ЗАРАЗИТЕ
Много хора смятат крастата за болест на миналото. Затова когато открият по тялото си странни петна, подобни на протривания, дори не подзират, че това е краста.

Заболяемостта от краста в последно време рязко е нараснала. При появяване на първите обострени симптоми трябва да побързате да се обърнете към лекар. Крастата е не само неприятна, но и заразна болест. Затова ще насочим вниманието ви към разликите между крастата и другите кожни заболявания.

ТЯ НЕ СЕ ПРЕДАВА ПРИ ПОЛОВ КОНТАКТ
Заразяването с краста се предизвиква от т.нар. малък паразитиращ кърлеж (Sarcoptes scabiei), който се загнездва в слоя на епидермиса. Впоследствие болният може да зарази и други хора, като при това съвсем не е задължително да има пряк контакт с него. Болестта е способна да “припълзи” от мръсни парапети и дръжки в обществения транспорт, във влаковете, от чуждо легло, от рокля, която сте премерили в магазина, или от чужда кърпа за ръце. От краста може да се заразите и чрез собственото си дете. Според дългогодишни изследвания 30-40 на сто от заразените са именно децата.
За заразяване по интимен път не се споменава.
ВНИМАНИЕ!
• Ако причинителят на крастата попадне върху кожата, болестта е неизбежна. Първите симптоми възникват 10-20 дни след заразяването - точно толкова време е нужно на кърлежите да се адаптират към новото си “местоживеене”. След това те започват активно да се размножават. Самците изведнъж загиват, а самките, които предизвикват болестта, се настаняват в кожата и започват да си прокарват път, снасят яйцата си и възпроизвеждат потомство. Денонощният “километраж” на самките е 3-6 см, а средната плодовитост - 1-2 яйца. Най-много яйца самките отлагат през ноември-декември. През това време е и пикът на заболяемостта.

ПЪРВИТЕ СИМПТОМИ НА КРАСТАТА
Това са малки розови възелчета на повърхността на кожата. След това на тяхно място се появяват лъкатушещи сиви линии с дребни мехурчета накрая. Още един показател за наличие на краста е кожният сърбеж, който рязко се засилва през първата половина на нощта. В това време на денонощието самките водят своята подривна дейност. С времето, от постоянното разчесване на засегнатите участъци, кожата се покрива с коричка.
Причинителят (кърлежът) обикновено се “внедрява” в тези части на тялото, където кожата е най-нежна и тънка - между пръстите на ръцете, на китките, в сгъвките на лактите, под мишниците. Понякога обаче краста може да се появи и в областта на вътрешната повърхност на бедрата и върху корема. При децата причинителите на краста могат да се установят, където им харесва - дори на ходилата. “Огледало на крастата” са китките на ръцете. Това е любимо място за локализация на заразата. Затова човек трябва да е внимателен при ръкостискане.
Наличието на заболяването се определя много лесно - нетърпим нощен сърбеж и странни сиви обриви върху кожата. Това трябва да ви накара да се обърнете към дерматолог. При подозрение за краста се прави изстъргване на увредените участъци на кожата. Не е необходимо някакво специално оборудване за откриване на тази болест. Кърлежите се виждат с обикновен микроскоп. А понякога могат да се забележат дори и с просто око. Дължината на самките е 0,5 мм.

ЗАРАЗАТА МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА НЕРВЕН СРИВ
• Крастата не представлява опасност за живота, но нощният сърбеж може да доведе дори до нервен срив. А непрекъснатото разчесване може да предизвика импетиго (заразна кожна инфекция) и фурункули (фурункул - гнойно възпаление на космената торбичка и свързаната с нея потна жлеза). Крастата е много опасна за хора с имунодефицит или за тези, които са били подложени на химиотерапия. При тях броят на паразитите рязко се увеличава и се получават тежки усложнения.
• Крастата никога не изчезва от само себе си. Затова посещението при лекаря е неизбежно.
• При навременна лекарска намеса заболяването се лекува бързо и просто. Съществуват много ефикасни средства, които се приемат само 1-2 пъти в зависимост от степента на заразяване. Сърбежът изчезва след първото обработване на засегнатия кожен участък, а обривите - след 10 до 14 дни.
• И още един съществен момент: на лечение подлежат всички, живeещи под един покрив със заразения. Дори и да нямат симптоми на заболяването.

НАПРАВИ ГО
ИЗЧИСТЕТЕ ОПАСНИТЕ ВЕЩИ
Основното, за което трябва да се внимава след приключване на лечението, е да не се заразите повторно. Затова е необходимо да се направи пълна дезинфекция на жилището и на вещите на болния.
• Помнете: след изкарване на паразитите от кожата на човек, те живеят средно 5 дни. Във влажна среда могат да просъществуват до 15 денонощия. Но при температура, по-висока от 60 градуса, загиват за няколко часа;
• За да обеззаразите леглото и спалното бельо, трябва да го изварите и изгладите. Необходимо е да изгладите и дрехите на болния от двете страни. Вещите, неподлежащи на изтъркване и гладене, се опаковат в полиетиленови пакети и се изнасят на терасата за пет дни. Обувките и играчките също се събират в полиетиленови пликове и не се докосват най-малко 7 дни.
• В стаята се прави влажно почистване с 1-2-процентен соден разтвор. Меките мебели също се дезинфекцират с напръскване на антисептичен разтвор.

ИМА ЛИ НАРОДНИ СРЕДСТВА ПРОТИВ ТАЗИ БОЛЕСТ
Народни средства при крастата може да се приемат само в качеството на спомагателни средства, тъй като те не притежават ярко изразено действие. Противомикробни свойства притежава брезовият катран. Когато си правите вана, можете да добавите 5-7 капки масло от канелено дърво, от евкалипт, от чаено дърво.

КАК ДА СЕ НАМАЛИ РИСКЪТ ОТ ЗАБОЛЯВАНЕ
• Ползвайте ръкавици в обществения транспорт;
• След пътуване добре измивайте ръцете си;
• Избягвайте съмнителните връзки. Ако не можете все пак да ги избегнете, задължително вземете душ и ползвайте специални препарати не по-късно от два часа след половия акт;
• Укрепете имунитета си. Възприемчивостта към паразитите на крастата се увеличава след прекарани простудни и вирусни заболявания.