Леля му Цветанка Рангелова държи закусвалня на гарата, карат я на работа с "Чайка".
Весела Лечева се обяви остро срещу бившия премиер Сергей Станишев и това разбуди вътрешнопартийните страсти. Още повече, че ексшефката на ДАМС се спряга ( заедно с Татяна Дончева) за кандидат партиен бос №1 на БСП. Това извади на дневен ред отново бизнеса на простреляния й и обездвижен съпруг Манол Велев. Кой стои зад него, чисти ли са му парите, в какво се е набъркал, за да бъде гръмнат? - любопитстват партийните интриганти. Весела ще трябва да отговори на всички нелицеприятни въпроси, ако иска да спечели доверието на топящата се червена маса.


През 1984 г. Манол Велев, или Мони, както си го знаят всички от РСВ – “Ресторанти и спални вагони”, работи като сервитьор в кафе-аперитив "Интер" в сградата на Централна гара, до големия ресторант "Лукс".

“Преди да стане сервитьор в "Интер", Манол помага на леля си Цеца - Цветана Рангелова, която пък държеше най-голямата и оборотна закусвалня на гарата. По два камиона с наденици им доставях дневно и пак не стигаха. Мони работеше и на гишето за закуски, разказва пред народното издание Гриша Йорданов, дългогодишен шофьор-снабдител, авер на Манол Велев и на прословутите братя Джанкови, които преди 1989 г. също са сервитьори по заведенията на Централна гара - София.

Лелята на Манол Велев, Цветана Рангелова, по това време е управителка на закусвалнята със заплата от 200 лв. На работа обаче я карат с "Чайка", а други цигари освен "Кент" не признава. Ходи облечена с кожени палта и корекомски дрешки. Не се знае какви са й връзките и с кого. Но едно е факт - тя коли и беси в РСВ. Даже директора на РСВ сваля от поста. Лелята на Манол Велев успява да назначи цялата си рода в системата.

Първо прави мъжа на братовчедка си зам.-директор на предприятието, после назначава двете си щерки като сервитьорки в заведения на гарата, а сетне прибира и племенника си Манол Велев.

Леля му Цеца впоследствие му осигурява първоначалния капитал.

Че и втория баща на Манол - Пепи, назначава като сервитьор. От закусвалнята го праща да помага на дъщеря й Силвия в сервирането в бар "Интер". Малко хора знаят, че Силва е майка на фигуристката Албена Денкова.

Възпитаникът на НСА е от стара ресторантьорска фамилия и именно това е причината според приятеля му Гриша Йорданов дълги години да се препитава като сервитьор. Майката на Манол - Кети, била управителка на стола на ЦК. А и освен това в ония години да си сервитьор в РСВ си е било чиста далавера. Персоналът се разписвал срещу 120 лв. на месец, но от шашми си докарвали до две хилядарки.

Като тих, скромен, затворен в себе и сериозен човек са запомнили приятелите му Манол Велев от това време. Не се засмивал за нищо.

През лятото на 1986 г. обаче се случва нещо невиждано. Манол идва на работа с чисто ново "Ауди-80". Всички колеги ахват - тогава още няма такива луксозни возила. Оказва се, че му е подарък от Весела Лечева, с която още не са женени, но си ходят сериозно. Стреляла на някакво първенство с немска пушка и германците й подарили колата от благодарност, че прославя държавата им.
Сред колегите в РСВ Манол няма приятели. Само с управителя на кафе-аперитива - Бальо, са близки. И затова, като решава да се жени за Лечева, Велев го кани за кум. После обаче като става крупен бизнесмен, купува РСВ-то с всички заведения и магазини, и

дава на кума си паркинга на Централна гара и едно от заведенията там.

А на мястото на заведението, в което сервира на младини - "Интер", строи хотел със същото име.
Манол Велев започва метаморфозата си от сервитьор в бизнесмен с помощта на бившия зам.-директор на РСВ, който му е роднина. Той напуска предприятието, за да отвори собствен ресторант. И кани Манол за управител. Помогнало му сигурно и приятелството с ексвътрешния министър Виктор Михайлов.

Но истинският първи скок на Велев в големия бизнес става с помощта на Кольо Добрев. Докато се подвизава на Централна гара, Манол Велев завързва крепко приятелство с тогавашния кмет на община "Надежда" Николай Добрев. В зората на демокрацията Общинският съвет на БСП създава с гръцко участие фирма "Никея Н", която държи дискотека в "Надежда" и ресторант в "Илиянци". Манол Велев бил назначен за управител на въпросната дискотека.

Доста по-късно купува хотел "Плиска", пазара в "Младост - 4", където сега има казина и офиси...
"Парите не са дошли при нас накуп. Печелили сме по 5, по 10 хиляди... Почнахме от нулата. За сватбата ни през 1986 г. събирахме пари в една бутилка от уиски... Манол, докато беше студент, работеше като сервитьор. Ставаше в 8, отиваше на лекции, а от 4 следобед сервираше в едно кафене. Прибираше се след полунощ - знам, понеже от 1985 г. живеем заедно... През 1988-89 година Манол нае помещение и направи дискотека. Тогава аз разполагах със средства. Например за две световни титли получих 12 000 лева - много пари за онова време. Имах договори, спонсори... През 1989 г. започнаха да се внасят игрални машини, с тях Манол започна бизнеса с хазарта... Да, той имаше много фирми, които смяташе да ги обедини в холдинг", признава в медиите топстрелкинята Весела Лечева.

Първият милион на Мони Велев е от флипери и от кафе-машини

разкри пред “ШОУ” небезизвестният бизнесмен Трайчо Трендафилов – Манекена.
По това време той е приятел с Манол Велев, Наско Сираков, Лъчо Танев, Жоро Илиев, Дечо Младенов. Впоследствие всеки си тръгва по свой бизнес. “Преди 15-20 г. бяхме в Италия да купуваме детски флипери. Игрални машини. Този бизнес го почнахме заедно.

През почивката ни един мой приятел ни заведе в една фирма за кафе. Мони се загледа в едни железа. Идва при мене и ми казва: "Попитай, попитай дали продават тези кафе-машини!". Аз си нямах представа от такива неща. Викам му, за какво са ти тези железа да ги мъкнеме до България? "Не, не, питай!" И аз питам. Отговарят ми: "Да, продаваме ги. По 100 марки." Професионални кафе-машини. Той си купи 3. Аз да не остана по-назад от него и аз си купих 2. Пакетираха всичко в тира. Тук търсенето беше голямо за тези машини. Всяко гаражче го правеха на кафене. Продадохме ги десеторно по-скъпо. Така започнахме. Цяла София ползваше наши кафе-машини. Цял живот съм му благодарен, че ме въведе в един за момента изключително печеливш бизнес. Щракаше му акълът. Само като погледнеше нещо и знаеше дали носи реални печалба или не”, не престава да хвали приятеля си Трайо Манекена.

Сега бизнесът на Манол Велев се ръководи от брата на Весела - Даниел. 35-годишният родственик управлява временно фирмите на простреляния съветник на Георги Първанов. Близки до семейството обаче признават, че повечето от проектите му са замразени.
Същевременно килърът изпратен на 46-годишния съпруг на бившата спортна министърка е на път да се размине безнаказано с правосъдието...

Айра МУРАД