Предлагаме ви интервю с д-р Станимир Павлов, алерголог, който подробно обяснявя как се проявява и как се лекува ухапване от пчела и най-вече как човек да се предпази, ако е алергичен към това.
Потърсете помощ, ако след ухапването се появи оток и по-голямо от 10 см зачервено подпухнало петно

- Д-р Павлов, най-напред ще ви попитам по какъв начин човек може да разбере, че е алергичен към ухапване от насекоми, особено от пчели? Много хора не го знаят това, разбират го, когато се случи. А понякога е опасно.

- Един от най-точните методи в днешно време е изследване и анализ на кръвния серум. Такова изследване се извършва в много клиники, но трябва вие сами да предложите на лекаря да ви тества точно за този алерген - пчелната отрова.

- А на кого най-много е нужно подобно изследване, в смисъл кой влиза в рисковата група?

- По принцип при здрави хора не се развива алергична реакция към насекоми. Този вид алергия често е съпътствана с другите алергии - към домашен прах, цветен прашец, храна, животинската козина.

Предразположеността към алергия към пчелната отрова се предава по наследство

Затова, ако при родителите се е случвала такава на реакция, те трябва да предпазват децата си и е добре да ги изследват. Такова изследване се налага и ако имате непоносимост към меда, скаридите и другите морски продукти.

А също и на хора, които проявяват реакция към лекарствените препарати и козметика със съдържание на прополис, пчелно млечице или пчелна отрова. Повишен риск от алергия към насекоми имат и хората с други алергични заболявания - полиноза, бронхиална астма и атопичен дерматит.

- Всеки човек получава неприятни усещания след ухапване от пчела или оса - зачервяване, парене, но невинаги това е алергия. Как се проявява алергичната реакция?

- Нормална реакция е тази, при която ухапаният човек усеща само незначителен сърбеж, леко зачервяване и подпухване на разстояние не повече от 3 до 5 см. И всичко това преминава доста бързо - само след няколко часа. Ако обаче възникне изразен оток и зачервяването е голямо - с диаметър над 10 см, това вече трябва да ви разтревожи.

И не само - често се появяват мехури или петнист обрив. Когато след ухапване усетите

общо неразположение, шум в ушите, главозамайване, тогава веднага трябва да се обърнете към алерголог

Тези хора, които са склонни и знаят, че имат алергия към насекоми, през лятото трябва да си носят т.нар. противошокова аптечка. В нейния състав влизат гумена тръбичка и набор от лекарства. На ухапаното място можете да наложите лед, ако сте сред природата - листа от живовляк или зелеви листа.

- Какви препарати помагат при алергия на ухапване от насекоми?

- Само в случай на анафилактичен шок при ухапване се изисква бързо вкарване на хормонални препарати. Във всички останали случаи помагат антихистаминните средства. Без тях нито един алергично болен не може да мине. Що се отнася до избора на препарат, в такава ситуация най-оптимални се оказват препаратите от новото поколение. Има ги, разбира се, във всяка аптека.

Всъщност антихистаминни средства могат да се приемат не само при алергична реакция, но и като профилактика в този случай. Започнете да ги приемате две седмици преди активния сезон за насекомите. Новите препарати са безопасни и не водят до привикване. Затова може да се приемат дълго време - дотогава, докато премине опасността от насекомите. Когато излизате сред природата, си носете мехлем със съдържание на глюкокортикостероиди и антибиотици. Тези хормонални средства за локално използване намаляват възпалението и сърбежа, а антибиотиците няма да позволят в раната да попадне инфекция. Не забравяйте и подръчните средства. Можете например да поставите лед или бутилка студена вода на ухапаното място. Ако не носите - тогава наложете на ухапаното място листа от живовляк или зелеви листа.

ПЧЕЛАТА ЖИЛИ ПРИ САМОЗАЩИТА, ОСАТА И СТЪРШЕЛЪТ СА ХИЩНИЦИ

- А как се постъпва с жилото? Трябва ли да се извади?

- Преди всичко трябва да разберете какво точно насекомо ви е ужилило. Пчелите жилят само с цел самозащита. Може би не знаете, но след като ви ужилят, те загиват. Пчелата не може да извлече обратно жилото си, защото то е назъбено и наподобява харпун. А осите и стършелите са хищници.

