Наскоро публикувахме интересно интервю за мъждукащата аритмия. Днес ще ви предложим повече информация за друг вид аритмия - тахикардията. Това е състояние, при което сърдечният ритъм превишава 90 удара в минута. На въпросите ни отговаря д-р Мария Константинова, кардиолог.
- Д-р Константинова, как се проявява тахикардията? И какви са причините за това състояние?
- Най-напред ще кажа, че съществуват два вида тахикардия. Първата е физиологична, наречена още синусова. Тя се проявява по време на физическо и емоционално натоварване. Вторият вид е патологичната тахикардия - възниква в резултат на вродени или придобити заболявания на сърцето и другите органи.

Нека започнем с физиологичната. Нормално нашето сърце произвежда 60 до 80 импулса в минута. Обаче вследствие на емоционален стрес или физическо натоварване, импулсацията се ускорява, а това води до учестено сърцебиене. Но ако спрете и си отдъхнете 1-2 минути, сърдечният ритъм ще се възстанови. Както виждате,

няма нищо опасно във физиологичната тахикардия

Съответно тя не изисква и лечение.

Съвсем по друг начин стоят нещата с патологичната тахикардия. Тя на свой ред се дели на надкамерна и камерна. Причините, предизвикващи надкамерната тахикардия, могат да бъдат хипертонична болест, порок на сърцето, заболявания на щитовидната жлеза. Болният може да се оплаква от често сърцебиене, неприятни усещания в гръдния кош, задъхване, главозамайване, слабост.

Камерната тахикардия e едно от най-опасните нарушения на сърдечния ритъм. Това заболяване се съпровожда с тежки нарушения на кръвообращението, шок, загуба на съзнание, оток на белите дробове. Причините основно са остри и хронични форми на исхемичната болест на сърцето. А при някои болни камерна тахикардия възниква вследствие предозирането на сърдечните гликозиди.

- Колко средно продължава един пристъп на тахикардия?
- Продължителността на пристъпа е от няколко секунди до няколко часа и дори денонощие. При много патологични състояния се наблюдава продължителна тахикардия. Например повишената температура на тялото дори само с един градус предизвиква повишено сърцебиене.

- Кога следва страдащият да се обърне към лекар?
- Повод за тревога е такава ситуация, при която

пристъпът започва внезапно, без каквито и да са видими причини, и не преминава в продължение на 10 минути

Ако освен това получите главозамайване, болка в сърцето, затруднено дишане - веднага се обърнете към лекар. Много е важно кардиограмата да се направи по време на пристъпа. Така обективно ще се прецени какъв от вид тахикардия страдате точно. Ако изчакате ден, два, седмица, е напълно възможно лекарят да не установи нищо. А това означава да чакате следващия пристъп.

- Каква е схемата на лечение на тахикардията?
- Що се отнася до надкамерната тахикардия, трябва да знаете следното: ако пристъпите възникват рядко, не по-често от един път в месеца, не се налага редовен прием на лекарствени препарати. Важно е да знаете в подходящия момент

по какъв начин да неутрализирате пристъпа

- И по какъв начин?
- В някои случаи е достатъчно да приемете корвалол или валокордин. Натискайте силно с пръсти по очните ябълки. Така пулсът също се забавя. Ако това не помогне обаче, потърсете лекар. Той ще ви назначи адекватно медикаментозно лечение.

- В какво се състои това лечение?
- Съществуват много антиаритмични препарати. Но за да се подбере “вашето” лекарство, трябва да се имат предвид много фактори. Ще изброя само някои от тях: възраст, съпътстващи заболявания, честота на пулса, периодичност на пристъпите от тахикардия и тяхната продължителност. При назначаване на един или друг препарат в една или друга доза лекарят взема предвид всичко това. А и много други аспекти. Често се налага да се комбинират няколко препарата. Най-често за лечение на тахикардията се използват бета-блокери.

