Сестрата на Васил и Георги Илиеви - Мариана, е прекратила войната със снаха си Мая Илиева, нанюха “ШОУ”. Както е известно, Мариана и майката Венка Илиева се бяха изпокарали зверски с Мая през септември 2005 г.
Причината - вдовицата на боса на ВАИ Холдинг уважи последната му воля и го кремира. Почернената родителка и сестрата на висаджиите държаха на всяка цена тялото на малкия син да бъде положено до това на брат му в родния Кюстендил. "Жените жалят година-две, майките цял живот" - виеше от болка тогава Венка.

Дъщеря й Мариана я подкрепяше неотклонно, ала това не трогна Мая Илиева. Тя кремира съпруга си, разпръсна част от праха му в Париж - любимия им град, част запази за себе си, а другата половина постави в бетонната семейна гробница в Кюстендил. Времето явно е потушило семейната свада, защото днес Мариана публично заявява: "Вече сме в прекрасни отношения със снаха ми Мая Илиева. Радвам се на децата й.

Племенничетата вече навършиха 4 и 2 години." /Както е известно, Мая и Георги Илиеви осиновиха едното дете малко преди смъртта на боса - б.р./. Войната е утихнала и заради несъстоялите се баталии за наследство. "Нямам никакви претенции върху наследствата на братята ми, с тях се разпореждат други хора. Аз и майка ми живеем като всички и не се оплакваме" - примирила се е със съдбата си Мариана. Заради майка си тя не е напуснала Кюстендил. Останала е тук да я подкрепя в мъката й. Само три месеца в годината я изоставя. Оказва се, че сестрата на най-големия бос на България от 90-те години след Илия Павлов се препитава от един-единствен бар на плажа в Приморско.

32-годишната Мариана Илиева разказва, че научила за разстрела на брат си Жоро именно в Приморско. Обадили й се по телефона и тя трябвало да съобщи на майка си, която пък била на почивка във Влас. “Изчаках да се събуди и й казах на сутринта. Същото се получи и с Васил. Тогава пак аз трябваше да й кажа” - спомня си сестрата на висаджийските босове пред в. “168 часа”.
Васил е застрелян няколко часа след като майката празнува рождения си ден заедно с приятелка. По-късно Баба Венка признава, че в мига, когато телефонът звъннал посред нощ, я пронизала ужасяваща мисъл. Майчиното предчувствие се оказало вярно.

Мариана не се интересува дали се разследват убийствата на братята й. Не знае водят ли се въобще някакви дела, докъде са стигнали. Категорична е, че след като се е случило най-лошото, нищо друго вече няма значение. Никога не е мислила да търси възмездие. Дори през ум не й е минавало въпреки голямата мъка, която не може да надмогне. Убедена е, че

никога няма да стане ясно кой и защо ги е убил.

Според една от версиите разстрелът им е бил организиран от пернишкия наркобос Райко Кръвта. А поръчителят - Сретен Йосич. Причината се корени с югоембаргото и контрабандния внос на гориво в западната ни съседка. Йосич искал да елиминира конкуренцията на Илиеви.

Кръвта пък бил мотивиран за екзекуциите, за да изпревари готвен срещу него самия разстрел, замислен от висаджиите. Ама и това било само "работна хипотеза", не се ангажират с категорични заключения по убийството на една от знаковите фигури на "силовия сектор" в близкото минало местни кримикапацитети.

Мариана е била много малка, когато братята й отиват в София да учат в “Олимпийски надежди”. Жоро е 11 години по-голям от нея, а Васил – 12.

Тя самата е завършила спортно училище в Кюстендил. Учила е аеробика. По този спорт я запалила бившата жена на Васил – Мариета, която била учителка в училището.

Бащата на трите хлапета починал на 39 години, така че Венка сама ги е отгледала. Майката и в момента живее в Кюстендил, Мариана – също, само че не са в една къща.
Комшии на баба Венка разказват, че тя живее изключително скромно и

кара само на инвалидна пенсия.

"Нямам пари за лекарства, а чувам, че какви ли не глупости се пишат за мен и за убитите ми деца. Щяла съм да правя манастир над "Хисарлъка", получила съм наследство от Васко и Георги, палати ми приписали. Пълни глупости!" - изплака наскоро тя. Приятел - пенсионер споделя самотата на възрастната дама. "Срещам в Кюстендил леля Венче, вижда ми се отчаяна" - разкрива първият треньор на Васил и Георги Илиева - Стойчо Иванов.

Мариана от 9 години живее с гаджето си, който е син на известен кюстендилски лекар. Всяко лято двамата работят 3 месеца в собствения си бар на плажа на Приморско. Вече мислят за сватба и за дечица. “Ако имам, със сигурност ще ги кръстя на Жоро и Васил” - споделя бизнесдамата.

От нея научаваме, че дъщерята на Васил Илиев - Ивона, която бе записана от чичо си Жоро Илиев да учи туризъм в Швейцария и прекъсна след неговия разстрел, се е запалила да довърши образованието си. Ивона и Мариана често се виждали в Кюстендил. Редовно наминавали покрай помпозния гроб на братята. Те продължават да държат там да има денонощна охрана от четирима мъже. Преди време свалили нощната смяна, но крадци веднага посегнали на два кръста и дори се опитали да демонтират лъва от постамента. За да се спре мародерството охранителите-пенсионери продължават да бдят 24 часа за по 175 лв. месечно.

....................................
Досие


- След разстрела на съпруга й през горещото лято на 2005 г. Мая Илиева побърза да продаде яхтата "Маями", кръстена на нея, както и хотел "Дюн", позициониран на първа линия в Слънчев бряг. Имало е защо да бърза. Оказа се, че хотелът е построен не съвсем законно и най-вероятно ще бъде съборен, пък за останалата част от наследството на висаджията зъб обелва комисията “Кушлев”, която следи незаконно забогателите.

- Именно тази комисия уреди сега рапъра Ванко 1 да загуби хотела си в Пловдив. Вдовицата на Косьо Самоковеца обаче успя да надиграе държавния орган и продаде недовършения хотел "Константин палас" на Боровец на банкерката Петя Славова. Продажбата стана не без съдействието или по-точно бездействието на прокуратурата. Оказа се, че в хода на разследването оттам са пропуснали да запорират хотела, понеже върху него тегнел запор от данъчните за неплатени данъци от около 2 млн. лв. Хитрата Ангелинка се свързва със Славова, взима пари, плаща данъците и й продава изгодно хотела, като и за себе си заделя някой и друг милион - съвършено законна сделка предвид липса на запор от прокуратурата.

- Борба да осребри семейното наследство води и бившата съпруга на Иван Тодоров - Доктора - Вилиана Христодулу. Титуляр на наследството се води 21-годишният син на Вилиана и Иван - Теодор. За да изпревари иска на комисията "Кушлев", Вилиана е пуснала за продан евтино луксозната вила на доктора в Бояна, която някога е била собственост на Цола Драгойчева. Офертата е за 1 млн. лева. Синът на Доктора и Вилиана заедно с последния й съпруг кипъреца Стефан Николас Христодулу са се настанили в апартамент в "Лозенец". Доскоро Вилиана живееше в Лондон, но опасността синът й да загуби наследството си я позиционира тук. Бизнесдамата иначе има строителна компания и търгува със скъпоценни камъни.