ПРОФИЛАКТИКА
Рискът от образуване на тромби, които запушват кръвоносните съдове, е голям след четиридесет години и се увеличава повече след шестдесет. Във втората половина на живота е необходимо да следим стриктно за появата на тромби в кръвта и да предприемем профилактични мерки, които помагат да се избегне тромбозата.

Здравейте! Преди седмица ми откриха тромбоза. Никой обаче не ми обясни какво значи това, нито ми казаха какво трябва и какво не трябва да ям. Знам, че вие ще ми помогнете. Бъдете живи и здрави!
Даниела Петрова – Петрич


Сгъстената по една или други причина кръв лесно образува съсиреци, които запушват съдовете, нарушавайки нормалното движение на кръвта. Отделни участъци от органите и тъканите не се подхранват достатъчно, и тогава се развива изхемична болест. Ако кръвоносният съд, който храни сърдечния мускул, има запушване - е възможен инфаркт на миокарда. Ако това се случи при съда, който подхранва мозъка, възниква инсулт.
На особен риск от развитието на тромбоза са подложени възрастните хора, които страдат от атеросклероза. Това е болестта, която уврежда стените на съдовете. В увредените стени на артериите и вените възникват атеросклеротични образувания, способни да се разрастват и постепенно да стесняват проходимостта. Ако дори и най-малкият съсирек кръв се задържи по-продължително време в този съд - това неминуемо води до тромбоза. Тоест до запушване на съда и нарушаване на движението на кръвта.

ТОВА Е ВАЖНО!
• Атеросклерозата оказва разрушително действие върху кръвоносните съдове, които подхранват сърцето и главния мозък.
При запушване на вена с тромб се развива възпалителен процес на стените на съда или както се изразяват медиците, възниква тромбофлебит. Най-често това заболяване се открива в съдовете на долните крайници.
Началните признаци на заболяването са:
- продължителни силни болки в мускулите на прасеца;
- болки при натискане с пръсти;
- отоци;
- понякога възникват възпалителни процеси в тъканите около вените.
Образуваните във вените тромби след време могат и да се разтворят, но могат и окончателно да запушат съда. Тогава се налага хирургична намеса.

Това, което не знаем
НИКОТИНЪТ СГЪСТЯВА КРЪВТА
• Тромбът може да се откъсне от стената на съда и с притока на кръв да попадне в кръвоносните съдове на други органи, като предизвика запушване
Тромбофлебитът може да възникне и като усложнение след инфекциозно заболяване или в резултат на прехвърляне на възпалителен процес от близка рана върху стена на вената. В тези случаи съществена роля в развитието на тромбофлебита играят атеросклеротичното изменение на стените на вените, по-бързото съсирване на кръвта и забавеното им движение.
Никотинът също помага за сгъстяване на кръвта и за образуването на микротромби, които запушват капилярите. В кръвта на пушачите се повишава съдържанието на белтъчини. Те участват в съсирването на кръвта, което може да причини тромбоза на по-едрите кръвоносни съдове. Освен това никотинът повишава кръвното налягане, увеличава сърдечните удари и концентрацията на адреналин в кръвта, предизвиквайки рязко стесняване на кръвоносните съдове. И ако по тях тече по-гъста кръв - бедата е неизбежна.

ВНИМАНИЕ!
• Всички растения, които съдържат витамин К, повишават съсирването на кръвта, ако се употребяват по-дълго време и в по-големи количества. Такива са листата от коприва, градинският спанак, цветовете на ливадната детелина, плодовете от къпина и кисел трън. Хората, които употребяват дълго време плодовете на аронията, трябва постоянно да си правят анализ на кръвта. Трябва да бъдат внимателни и любителите на компоти и сладка от черен касис и червена офика - те също повишават гъстотата на кръвта.

Необходимо е
ДА ПОМИСЛИМ И ЗА СЪРЦЕТО
• За поддържане на нормалната дейност на сърдечносъдовата система са необходими минерали, калий и магнезий
Те спират образуването на атеросклеротичните плаки в съдовете и поддържат основно-киселата среда в кръвта. Източници на калий са тиквичките, дините, ябълките, сушените кайсии, стафидите. Организмът се снабдява с магнезий от житните култури, най-вече от пшеничните трици, от булгура, орехите и бадемите.
За нормалното кръвообращение помага калцият. Той е основен компонент при съсирването на кръвта. Калцият постъпва в организма с млякото и млечните продукти. Има го в голямо количество и в магданоза, зеления лук, копъра, сушените гъби, дряна и в сушените сливи.