Те облекчават работата на сърцето и понижават изразходването на енергия. За съжаление обаче, всички тези препарати имат странични ефекти. Техният прием може да предизвика обостряне на бронхиалната астма, засилване синдрома на Рейно, те могат да повлияят на протичането на захарния диабет, могат да понижат половата функция при мъжете. Освен това приемът на бета-блокери предизвиква хипотония. Знаете, че това е състояние на ниско кръвно налягане. Опасно е да се назначават на болни с ниско кръвно налягане. В крайна сметка, лекуващият лекар ще реши кой точно бета-блокер да ви назначи.

- А могат ли средства от народната медицина да помогнат при тахикардия?
- Да, могат, разбира се. Вече казахме, че тахикардията това е увеличаване на сърдечните съкращения в спокойно състояние до 100 и повече удара в минута. Това значи, че нашата задача е да намалим, “разредим” този сърдечен ритъм. Всяко едно средство, оказващо успокояващо действие, е подходящо в случая.

Аз ви препоръчвам следните рецепти

- Смесете по половин супена лъжица плодчета от глог и шипка, а също и толкова от билката страхливче. След това добавете половин чаена лъжичка зелен чай и залейте тази смес с един литър гореща вода. Оставете за 15-20 минути и пийте като чай без ограничения.

- При учестено сърцебиене, съпроводено с повишено кръвно налягане, препоръчвам следното: смелете на машинката за месо зелената надземна част на няколко снопчета овес. Изцедете сока и пийте по половин чаша 3 пъти на ден преди ядене в продължение на 2-3 седмици.

- При силно учестено сърцебиене направете следното: залейте една чаена лъжичка цветчета от метличина с една чаша гореща вода. Оставете за един час, прецедете и пийте по половин чаша 3 пъти на ден половин час преди ядене.

- Какво бихте посъветвали нашите читатели като профилактика на тази болест?
- Най-доброто профилактично средство са

редовните физически натоварвания

Поне два пъти в седмицата ходете да плувате. Или всекидневно изминавайте не по-малко от 6 километра. Увеличавайте постепенно натоварването. В никакъв случай не трябва да се хвърляте на тежки физически упражнения.

Просто ви е необходимо редовно и умерено да тренирате. Това без съмнение ще бъде от полза за вашето сърце.

Освен това намалете до минимум кафето, кока-колата, шоколада, всякакви сладкиши. Не преяждайте. Този, който похапва суха храна през деня, а вечерта се нахвърля на вкусната и тежка вечеря - той наистина е в рисковата група. Кръвта, която трябва да снабдява мозъка и сърцето, при тези неблагоразумни хора снабдява стомашно-чревния тракт. Много полезни като профилактично средство са бобовите продукти, орехите, фасулът, булгурът. Те са богати на магнезий. А плодовете и зеленчуците съдържат също толкова необходимия за сърцето калий.

- Някои хора, особено от далечните села, не могат веднага да потърсят лекар при такъв пристъп. Има ли някакъв начин, по който да си помогнат при внезапен пристъп на тахикардия?
- Да. Съществуват простички методи, които можете самостоятелно да пробвате. В редица случаи

те са много ефикасни

- Освен притискането на очните ябълки с пръсти, за което вече споменах, може да направите и следното: силно напрягайте мускулите на корема и крайниците в продължение на 10-15 секунди. Но го правете на всеки 1-2 минути.

- Щом сърцето започне “да трепери”, опитайте да вдишате дълбоко. След това изтласкайте въздуха надолу, сякаш го избутвате.

- Задържането на дишането за 10 секунди на фазата дълбоко вдишване обикновено забавя пулса с 15-20 удара в минута.

- Понякога помага, ако натопите лицето си за 1-2 секунди в съд със студена вода

- Тези простички методи ще помогнат на болния да се поддържа, докато намери медицинска помощ.

Едно интервю на Янка БОЯДЖИЕВА