Един от бащите на групировката ТИМ - Марин Митев, успешно може да се титулува като най-ученият български новобогаташ.
Има две висши и, както се говори, дипломите му не са купени. Както е известно, преди 5 г. бившият тюлен се дипломира като юрист в Югозападния университет в Благоевград. Тия дни изкара шестица на дипломната си работа в специалността "Архитектура" на Варненския свободен университет. Това му коства 5-годишно залягане над чертежите. Лично ректорът на университета проф. Анна Недялкова участва в държавната изпитна комисия, за да се увери какво е попил милиардерът-студент. Комисията бе председателствана от декана на архитектурния факултет проф. Стефан Терзиев.

"Жилищна група от три сгради за постоянно обитаване, част от жилищен комплекс от затворен тип в курортния комплекс "Св. Св. Константин и Елена" - така се нарича проектът на отличника. 19 цветни табла нагледно илюстрираха луксозните къщи, всяка от които ще е на 3 нива. Тези къщи вече са спазарени от руски милионери.

При това клиентите изисквали градежите да наподобяват сгради от 18 век. В сутерена ще бъдат разположени гаражите, пералните помещения, складовете и обширните гардероби, тип "Четири сезона". На партера ще се разгърне дневният тракт с кухня, трапезария, зимна градина и т.н. Първият етаж пък е отреден за спалните и санитарните помещения. Освен трите къщи комплексът ще включва сграда за гости, на партерния етаж на която ще бъде настанена охраната, спортен център с открит и закрит басейн, фитнес зала, два тенис корта, клубна сграда.

Проектът, който ще бъде представен през октомври на изложение в Москва, всъщност не е суха тренировка на Марин Митев. Той е изработен по поръчка на трима клиенти от Русия и предстои да бъде осъществен. Руските инвеститори сами избрали мястото, където ще бъдат вдигнати къщите им, като вече са купили земята срещу 300 евро на кв. м. "Цената не е висока, но ще бъде компенсирана от реализацията на проекта. Външният вид на постройките е тяхно желание. Клиентите са фенове на 18 век, те показаха фасади на сгради от Монако, от които сме заимствали", - разказва Марин Митев.

За да стане правоспособен архитект обаче, Марин Митев трябва да изкара 3-годишен стаж в архитектурно ателие. Това няма да му е проблем, тъй като под шапката на ТИМ е и Териториалната проектантска организация във Варна. "Какво да се прави, щом трябва, ще стажувам - аз цял живот стажувам", коментира Митев. Бившият главен архитект на Варна проф. Иван Никифоров обяви проекта му за впечатляващ и каза, че ще го препоръча на асистента си, който си търси жилище. "За цената после ще говорим", с усмивка допълни проф. Никифоров.
За тези, които приемат снизходително новата тапия на Марин Митев, трябва да отбележим, че босът на ТИМ винаги се е славел с таланта да рисува и с хобито си – дърворезбата.

Варна, Симеон Станчев

..................................
Досие


Топконтрабандистът Косьо Самоковеца твърдеше, че е обикновен бизнесмен, завършил с пълно отличие публична администрация в икономическия институт на София (УНСС).

Половин година преди смъртта си Самоковеца разказа легендата, че когато станал студент в УНСС, баща му подарил кола и апартамент. Всъщност легенда е дори това, че Косьо е бил истински студент, който ходи на лекции и полага изпити. Дипломата си Самоковеца взе през 2001 г., когато бе в зенита на славата си като топконтрабандист.

Ето как коментира дипломата на легендарния бос ректорът на УНСС, проф. Борислав Борисов:
"Ами ето, сега от вас разбирам, че Косьо Самоковеца е завършил при нас. Нека някой да ми даде документ, поне да видя коя година е завършил. Още една лъжа, а нещата са кристално ясни. Всеки може да провери всичко в УНСС по всяко време, когато пожелае и без предварително уведомяване. Обучението тук е на много високо ниво и това е най-важното."