Рецепти на народната медицина при тромбофлебит
- Запарка от билката върбинка 1 супена лъжица от билката се залива с 1 чаша вряща вода и се запарва в термос. Изпива се в течение на деня - това е доза за едно денонощие.
- Отвара от листа на върбинка 15 листа се заливат с чаша вряла вода, държат се на водна баня 20 минути. Приема се по една супена лъжица през час. Отварата е полезна при запушване на вените и при атеросклероза.
- Вана със запарка от бял смил. Изсипва се в кофа 200 г суха билка, залива се с вряла вода и се запарва, като кофата се завива с топло одеяло. Когато запарката се охлади до умерена температура, в нея се потопяват краката и се държат около половин час, като непрекъснато се долива гореща вода. Ваната се приема преди сън. Това е старо народно средство за лекуване на тромбофлебит и тромбози.

ТОВА Е ВАЖНО!
• Не бива да забравяме и за морските продукти, в състава на които влиза органичният йод, който повишава синтеза на хормона на щитовидната жлеза (тироксин) и по този начин стимулира процеса на окисляване на липидите. Освен това морските продукти съдържат пълноценен белтък и витамини от групата В. Особено полезни са морското зеле, което съдържа и полизахариди, които не позволяват сгъстяването на кръвта.

Полезно
КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ ОБРАЗУВАНЕТО НА ТРОМБ
За разреждане на кръвта се използват антикоагуланти. Приемането на аптечните препарати и лекарствени растения, които имат антикоагулативно действие, зависи от здравословното състояние на пациента и от съдържанието на протромбин в кръвта.
Най-разпространените природни средства, които спомагат за разреждане на кръвта, са следните:
- Отвара от корен на лечебна пищялка
Три супени лъжици от корена се заливат с 2 чаши вода. Съдът се поставя на бавен огън да ври около 10 минути. След като престои около два часа, се прецежда. Приема се по половин чаена чаша от 2 до 3 пъти на ден преди хранене.
- Отвара от корена на гол сладник
Една супена лъжица нарязани на ситно корени се заливат с 1 чаша вода, ври 10 минути, запарва се около три часа. Пие се по 1 супена лъжица 4-5 пъти на ден.
- Настойка от билката лечебна комунига
Две супени лъжици от нарязаната на дребно билка се залива с 1 чаша вряла вода, държи се на водна баня 10 минути и се запарва четири часа. Пие се по една трета чаша 3 пъти на ден преди ядене. Отварата не трябва да се приема повече от три месеца, тъй като може да предизвика кръвотечения.
- Настойка от плодовете на конски кестен
Петдесет грама накълцани на ситно плодове от конски кестен се заливат с половин литър 40-градусова ракия или със 70-градусов спирт. Настойката трябва да престои 10 дни на тъмно. Приема се по 25-30 капки 3 пъти на ден преди ядене.
- Настойка от плодове и листа на кървавочервен глог
Една супена лъжица с наситнени плодове или листа от кървавочервен глог се заливат с 1 чаша вряла вода, държи се на водна баня 15 минути, запарва се 45 минути. Пие се по половин водна чаша 3 пъти на ден 30 минути преди ядене.
- Настойка от шишарки на обикновен хмел
Една супена лъжица шишарки се заливат с чаша вряла вода, запарват се 4 часа. Пие се по половин чаша 3 пъти на ден преди ядене.
- Настойка от кора на бяла ива (върба)
Две супени лъжици нарязана на дребно кора от бяла върба се залива с чаша вряла вода, запарва се половин час. Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден 15 минути преди ядене. Кората на бялата ива съдържа голямо количество гликозид на салицила, който, разтваряйки се, отделя салицилова киселина, която разрежда кръвта и предотвратява образуването на тромби.

ЗАПОМНИ И ТОВА
Тромбообразуването се предотвратява и от ацетилсалицилова киселина (аспирин). Може да се приема за профилактика само след консултация с хематолог. Обикновено аспирин се предписва според телесната маса на пациента. Тоест при тегло 70 кг е достатъчно да се приеме 70 мг аспирин на ден. Това е безвредната доза. Приемането на аспирина по-продължително време и в по-високи дози може да предизвика раздразване на лигавицата на стомаха и даже да предизвика кръвоизлив.