Пиенето на бира понижава с 80 процента риска от възникване на най-разпространените заболявания на този век - сърдечните болести и захарния диабет. Преди много години хората използвали бирата против чума и холера
Как употребата на бирата влияе на човека? Кое е повече - вредата или ползата? Сякаш на тези въпроси отдавна е трябвало да се намери отговор. Бирата е древна напитка. Още преди пет хиляди години в своите ръкописи шумерите са оставили рецепти за приготвяне на бира. И в оставените от египтяните свидетелства има доказателства за приготвяне на тази напитка. Археолозите открили останки от пивоварни, чието съществуване се отнася към времената на Нефертити.

На свой ред, през средновековието употребата на бира помагало на хората да се справят с епидемиите от чума и холера. И не е изключено участниците в “пир по време на чума” да не са пирували, а да са изпълнявали тогавашните препоръки на медиците.

Специалисти причисляват бирата към най-здравословните продукти, употребявани от хората. Това е свързано с използването на естествената суровина. С особеностите на технологията при приготвяне на бирата и строгия контрол на производствения процес.

Бирата е чист продукт, в който концентрацията на вредните вещества е по-ниска, отколкото в суровината, от която се приготвя. Това е така, защото в процеса на ферментацията в тази напитка остават само най-добрите вещества, които могат да дадат ечемикът, хмелът и водата.

Съществуват много и различни изследвания, открития, научни трактати и мнения на лекари за това колко бирата е добра, здравословна и ценна напитка. Но преди да ви запознаем с част от тях, ще напомним и дебело ще подчертаем, че и тук трябва да се спазва мярката.

Голямото количество микроелементи в тази напитка наистина лекува

Може би затова чешките лекари препоръчват след операция в стомашно-чревния тракт всеки ден да се пие бира.

- Бирата съдържа повече от 30 различни минерали и микроелементи. В един литър от тази напитка се съдържа почти половината дневна доза магнезий, 40 % от фосфора и 20 % от калция. Именно калцият и магнезият не позволяват образуването на жлъчни и бъбречни камъни.

- Ниското съдържание на натрий в бирата защитава от отоци, а променливата пропорция на калия и натрия оказва диуретично действие.

- В бирата има растителни и млечни киселини. Те помагат за храносмилането, отразяват се позитивно на работата на червата и унищожават бактериите.

- Освен всичко друго, съдържащата се в бирата въглена киселина изхвърля токсините, а така разтоварва бъбреците.

- В Дания и Австрия дават нерафинирана безалкохолна бира на хората, работещи във вредна за здравето среда. Такава напитка не позволява дисбаланс на солите в организма. А точно този дисбаланс предизвиква бъбречните заболявания.

Научни доказателства на учени от цял свят за лечебното действие на пенливата напитка

- В изследване, публикувано в авторитетно медицинско издание, участвали 57 здрави жени и мъже, които за целта на експеримента се въздържали от употреба на бира цели 30 дни. След изтичане на този срок участниците в проекта започнали да приемат от напитката - жените 330 мл на ден, мъжете - 660 мл. Резултатите от изследванията показали, че след още 30 дни показателите на имунната система се подобрили, особено при жените.

- Сега в чешките и австрийските клиники в лечебния курс на пациентите, страдащи от урологични заболявания, е включена и бирата. Лекарите препоръчват при лечение на бъбречнокаменна болест да се изпива по половин чаша бира 2-3 пъти на ден. Всеки път в напитката да се добавят по 1-2 капки лимонено масло.

- Учени от Бостън още през 1993 година стигнали до извода, че изхвърлянето на камъните от бъбреците е свързано с интензивната употреба на течности. При всекидневна употреба на два литра вода рискът от образуване на камъни в бъбреците се понижава с 40 %; употребата на 0,5 л кафе - с 25 %; на един литър чай - със 70 %, а употребата на 0,5 литър бира понижава този риск с 62 %.

- А на Брюкселския симпозиум европейските и американските учени стигнали единодушно до извода, че бирата може да победи рака. Тя премахва канцерогенните вещества от организма и понижава риска от заболяване от рак. Японски учени доказали, че редовната употреба на бира понижава 2-3 пъти този риск. За профилактичното лечение на различните онкологични заболявания лекарите препоръчват да се пие по 0,3 литра бира на ден.

