Лора беше много ядосана и обидена на сестра ми Сузи, че разкри историята за нейното осиновяване, твърди дядо Рафо.
Наскоро седмица в пълно инкогнито в България пристигна 90-годишният Рафаел Алмалех – софийски евреин и чичо на една от най-богатите нашенки – Лора Видинлиева, вдовица на боса на “Мобилтел” Владимир Грашнов. Престарелият емигрант в Париж, който е удивително паметлив и бодър за патриаршеската си възраст, е роднина на жената, осиновила навремето подхвърленото на столичната улица “Тунджа” момиченце. Осиновителката на бизнесдамата вече не е между живите, покойник е и съпругът й, така че от кръга на семейство Алмалех единствено “дядо Рафо” може да разкаже подробности от биографията на своята “некръвна” племенница.

Репортер на “ШОУ” успя да се срещне с френския поданик буквално часове преди завръщането му в Париж. Роденият още по време на Първата световна война мъж обаче се оказа доста пестелив откъм спомени, защото по неговите думи “не искал да си разваля отношенията с Лорчето”. Майката на поппевеца Руши Видинлиев още преди години, когато в пресата се появи историята за нейното осиновяване, се разсърдила на леля си Сузи Алмалех, сестра на дядо Рафо, и

я заплашила, че ще врътне финансовото й кранче.

Без помощта на богатата и влиятелна племенница възрастната дама щяла да увисне само на едната мизерна пенсия. Затова до смъртта си не пускала в дома си журналисти и непознати хора и тръбяла /но само пред комшии и стари дружки/ колко щедра е Лора и как й помагала с пари и “логистика”. “Страшно съжалявам, че тогава се разприказвах. Направих го уж за добро, но тя се ядоса и за известно време спря да ми пише ...”, доверила на брат си Сузи Алмалех.

Рафаел Алмалех довери с горчивина, че малко след изповедта на покойната му сестра секнали помощите й по еврейска линия. И досега той няма обяснение за това, гради единствено хипотези, които обаче не иска да огласява в публичното пространство.

Целта на тайната визита на чичото на Видинлиева е била да получи документ за пребиваването си в концентрационния лагер край плевенското село Сомовит през 1943 г. Успял да се снабди с въпросната тапия с помощта на еврейския дом в София /Бетама/ и юристът на дома Йосиф Герон щателно му я заверил. Тази бумага е ценна за дядо Рафо, тъй като чрез нея той има право да получава 2000 евро месечна “субсидия” от международната еврейска организация “Джойнт”.

“Напуснах България през 1953 г. Никак не ми се искаше, но получих известие, че майка ми, която вече се беше репатрирала в Израел, е в тежко здравословно състояние и ще бъде настанена в старчески дом. Това ме ужаси, защото и аз, и двете ми сестри я обожавахме. Заминах да се грижа за нея и живяхме заедно до смъртта й. После се преместих в Париж. Така си останах стар ерген...”, споделя чичото на Лора Видинлиева.

Негови познати разказват, че домът на дядо Рафо във френската столица винаги бил отворен за хора от България – не само емигранти, но и т.нар. временно пребиваващи. Бил толкова милозлив, че приютявал в жилището си дори спящите под мостовете на Сена клошари.

Неочаквано обаче получил нож в гърба не от прочутите парижки “клетници”, а от двойка българи във Франция – мъж и жена, които го изиграли жестоко.

“За благодарност”, че многократно им е подавал ръка, Рафаел Алмалех… останал без апартамента си в столичния квартал “Фондови жилища”. Имотните аферисти успели чрез врътка да присвоят имота и да го препродадат, за да заличат следите си.

Дядо Рафо обаче не вярва особено на родното правосъдие.

А и вече няма сили да води битки със съмнителен изход, които при това могат да се проточат с години.

Старецът е благодарен на съдбата, че е в стабилно здраве за разлика от болшинството си “набори”, и още може да се грижи за себе си. В София му е артисал фамилният апартамент на ъгъла на бул.”Христо Ботев” и ул.”Пиротска”. “Избягвам да оставам там. Сузи вече я няма, мъжът й Барух почина… Много се натъжавам в това жилище. Не остана никой от близките ми хора. И братът на Барух, и жена му, които осиновиха Лорчето, също не са между живите. Пуснал съм наематели сега, интелигентни и разбрани хора, коректни ...”, казва емигрантът.

Когато някой ден и той си замине от този свят, Лора Видинлиева ще бъде една от наследниците на “къщата на спомените” в центъра на столицата. Бизнесдамата обаче не е опряла до нея. Като се има предвид размерът на богатството й, имотът не е нищо повече от “камъче” в короната на нейната финансова империя.

.................................
Лелята на Видинлиева пред “ШОУ”: Истинското име на Лора бе Снежа"
- Биологичният й баща Митко бе много известен китарист в Сливен, разкри вече покойната Сузи Алмалех

“Още преди няколко години “ШОУ” първо издири и разговаря със софиянката Сузи Алмалех. Навремето нейната етърва намерила премръзналото момиченце на ул. "Тунджа" и го осиновила.
"Тя беше наистина кукла, много хубаво дете. Когато я съблякохме, за да я окъпем, падна една бележка, в която пишеше: "Ние сме я нарекли Снежа. Ако не ви харесва това име, можете да си я кръстите с каквото име искате". Кръстихме я Лора, на името на сестра ми.