Те са активни рано напролет и през есента, когато вече нямат храна.

Техните жила не са назъбени, не засядат в тялото. Затова осите и стършелите могат да жилят многократно. Само след ухапване от пчела трябва да се изкара жилото. Но не можете да го направите с пръсти. Защото така се притиска торбичката с отрова и останалата там част от нея се впръсква в раничката. Жилото се изважда с нож, и то с пълзящи движения. Може с пиличка за нокти или просто с нокътя, но пак така внимателно с плъзгащи движения по повърхността на кожата. Ако пчелата ви е ужилила по ръката или крака, добре е малко да полежите. Желателно е пострадалата част от тялото да се положи на малка възглавничка.

- Чувала съм, че понякога реакцията след ухапване от насекомо не се проявява веднага.

Може ли в такъв случай въобще да се избегне алергичната реакция?

- Да, и това се случва понякога и се нарича алергия от забавен тип. Тя най-често се проявява след ухапване от кръвосмучещи насекоми - комари, дървеници, бълхи, въшки и щръклици. В такива случаи е желателно от по-рано да приемате калциеви препарати за укрепване стените на кръвоносните съдове. Освен това трябва да се избавите от евентуалните хронични инфекции.

Защото такива проблеми като хроничен тонзилит, синузит и дисбактериоза значително повишават алергенното “настройване” на организма. Затова лекувайте навреме такива инфекции.

Едно интервю на Яна БОЯДЖИЕВА


Седем закона за хора с алергия към ухапване от насекоми

Не си купувайте за ядене от улицата и не приготвяйте храна навън. Яденето привлича осите и другите насекоми. Ако ви е останала храна, поставете я в плътно затворен съд. Бъдете много внимателни при купуване на плодове и сладкиши от пазарите.

Не носете дрехи с тъмни ярки цветове. За предпочитане през летния период са белите, зелените или светлокафявите дрехи и въобще подръчни вещи - чанти, колани и прочее.

Не се разхождайте в градини, близо до водоеми и до блата. Не ходете в гората и полето с много отворено облекло. Винаги обличайте дрехи с дълги ръкави от плътна тъкан, обувайте си чорапи и носете обувки с плътни подметки. Носете винаги шапка. Желателно е да прибирате косата си на плитка, защото в разпуснатите коси могат да се омотаят всякакви насекоми.

Не дръжте в дома си букети цветя и цъфтящи декоративни растения. Те също привличат насекомите. Поставяйте на прозорците си защитна мрежа. Приемайте средства за защита от насекомите. Става дума за инсектицидите, репелентите и други подобни. В аптеките и магазините се продават много ефикасни защитни репеленти.

Преди излизане на улицата не ползвайте парфюми, шампоани, ароматизирани сапуни и кремове с изразен аромат.

Не сядайте в автомобила си, докато не се убедите, че в него няма насекоми. Затваряйте прозорците на колата, когато спрете, а също и когато шофирате на дълъг път.

Не правете резки движения, ако насекомото се завърти около вас. Ако все пак ви “нападне”, покрийте главата си с ръце или кърпа, каквото имате подръка. Опитайте бавно да се измъкнете от това място.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

- Цветът на пчелата е кафеникавочерен; на осата - жълто-черен; на земната пчела - тъмнооранжево с малко черно.

- Пчелата е активна през пролетта и лятото, осата - през лятото и есента, земната пчела - през пролетта и лятото.

- Пчелата и земната пчела имат власинки по крилцата, осата няма.

- На пчелите можете да се натъкнете най-вече покрай кошерите, цветните лехи, ливадите и полята; на осите - около гнездата, плодните дръвчета, хранителните продукти, кофите за боклук, храстите; на земните пчели - около цветните лехи.

- Пчелата и земната пчела никога няма да ви ужилят без причина, докато осата, както казахме, е хищник, тя може да ви ужили, без да сте я предизвикали.

- При ухапване от пчела се отделя от 50 до 100 мг отрова; при ухапване от оса - от 10 до 20 мг.