Ухапването от кърлежа обикновено е безболезнено, затова често остава незабелязано.
Малките гадинки, които атакуват плажове, вили и поляни през лятото, пренасят опасни болестотворни микроорганизми.

Заразяването става чрез ухапване от инфектиран кърлеж, по рядко - чрез смачкване с пръсти. За предаване на инфекцията са необходими средно 1-2 дни. Затова ранното отстраняване на кърлежа е най-добрата профилактика.

- Тази година настъплението на кърлежите вкара повече от 500 души в болница!

Най-добрият вариант е да отидете на лекар, който знае точно какво да направи, за да премахне опасната гадина, впила се в тялото ви.

Ако това не може да стане, чак тогава пристъпете към “домашна операция”.

Кърлежът трябва да се отстрани бързо, но много внимателно. Най-добре е това да стане с пинцети. Леко запилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица.

Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без обаче да се върти и извива. Много широко разпространена практика е да се върти кърлежът обратно на часовниковата стрелка, но

това е абсолютно погрешно

Така той може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургично отстраняване.

Неправилно е и мястото, където кърлежът се е забил, да се маже с алкохол, терпентин или да се изгаря с кибритена клечка. Това води до връщане на съдържанието на кърлежа в тялото на човека, което увеличава шансовете за предаване на евентуална зараза.

По същия начин трябва да се отстраняват и кърлежите от домашните любимци.

И при хората, и при животните след махането на кърлежа трябва да се направи щателна дезинфекция на кожата - с йод, спирт или одеколон.

Какво препоръчват специалистите


При възможност сваленият кърлеж се поставя в шишенце и се носи за изследване. В противен случай се унищожава - чрез изгаряне или поставяне в спирт. Много хора размачкват свалените кърлежи от животните, при което пръски от съдържимото попадат в очите и човек може да се разболее, без да е ухапан.

Внимателно следете в следващите 30 дни за:

- Локални прояви - на мястото на ухапването - зачервяване, оток, болка.
- Общи прояви - температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото.

Лечението на Лаймската болест е с антибиотици, от които доксициклинът е най-често прилаган, като има и определени противопоказания, естествено. Понеже при ухапване от кърлеж има вероятност човек да се зарази с болестта, епидемиолози и инфекционисти, и не само те, поставят въпроса за антибиотична профилактика.

Схемата за приложение на доксициклин при лечение е 2 пъти по 100 мг. За профилактика се прилагат 200 мг до 72 часа след ухапването. Има данни, че такова поведение намалява честотата на заболяването.