Не оставяйте недолекувани настинките и хипертонията, внимавайте с антибиотиците, съветват специалисти
Болестта има и друго наименование - кохлеарен неврит. Това е заболяване на слуховия нерв, което се проявява с шум в ушите и нарушен слух - тежко чуване.

Причините за него са най-разнообразни. Най-често възникват инфекциозните неврити. Те са следствие от прекаран грип, остра респираторна вирусна инфекция, менингит, паротит, рубеола.

Токсичният неврит се предизвиква от действието на ототоксичните лекарствени препарати -

антибиотици

Такива са неомицинът, мономицинът, канамицинът и стрептомицинът, а също и от някои противотуморни средства, от салицилати и от хинин. Ототоксични са и солите на тежките метали живак, олово, арсеник, фосфор. Към тази група причинители спадат бензинът и другите нефтени продукти. Токсично въздействие на слуховия нерв оказват също така алкохолът и никотинът.

Неврит на слуховия нерв може да възникне и вследствие травми, най-вече черепно-мозъчна травма. Кохлеарен неврит може да се развие и като усложнение на сърдечносъдови заболявания, които възникват при хипертонична болест. Както и при нарушение на мозъчното кръвообращение.

Среща се и неврит от алергичен произход.

Съществува и една друга група от това заболяване - това са професионалните неврити, които възникват при продължително влияние върху организма на шум и вибрации. А прекалено силен звук, такъв като от изстрел например, дори и при краткотрайно въздействие също може да стане причина за кохлеарен неврит.

И не на последно място - възрастта също има значениe за увреждане на слуховия нерв. Тези увреждания се обясняват с процесите на стареенето.

ЛЕЧЕНИЕТО НА НЕВРИТА ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ КОЛКОТО МОЖЕ ПО-РАНО

Назначават се средства, които да подобрят обменните процеси и да възстановят нервната тъкан.

Това са комплекс витамини (тези от групата В, както и витамините А и Е), както и биогенни стимулатори. Широко се прилагат и съдоразширяващите средства, както и препаратите за подобряване на микроциркулацията. Не на последно място специалистите предписват и средства за подобряване проводимостта на нервната тъкан.

Много ефективни се оказват иглорефлексотерапията и лечението в барокамера.

При повторни и хронични форми лечението вече е амбулаторно и е насочено към преустановяване процеса на гибел на слуховия нерв. Периодично се провеждат курсове по поддържаща терапия - по 1-2 пъти в година. Те включват медикаментозно лечение като основно се прилагат средства за подобряване обмяната на веществата в клетките. Прибягва се и до физиотерапевтични процедури.

На болните с пълна загуба на слуха на едното или двете уши се прилага протезиране, което означава просто избор на слуховия апарат.

ВНИМАНИЕ!
Като всяко заболяване и това зависи от профилактиката. А тя се състои в следното:

отстраняване или намаляване въздействието на факторите, които се отразяват отрицателно на слуха. Тях вече ги посочихме - шум, вибрации, токсични вещества. Ще напомним и за изключително негативното въздействие на ототоксичните лекарствени средства, за да подчертаем, че те естествено не трябва да се приемат, особено от деца.

В заключение ще отбележим, че профилактиката на инфекциозния неврит на слуховия нерв е своевременно лечение на инфекциозното заболяване - било то грип, инфекция, шарка.

Симптомите са шум в ухото, понижаване на слуха

Основните оплаквания на болни с неврит на слуховия нерв са шум и звън в ухото с различна интензивност. А също и понижаване на слуха.

Това понижаване може да бъде значително, а понякога се развива пълна глухота на едното или двете уши.

Друг симптом е нарушено равновесие и световъртеж.

При преглед на ухото не се забелязват патологични изменения. Диагнозата се установява чак след провеждане на изследване на слуха - аудиометрия.

Лечението при неврит на слуховия нерв трябва да започне колкото може по-рано. Докато още измененията в нервната тъкан са обратими. Болните от остър кохлеарен неврит (внезапно настъпване на глухота или влошаване на слуха) се нуждаят от комплексно лечение в болница. Но преди всичко е нужно да се отстрани причината, предизвикала заболяването.