Нямам приятелка в момента, споделя бившият министър на младежта и спорта.
Васил Иванов - Лучано е роден на 8 юни 1964 година в София. През живота си е бил какво ли не - автомонтьор, шофьор, сервитьор, барман, управител на заведения и хотели, сладкар… До 2001 г. се занимава със собствен бизнес, след което поема ДАМС. През 2002 г. става министър на младежта и спорта в правителството на Симеон Сакскобургготски. През 2005 г. е избран за народен представител в 40-то Народно събрание.

Васил Иванов е разведен с три отраснали вече деца. Поводът за срещата ни с него е рождения му ден. Специално за "ШОУ" депутатът разказа как е започнал своя бизнес, как е влязъл в политиката, както и пикантни подробности от личния си живот.

...........................
- Имате интересна биография. Преди 1989 година сте бил шофьор, монтьор на коли, сервитьор, бюфетчия и т.н. Какъв спомен пазите от времето, когато бяхте шофьор на шефа на "София прес" Венцел Райчев?

- Венцел беше уникален човек, който аз много уважавах. Той ме научи на много неща. Умееше да подава ръка в точния момент. При него бях 18 години.

- Какво общо имате с Лучано Павароти? Откъде дойде името на вашата фирма "Лучано"? Нека да припомним на читателите.
- Беше много отдавна - в далечната 1991 г. Просто една вечер с приятели на чашка решихме, че ще създадем заведение, и се получи. И така постепенно всички мои близки започнаха да ме наричат Лучано, а по-късно така кръстих и малкия си син Лучано. Бях на гости на Микеле Плачидо за около седмица и затова ме свързват с Италия. Той беше спонсор на филма на Евгений Михайлов "Сезонът на канарчетата" и така се запознахме.

- Как преуспяхте в бизнеса?
- С кредит от 70 000 лева тогавашни пари. Също ипотекирах апартамента на родителите на бившата ми съпруга, в който живеехме двамата. Те, ако знаеха, щяха може би

щяха да ни убият на място...

- Доколкото съм информирана, вие се разведохте преди около две години с бившата си съпруга. Какво стана със семейния бизнес?
- Съпругата ми държи 50 процента от фирма "Лучано". Тя се справя отлично, въпреки развода, и прави това, което трябва. Нямаме никакви различия по отношение на бизнеса.

- Колко време бяхте заедно с вашата съпруга?
- Бях на 22 години, когато се ожених, и живях със съпругата си точно толкова - 22 години.

- Сега имате ли си приятелка?
- Не.

- Имало една секретарка в министерството, която сте завел чак в Швейцария - такова твърдение разпространи в пресата самата Йорданка Благоева, която твърди, че сте я заплашили с обезглавяване?
- Няма такова нещо! Това са измислици и пикантерии, на които е под достойнството ми да отговарям. Не съм ходил с когото и да било някъде в чужбина.

- А децата как са?

- Имам три деца - две момчета и едно момиче. Най големият син Лъчезар е на 23 години, но за кой ли път го казвам в медиите, аз съм забранил на децата ми да казват кои са им родителите, а да се оправят самички в живота.

- Съдът какво реши за тях?

- Те са достатъчно големи, за да ги отрежда съда.

- Къде живеят сега?
- На друго място, и то на много добро място.

- Доколкото знам, вие сте осиновил и вашата племенничка Лора, която приемате като своя истинска дъщеря. Как се отнасят нейните родители към този факт?
- Мога да ви кажа, че майка й работи при мен във фирмата. Всичко е в реда на нещата.

Приемам Лора като моя родна дъщеря

и се грижа за нея истински.

- Още докато бяхте министър, вие се движехте без охрана. Сега не ви ли е страх при тези отвличания на бизнесмени да не ви се случи нещо подобно?

- Не. От никого не се страхувам.

- Разбрах, че човек може да ви види в заведението ви в Драгалевци как лично вие наливате бира на клиентите?
- Да, аз наливам бира. Сервирам, когато намеря време, и това ми доставя удоволствие. Хората започват понякога да ме гледат странно, но после свикват, защото заведението е мое в крайна сметка.

- Цяла сага се разпространи около вашето образование. Дори и специална поправка "Лучано" прие парламента, с която се реши и хора със средно образование да могат да стават министри…
- Тази поправка не беше заради мен. Нямам нищо общо с цялата тази работа и със сигурност не е заради мен направена тази поправка. Това беше решение на правителството. Тогава за депутат можеше да бъде избран човек със средно образование, но за председател на агенция се изискваше висше. Но пак повтарям - тази поправка не беше заради мен.

- Вие много богат човек ли сте?
- Богатството е нещо, на което преставаш да обръщаш внимание, защото свикваш. Мисля, че човек ако постоянно мисли, че забогатява, е лошо за самия него, защото никога не трябва да забравя откъде е тръгнал. Иначе

никак не е лошо човек да е богат.

- Какви коли карате в момента?
- Една кола стар модел "Порше" от 60 - те години и "Мерцедес кабрио" от 62 - 63-а година. Имам и една кола мерцедес на лизинг. Първата кола ми беше "Трабант", закупен с парите от сватбата ни през 1986 г. и с малко заем, разбира се.

- Много пъти са ви обвинявали в схеми за източване на пари от спорта за лични облаги заедно с Антон Коджабашев?
- Никога през живота си не съм злоупотребявал със спорта. Вероятно е имало недоволни от моите действия и е вярно, че щангите взимат повече пари, отколкото другите спортове, но ще ви кажа, че като председател на бокса, още докато бях министър, замразих всякакви такива пътища. И ако е имало източване на пари, то те задължително щяха да преминат през бокса. И затова се погрижих това да не се случва. Всичко, за което ме обвиняват, няма нищо общо с действителността.

- Преди време имаше прокурорска проверка за законността на сделката при приватизацията на зала "Универсиада" и учебно-методическия център?
- По мое време никога не е имало приватизация на зала "Универсиада", а що се отнася до другото - не искам да го коментирам.

- Говорите може би за това, че Весела Лечева ви обвини за едни 14 милиона лева, преведени от вас на федерациите по съмнителен начин?
- Не коментирам този въпрос. Но те наистина са 14 милиона, преведени обаче с изричното съгласие на абсолютно всички федерации. Имахме събрание, на което се взе явно решение, без нищо от това да е скрито. Според мен Весела Лечева е била подведена от свои съветници. Искам да ви кажа, че така и не се стигна до съдебно дело, защото за всичко си имаше документи. А и госпожа Лечева каза точно това, което трябва, макар и две години и половина след това. Но тя каза, че е направила грешка, че няма никакви съмнителни неща и няма за какво да се води дело.

- Вие се бяхте заканил, че ще я съдите?
- Имах това намерение, но след като разбрах, че е подведена, се отказах. А и положението, в което изпадна след покушението над съпруга й Манол Велев, ме предизвика да намеря начин да я оправдая пред себе си.

Едно интервю на Александрина Роканова