През лятото зачестяват и случаите на травми, сочи болничната статистика. Особено при децата, и най-често - навяхване на глезените.
Какво трябва да знаем за този вид травми, как да се предпазим и кога трябва да потърсим лекарска помощ, попитахме д-р Иван Иванов, ортопед.

- Трябва ли да се тревожим много при навяхване на глезена?

- Навяхването на глезена е преразтягане или скъсване на някои от връзките му. Това са леко еластични, здрави ленти от съединителна тъкан, чиято роля е да стабилизират ставата отвън, да поддържат нормалното положение на костите едни спрямо други и да ограничават движенията в ставата. Глезенът е особено предразположен към навяхване поради малкия размер на ставата и силите, които действат в нея при ходене, бягане и скачане, особено върху неравна повърхност.

Когато се навехне, разтегнатите или скъсани връзки губят изцяло или част от стабилизиращата си функция и тя става нестабилна, движенията в нея се увеличават прекалено много, може да се наруши нормалното взаимно разположение на костите. В зависимост от тежестта на увреждането

навяхването на глезена се разделя на три степени:

- I степен: глезенът е болезнен, но е налице минимално засягане на връзките и функцията на ставата.

- II степен: налице е средно по тежест засягане на връзковия апарат и ставата е до известна степен нестабилна (хлабава, несигурна).

- III степен: една или повече връзки са скъсани и глезенната става е много нестабилна.

- Кога всъщност говорим за навяхване на глезена?

- Глезенът е една от най-често навяхваните стави в човешкото тяло. Връзките му най-общо се увреждат при внезапно и прекалено по обем разтягащо движение в ставата. Навяхването на глезена се наблюдава най-често при предварително съществуващи мускулна слабост или стари травми в областта на глезена.

Типичното навяхване на глезена се осъществява при внезапно усукване на ходилото, стъпване по неравна повърхност или прилагане на необичайно голяма сила върху ставата -

може да се получи при стъпване “накриво” при бягане, изкачване на стълби или при стъпване в дупка и т.н.


- Какви са симптомите?

- Симптомите на навехнатия глезен включват: 

1. Болка, която може да бъде различна по сила, като невинаги отговаря на тежестта на увреждането на връзките. Болезнеността се засилва при натиск върху глезена или при повтаряне на движението, увредило връзковия апарат. 

2. При подуване травмата увеличава пропускливостта на кръвоносните съдове в областта, при което голямо количество тъканна течност навлиза в глезена и околните тъкани, предизвикваща оток, зачервяване и затопляне на областта. Понякога може да се усеща и пулсиране в глезена. 

3. Промяна в движенията на глезена. 

4. Може да е налице ограничение на движението в глезена (роля за това играе и силната болка) или чувство за нестабилност и “поддаване” на ставата. Невъзможно е да прехвърлите тежестта на тялото върху травмирания крак. 

5. Промяна в контура на глезена, деформация, при тежки навяхвания с разкъсване на връзки може да се наблюдава деформация (промяна на формата) на глезена. 

6. Потъмняване на цвета на кожата в областта на глезена вследствие на кръвоизлив. Промяна в температурата, цвета или чувствителността на ходилото.

- Какви мерки трябва да се предприемат при навяхване на глезена?

- Мерките, които можете да предприемете незабавно след претърпяна травма на глезена, са:

- Покой: обездвижете, доколкото е възможно, наранения глезен. Не пренасяйте тежестта на тялото върху него. Това намалява риска от по-сериозно увреждане, както и намалява до известна степен болката.

- Поставяне на ледени компреси: поставяйте лед върху наранения глезен за 20-30 минути на всеки 2-3 часа. Поставете леда в кърпа или нещо подобно, не го прилагайте директно върху кожата.

Когато кожата под леда стане безчувствена, е време да махнете ледения компрес. Ледът предотвратява засилването на подуването. Превържете нараненото място с материал, с какъвто разполагате. Най-добре е да използвате еластичен бинт, като превържете глезена във формата на осморка (като оставите петата свободна). Това също ще намали отока и болката в областта. Не правете превръзката твърде стегната, така че да загубите чувствителност във върховете на пръстите.

- Повдигнете наранения глезен нависоко. Това ограничава притока на кръв и телесни течности и намалява отока, подуването и болката в областта.

- Можете да приемете обезболяващи и противовъзпалителни лекарства (под различни форми, продавани най-често без рецепта в аптеките, най-често от групата на нестероидните противовъзпалителни средства).

- Кога трябва болният да потърси лекарска помощ?

- Обикновено навяхването на глезена не изисква преглед от страна на лекар-специалист.

Проблемът е как да се отграничи едно леко навяхване от по-сериозно увреждане (като счупване или тежко навяхване с разкъсване на връзки).

Потърсете лекар, ако освен изброените симптоми е налице някое от следните оплаквания:

- болката не намалява въпреки домашното лечение, не сте способни да ходите или това е съпроводено с много силна болка;
- глезенът ви не се подобрява след 5-7 дни (при обикновено навяхване за този период трябва да е налице известно подобрение);
- силна болка при пипане на глезена от вътрешната или външната страна.

- Към какъв лекар трябва да се обърнем?

