Проф. Патрашков бил награден с орден от Живков заради операция на уретрата
Бащата на журналистката Кристина Патрашкова - доайенът на българската урология проф. Тодор Патрашков, за пръв път проговори за деликатните интервенции, които е правил на Тодор Живков!

Професорът, който може би е единственият човек в света, бъркал в задника на Първия, разкрива, че Живков не е имал тумор на деликатния орган, както дълго време се говореше, но простатата му е била уголемена, което криело риск за здравето му. След консултация със световните корифеи в урологията - проф. Роже Кувелер от Париж, Антал Бабич от Будапеща и Абравян от Кремълската болница - проведена в Правителствена болница, Тато решил да се оперира на родна земя.

Шефът на клиниката проф. Викторов дори не информирал асистентите си Патрашков и доц. Цоло Цолов кого ще режат на следващата сутрин, само им наредил да се явят в Правителствена не по-късно от 6,30. Тогава било традиция докторите в престижното здравно заведение да стават в четири сутринта, за да са рано-рано на разположение на ВИП-пациентите си. След като операцията на Тодор Живков минала успешно, проф. Викторов бил възнаграден с жилище, а Патрашков и Цоло Цолов получили вкъщи големи кошници с цветя от Първия с поздравления. От операцията нататък Тато бил непрекъснато придружаван във всичките си пътувания по света от проф. Викторов и скандално известната своя лична медсестра Ани, която му кърпеше и чорапите.
Освен Живков проф. Тодор Патрашков е оперирал и Пеко Таков, който имал бъбречно заболяване; Гриша Филипов, който имал камък в уретрата, както и Димитър Григоров.

Днес таткото на известната журналистка Кристина Патрашкова е вече на 83 години, но продължава да се явява в 6,30 сутринта в кабинета си във Военна болница, където и на тази преклонна възраст се води на щат. Само че тъй като вече ръцете му треперят, не оперира, а само консултира пациенти.