, че то помага на костната тъкан бързо да се възстанови и дори премахва възпалението на костите. Лечението се провежда по следния начин: вътрешно се приема настойка от черен оман, а за премахване на болките местата се разтриват с мехлем от черен оман и компреси.
Няколко месеца лекувах детето си и остеомиелитът изчезна, костите укрепнаха. Препоръчвам това средство на всеки, който се сблъсква с подобен проблем.
Мехлемът се приготвя по следния начин: 30 г прах от корени на черен оман се смесват със 100 г свинска мас. Сместа се слага на котлона, докато маста се разтопи и започне да ври. След това се изстудява и се добавя малко камфорово масло. Втрива се на травмираното място.
Настойката се приготвя така: две супени лъжици смлени корени се заливат с чаша гореща вода и се оставят да престоят 8 часа. След това течността се налива в стъклен съд. Корените отново се заливат с чаша гореща вода и се оставят за половин час. Пие се поред от първата и от втората настойка по една чаена лъжичка през два часа.
Дариета Пейчинова – София