- Испанските учени смятат, че бирата по-добре стабилизира нивото на течностите в обезводнения организъм, отколкото водата. Проф. Емануил Гарсън от Университета в Гренада твърди, че бирените мехурчета помагат да се утоли жаждата, а въглехидратите в тази напитка позволяват да се възвърнат изразходваните калории. Професор Гарсън предложил на своите студенти да изпълняват физически упражнения при много висока температура - 40 градуса. След това на една част от групата дали по халба бира, на останалите - вода. Нивото на течностите се възстановило по-бързо при тези, които пили бира. Затова той препоръчва на професионалните спортисти вместо вода, да пият бира след интензивните тренировки.

- Бирата се използва и за поддържане на красотата. В състава на маски и кремове тя изглажда бръчките. Ето една рецепта: смесете яйчен жълтък с бира и използвайте като подмладяваща маска за лице. Повишава се еластичността на кожата, подобрява се кръвообращението, изчезва излишната мазнина и се свиват порите. А знаете ли, че маска от пяната на прясна бира подмладява вашата кожа.

Препоръчва се на болни със сърдечносъдови нарушения

В хода на изследвания станало ясно, че ако жените изпиват по една бутилка бира на ден, а мъжете - по две, ще понижат риска от инфаркт и сърдечносъдови заболявания. За тези, които употребяват бира в умерени количества, рискът от сърдечни болести намалява с 30-40 % в сравнение с другите, които не пият тази напитка. Бирата съдържа същото количество полифеноли, т.е. антиоксиданти, както и червеното вино. В дискусия за ползата и вредата от бирата се намесили и монасите от манастира в испанския град Леон. За известно време те доброволно включили в менюто си бира и така доказали, че умерената употреба на тази пенлива напитка позволява да се понижи рискът от възникване на сърдечносъдови заболявания. Това нестандартно изследване било проведено от група учени от испанското сдружение на диетолозите съвместно с водещия лекар от медицинския факултет от Университета във Валенсия Виктор Вал. Участвали 50 монаси от манастира в Леон. В продължение на 45 дни на монасите давали да пият безалкохолна бира - на всеки по две бутилки на ден. Експериментът завършил успешно - в организма на участниците били фиксирани антиоксиданти и признаци за засилване на защитните им функции. Понижило се и общото ниво на холестерола в кръвта. Намаляло съдържанието и на другите вредни вещества, които предизвикват повишен риск от сърдечносъдови заболявания и възпаления.

„Пиенето на бира е един от основните елементи на здравословния начин на живот”

Д-р Къртис Елисън, ръководител на отделение по профилактична медицина и епидемиология и директор на института по здравословен начин на живот в Бостънския университет, смята, че употребата на бира е един от основните елементи на здравословния начин на живот. Д-р Елисън твърди, че употребата на бира помага с 80 % да се понижи рискът от възникване на най-разпространените заболявания на този век - сърдечните болести и захарния диабет. При условие че се спазват останалите условия - редовни физически упражнения, балансирано хранене, отказ от пушенето, недопускане на наднормено тегло.

Д-р Елисън смята, че честото, дори всекидневно пиене на бира е по-полезно от това да се приема само от време на време. Разбира се, основното е употребеното количество. За всеки човек то е индивидуално, но много медици съветват да се ориентирате по стандартната мярка - 25 г чист спирт на ден. Той отговаря на 0,5-0,7 литра бира на ден.

И още нещо: тези, които употребяват бира и други алкохолни напитки в умерено количество, с 50 на сто по-малко рискуват да се разболеят от диабет, отколкото другите, които въобще не пият бира. И веднага ще кажем, че хората, злоупотребяващи с бирата и другите спиртни напитки, постигат точно обратния ефект - рискът да заболеят от диабет се увеличава с цели 43 процента.

Тя е чудесно средство за дълъг и щастлив живот

Тази пенлива напитка е част от дневното меню на спортистите. В Чехия и Словакия тя е включена в менюто на хокеистите. На свой ред италианските спортни лекари смятат, че един литър бира на ден подобрява способността за концентрация и увеличава мускулната сила. В САЩ открили, че бирата идеално възстановява изразходваната енергия и изразходваните течности след дълго бягане.

Един чешки лекар съветва мъжете всеки ден да пият бира, защото неговите изследвания доказали, че тази напитка влияе позитивно и на сексуалния живот. Той смята, че бирата е най-добрият естествен стимулатор, който дава възможност на мъжете да живеят пълноценен сексуален живот.

Този лекар заявява следното: “На основата на клинични изпитания твърдя, че умерената употреба на бира понижава риска от заболяване от атеросклероза, а тя е една от причините за еректилна дисфункция”.

Специални тестове доказват, че хората, които употребяват в умерени количества алкохол, особено бира, живеят по-дълго. Те удължават с три години живота си, докато в същото време трезвениците го съкращават пак с три години.