Увреждане на бъбреците и на черния дроб, травми и венозни проблеми са само част от причините за възникване на отоци. Вероятно всеки човек се е сблъсквал с такъв проблем - например отичане на ръката, на крака или пък на лицето.
Но със сигурност са малко тези, които разбират, че постоянното появяване на отоци може да означава сериозно заболяване.

Има няколко причини, които могат да предизвикат поява на отоци:

- увеличаване пропускливостта на съдовете;
- понижаване на белтъчините и електролитите в кръвта, поради което течността не може да се задържи в съдовете;
- увреждане на бъбреците или черния дроб;
- при гладуване;
- нарушена работа на венозните клапи - венозната кръв не може да се придвижи нормално към сърцето, случва се застой и излишната вода се изтласква зад пределите на съдовете;
- лимфатичният оток възниква вследствие травма - нарушава се оттичането на лимфната течност. Лимфните отоци са характерни при травми, инфекции и възпаления. Целулитът също е проблем, предизвикан от застой на лимфна течност в тъканите;
- при увреждане на нервните влакна възниква неврогенен оток;
- при възпаления, алергии или травми в тъканите се натрупват вещества, които “изсмукват” течността от съдовете.


По вида на отока и други симптоми може да се открие нарушение в един или друг орган

- “Бъбречните” отоци най-често се появяват на лицето. Съпровождат се с побледняване на кожата.

По принцип те са рехави и при натиск остава вдлъбнатина. Появяват се сутрин и спадат надвечер.

- “Сърдечните” отоци възникват на корема, половите органи и краката. Могат да се съпровождат със задъхване, посиняване на устните, на пръстите на краката и ръцете, както и набъбване на шийните вени. Те напълно изчезват сутрин и се засилват надвечер.

- При увреждане на вените отоци съответно се появяват по краката. Съпровождат се с болки, чувство за тежест, набъбване на вените, зачервяване на стъпалата. Появяват се и се увеличават през деня.

- “Чернодробните” отоци се проявяват във формата на асцит. Това означава натрупване на течности в коремната кухина. Появява се оток и в предната коремна стена. Съпровождат се със съдови “звездички” по корема, със сърбеж и пожълтяване на кожата и лигавиците.

Отичането в областта на ставите може да означава ревматизъм или артрит

Алергичният оток може да бъде локален, а може да бъде и общ. Най-разпространената разновидност на алергичния оток е т.нар. оток на Квинке. Лицето, устните и шията отичат. Това е опасно, защото може да се стигне до задушаване и спиране на дишането. Алергичните отоци могат да се съпровождат с обрив и сърбеж по кожата. При алергия се изработват хистамин и серотонин.

Това повишава пропускливостта на капилярите и предизвиква отоци.

Лимфостаза може да възникне във всяка част на тялото, но е по-характерна за крайниците. Тя се различава от отоците по това, че при натиск не се образува вдлъбнатинка.

В белите дробове може да се натрупва течност при тежки сърдечносъдови нарушения, тежки пневмонии, бронхити и травми. При такъв оток се налага спешно лечение в болница. Можете да го определите по засиленото задъхване, пяна от устата, кашлица с пяна и храчки, шумно хриптящо дишане.

Имайте предвид, че

отокът невинаги е сигнал за някакво нарушение. Той може да се появи и при здрав човек

Причините са стегнато бельо, високи токове, прекалено пиене на течности и солена храна, отоци около очите от плач, отоци от горещо време.

Отоците при бременност са съвсем различно нещо - те са нещо средно между нормално и патологично състояние. Появяват се поради нарушен водно-солеви баланс в организма, притискане на лимфните и венозните съдове, затруднено оттичане на течности от долните части на тялото.

Специалистите препоръчват

- При отоци от всякаква локализация и всякакъв произход незабавно потърсете лекар.
- При сърдечни, бъбречни, венозни и чернодробни отоци ефикасно ще подействат диуретиците.
- При алергични и възпалителни отоци приемайте противоалергични (антихистаминни) препарати.
- При артрит и артроза приемайте противовъзпалителни средства.