Не беше капризно дете. Каквото й дам, всичко ще си изяде. Спретната беше, чистичка. Но растеше буйна. Искаше да стане балерина. Пееше. Баща й, Бог да го прости, беше много добър китарист. Беше много известен - Митко от Сливен, и покрай него Лора знаеше много песни. Аз дължа всичко на нея и Владимир Грашнов. Те плащат за всичко. Дават пари и на двете жени, които ме гледат на смени. Плащат сметките, пълнят хладилника…", не можеше да се нахвали приживе роднината на бизнесдамата.

..............................................
Първата “Мис България” е най-близката дружка на Лора Видинлиева и на “Орионката” Веска Меджидиева 
Бранимира Антонова бе съпруга №1 на Владимир Грашнов


Невероятно, но факт – първата “Мис България” Бранимира Антонова, била една от най-близките дружки на живеещата от години в Кейптаун, ЮАР, Лора Видинлиева. Всъщност избраната през далечната 1967-ма за най-красива българка е съпруга №1 на покойния бизнесмен Владимир Грашнов, син на зам.-строителния министър по времето на Тато Марин Грашнов.

След развода си с Бранимира босът на “Мобилтел” се разписва в гражданското със стюардесата Величка Вътева, в момента мастита фигура от туристическия бранш. Приписват му и любовна авантюра с втората половинка на Емил Димитров – красивата Мариета. Заради него тя изсмукала банковите сметки на попкраля и дала парите на възлюбения си да отвори ресторант във Виена.

Начинанието обаче не потръгнало и Грашнов избягал от австрийската столица, зарязвайки Мариета с огромни дългове. А с Лора Видинлиева се залюбват вече като зрели хора, след дългогодишно познанство. Тя първа поискала ръката на “Владката”, по-късно направила и невъзможното да спаси живота му, но бизнесменът бил обречен.

Към приятелския кръг Бранимира - Лора принадлежала и… самата Веска Меджидиева, която след неотдавнашната кончина на съпруга си Румен Спасов също влезе в “клуба на богатите вдовици”. Първата родна миска и първата дама на “Орион” били стари дружки, но по каква линия, историята мълчи. Факт е обаче, че поне 2-3 месеца годишно Антонова живеела в “хасиендата” на скандалната банкерка в Кейптаун, ЮАР.

......................................
Вдовицата на Грашнов ражда син от приближен на Али Агджа
Турчинът Бекир Челенк бил един от основните партньори на “Кинтекс” при десетки оръжейни сделки


На 18-години Лора отново останала на улицата. В интерната децата с нейната съдба водили битка за къшей хляб в повече и за дрешка с печат. А един чифт обувки се полагал на пет души. В родината нямала никакъв шанс. Било й омръзнало да я сочат с пръст. Затова набързо се омъжила за италианец и... също толкова бързо се развела. От него Видинлиева има дъщеря Еми.

След раздялата със съпруга си напористата нашенка пак е “на кота нула”. Но с хъс и късмет издрапва нагоре. "Живеех в Торино и за да се издържам, миех стълбищата на един блок. В блока живееха хора, които произвеждаха бои. Запознах се с тях и започнах да ги разпитвам за това-онова. Те ме харесаха, взеха ме на работа и дори ме обучиха. Така започнах да продавам бои. После продавах всичко - кожа, дърво метали. Работех за много фирми и взимах комисиона. Установих връзки с всички външнотърговски предприятия в България. От 1975 г. се занимавам основно с козметика. Бях най-големият доставчик на западна козметика на българския пазар. В момента имам стотина фирми, но в България няма нито една с моето име...", нищи легендата за раждането на бизнесимперията си Видинлиева.

Вторият й брак е с митичния турски търговец Бекир Челенк. За него се твърди, че бил посредник в десетки големи оръжейни сделки. /Другите основни контрагенти на “Кинтекс” в този алъш-вериш са били Фатик-старши и белгийският гражданин Жозе Дени, мъж на втората булка на Тодор Колев - Йорданка/.

Запознанството на Лора с достолепния милионер е обвито в мистерия. Според една версия чаровната авантюристка се среща с "мъжа на живота си" в парк-хотел "Москва". Челенк държал там цял етаж.

"Неговите стаи бяха на 11-ия етаж, където са ВИП-апартаментите, разкриват бивши служители на хотела. Непрекъснато го вардеше охрана, по трима милиционери отцепваха етажа. Там спеше и Али Агджа. Той непрекъснато беше с Бекир..."

Вдовицата на Грашнов Лора рисува доста по-различна картина на "заварката". "Запознах се с бащата на Руши по време на едно пътуване. И се върнах да живея в България заради него. С него изживяхме силна, страстна любов. Той беше много красив, също като мен. А се разделихме, защото се доказвахме непрекъснато. Това не можеше да продължи цяла вечност…"

Страницата подготви Виктор НАУМОВ