- В случай на травма на глезена, съпроводена с тревожни симптоми, трябва да се обърнете към ортопед-травматолог. Това е лекар, специализиран в откриването и лекуването на травматични и други заболявания на опорно-двигателния апарат (кости, стави, мускули, сухожилия, връзки и т.н.).

- Как се поставя диагнозата навехнат глезен?

- Преглеждащият ви лекар ще ви разпита, за да се ориентира за вида и тежестта на травмата. След това ще ви прегледа обстойно. Сравнявайки наранения глезен със здравия, той ще търси белези на подуване, промяна в цвета на кожата (зачервяване, посиняване, побеляване), промяна в очертанията на глезена, кожна рана и т.н. Ако болката и подуването позволяват, лекарят ще изследва движенията и стабилността на глезена, както и мястото на най-силно изразена болка.

Специално внимание ще бъде обърнато на ахилесовото сухожилие (дебелото сухожилие, свързващо мускулите на подбедрицата отзад с петата).

За да прецени евентуалното засягане на нерв или артериален кръвоносен съд, лекарят ще изследва пулса и чувствителността в различни точки от ходилото ви. Ако данните от прегледа насочват към по-сериозно увреждане на глезена, лекарят може да назначи инструментални изследвания:

Рентгеново изследване: обикновената рентгенова снимка в две проекции (профил и фас) обикновено доказва или отхвърля наличието на счупване. Разбира се, възможно е едновременното наличие на счупване и навяхване на глезена.

Ако рентгеновата снимка е нормална или недостатъчно информативна, може да се извърши компютърна томография (скенер, вид рентгеново изследване, при което с помощта на компютър се изработват образи на срезове на изследваната област) или магнитен резонанс (вид нерентгеново изследване, при което мощен магнит причинява излъчване на сигнали от тъканите, които компютър превръща в образи). При съмнение за увреден кръвоносен съд може да се извърши ултразвуково изследване.

Артроскопия на глезена: представлява малка операция, при която през малки разрези вътре в ставата се вкарва инструмент с камера на върха и под контрола на окото на хирурга се изследва вътрешността на глезена и се поставя точна диагноза

- Как се лекува навехнатият глезен?


- Лечението се избира индивидуално според вида и тежестта на навяхването

При навяхванията от I и II степен лечението продължава с прилагането на същите мерки, описани като първи мерки в случай на глезенна увреда. Лекарят може да ви препоръча да ходите с патерици (за да облекчите глезена от тежестта на тялото) както и да носите шина (от 10 дни до 6 седмици, в зависимост от тежестта на навяхването), чиято роля е да осигури покой на наранената става и да ускори заздравяването.

При тежките навяхвания от III степен, при които е налице скъсване на една или повече връзки, може да се наложи извършването на операция, особено ако става въпрос за физически активни пациенти или спортисти). В зависимост от конкретната връзка и от времето, минало от получаване на травмата, скъсаната връзка може да се зашие или възстановяването є може да се извърши с материал от собственото тяло (автографт, например, сухожилие) или материал от донор (алографт).

И в двата случая в лечението следва рехабилитационна програма (изготвена от специалист физиотерапевт), в която основна роля играят упражнения за засилване мускулатурата на долната част на травмирания крайник. Това възстановява функцията на навехнатия глезен и играе роля за предотвратяване на бъдещи увреждания на същия.

- Каква е прогнозата за възстановяване на глезена?

- Възстановяването на глезена зависи от много фактори, като водещите са:

- тежестта на навяхването;
- конкретната връзка, която е била засегната;
- възрастта на болния и степента му на физическа активност (включително активно практикуване на спорт, предразполагащ към ново увреждане, например футбол, баскетбол и т.н.) и провеждането на лечението (правилен избор на лечение и стриктно спазване на рехабилитационната програма).


В големия процент от случаите (80-90%) функцията на навехнатия глезен се възстановява напълно (особено при по леките навяхвания от I и II степен). Въпреки това в някои от случаите на глезенно навяхване (особено тежките от III степен, свързани с разкъсване на връзки) остават последствия като непълен обем на движение в ставата, чувство за нестабилност, известна хронична (постоянна) болезненост и подуване, както и предразположеност към повторни травматични увреди на същия глезен. Навехнатият глезен е предразположен към по-ранно развитие на артрозни промени (промени на износване) в ставата (това може да стане след 10-15 и повече години). Правилно провежданата рехабилитационна програма свежда до минимум честотата на тези последствия.

Навяхванията от I степен обикновено заздравяват напълно за период от 2 седмици. За тези от II степен са необходими до 6 седмици, а за пълното заздравяване на тежките навяхвания от III степен може да са нужни до 6 месеца и повече.

- Как да се предпазим от навяхване на глезена?

- Обръщайки внимание на следните моменти, вие можете да намалите риска за навяхване на глезена:

- Избягвайте ходене, бягане или спортуване върху неравен терен. Винаги носете подходящи обувки (например високи спортни обувки при игра на баскетбол), избягвайте носенето на обувки с високи токове.

- Използвайте протектори при спортуване.

- Винаги извършвайте загряващи упражнения преди спорт, не увеличавайте рязко физическата си активност.

- Извършвайте упражнения за заздравяване на мускулатурата около глезена (тичане, каране на велосипед и т.н.)

- Ако сте претърпели навяхване на глезена, носете протектори или стегната превръзка при спортуване.

Едно интервю на Милена ВАСИЛЕВА