При обостряния на гастрита е желателно лечение в болницата. Но ако не ви боли толкова често, ако болката не е остра, тогава опитайте в домашни условия.
Ние ще ви предложим няколко народни рецепти:<br /> <br /> Смелете листа от маруля и една супена лъжица попарете с чаша гореща вода. Оставете сместа за 1-2 часа, след това прецедете. Пие се по половин чаша 2 пъти на ден или по една чаша вечер - при хроничен гастрит.<br /> <br /> Залейте 100 г суха мащерка с един литър сухо бяло вино и оставете сместа за една седмица. <br /> <br /> Периодично разклащайте съда. След този срок сложете да заври. След това увийте съда с кърпа за 5-6 часа. И накрая прецедете. Приемайте по 50 мл 2-3 пъти на ден преди ядене.<br /> <br /> При хроничен гастрит и язвена болест всекидневно изяждайте на гладно до 8 г прополис. Но добре го сдъвквайте. Курсът на лечение е един месец. Ако се появи алергична реакция, прекратете това лечение.<br /> <br /> При гастрит с повишена киселинност си пригответе следната отвара: смесете 15 г ментови листа, 2 г листа от трилистна детелина, 15 г съцветия от бял равнец, 15 г семена от копър и 30 г жълт кантарион. Залейте 2 супени лъжици от тази смес с две чаши гореща вода и оставете да се попарва в продължение на 2 часа. След това прецедете и изпийте отварата през деня. Курсът на лечение трябва да продължи 2 седмици. При необходимост можете да повторите след месец.<br /> <br /> В период на обостряне най-добре е да се храните основно с крем-супи, оризова, ечемична или овесена супа с мляко. Яжте по малко, но често. Добре сдъвквайте храната. Това ще помогне на храносмилането. Препоръчваме да пиете само следните сокове - от нар, от круша, от черна боровинка, от моркови. Те нормализират чревната функция.<br /> <br /> Наблягайте на следните хранителни продукти - задушени зеленчуци без сол и подправки, пресен айран, кисело мляко, ябълки - най-добре зелени. Яжте повече кисело зеле и каша от елда. <br /> <br /> Забравете алкохола и ограничете сладкото.