90 на сто от пациентите предпочитат хапчета
Хората се отнасят с недоверие към лекарствата, които са във вид на пластири. Но не са прави, категорични са лекари и фармацевти!

Това е съвременен метод за приемане на медикаментите, който е не по-малко ефикасен от хапчетата, като при това не уврежда стомаха и черния дроб.

Ето и подробности за лекарствени пластири:

В много аптеки лекарствата в пластири се продават без рецепта: срещу мигрена, антиникотинови, против пъпки. Но съществуват и такива, които трябва да се предпишат от лекаря, като например контрацептивите.

Действието на лекарствата във вид на пластир се различава от това на таблетките по това, че съдържащото се в тях вещество не преминава директно през храносмилателния тракт и черния дроб. То прониква през кожата в кръвта. Следователно, лекарства в тази форма може да се приемат от хора, страдащи от заболявания на стомаха и червата, при чернодробна недостатъчност, както и от тези, които са принудени да вземат голям брой лекарства.

Фактът, че храносмилателната система не участва в “доставката” на лекарствата в организма, позволява използването на по-малка доза от лекарството, като при това терапията е също толкова ефикасна, както при приемането на обичайните таблетки.

Как се прилагат?

Пластирът се залепва на суха и здрава кожа (без рани и драскотини). Най-добре е да го прикрепите на място, което е в най-малък контакт с облеклото. Пластирът трябва добре да прилепне върху кожата, особено по ръбовете. Лепилото, което се използва в тези лепенки, е силно, така че можете да се къпете с тях, да отидете на басейн. Лекарите препоръчват всеки следващ пластир да се залепя на ново място. Понякога кожата под пластира може да се зачерви, да се появи сърбеж.

Това може да е признак за алергична реакция. Във всеки случай трябва да се консултирате с лекар и да отидете на дерматолог.

Помагат за отслабване и спиране на цигарите

Антиникотиновите пластири помагат за спиране на тютюнопушенето и за премахване на чувството на глад

Мнението на специалиста: Николай Наумов, терапевт:

- Лекарствата в пластири са много ефикасни за отказване от тютюнопушенето. Използването на пластири помага за по-лесното отказване от цигарите, защото по този начин организмът не се лишава рязко от никотина.

Благодарение на заместителната терапия, вместо цигари ние даваме на организма по-малка доза никотин, съдържащ се в лекарството. Залепен за кожата, пластирът постоянно отделя определена доза никотин в кръвта.

Неговата концентрация е много по-ниска, отколкото след изпушването на една цигара. Ето защо пластирите не предизвикват зависимост. Те съдържат различни дози никотин, в зависимост от броя на цигарите, които са били изпушвани за един ден. За разлика от други лекарства, лепенките се понасят най-добре. При употребата им не се появяват проблеми със стомаха, няма неприятен вкус в устата. Пластирите не се препоръчват за употреба от хора, които пушат рядко, които са прекарали инфаркт, инсулт, както и от тези, които са имали кожни заболявания.

За хормоналните лепенки

Действат като противозачатъчни, облекчават симптомите на менопаузата

Какво мисли Евгения Назимова, гинеколог:

Пластирите са удобен метод за контрацепция. Достатъчно е да си спомняме за тях 3 пъти на месец.
Първият пластир трябва да бъде залепен през първия ден на менструацията. Можете да го поставите върху корема, вътрешната част на рамото или горната част на бедрото. Пластирът трябва да се сменя на всеки 7 дни. След 3 седмици трябва да се направи една седмица почивка, през която се появява кървене. След седемдневната почивка се слага нов пластир. Ако след залепването се е разлепил, прикрепете го отново или го заменете с нов. Контрацептивните лепенки не са толкова вредни за здравето, като например таблетките, тъй като натоварването на черния дроб е по-малко. Въпреки това, те не трябва да се използват от жени, на които е противопоказано лечението с хормони, при наднормено тегло и затлъстяване. В използването на лепенките има и недостатъци: те може да доведат до дразнене на кожата, бързо се замърсяват и са по-скъпи от таблетките. Много жени използват лепенки при хормонозаместителната терапия. Лепенките отделят естествени естрогени, идентични с тези, които се произвеждат в яйчниците. Постъпващата доза от лекарството е стабилна, което осигурява добра защита от симптомите на менопаузата.

Пластирите съдържат по-малко хормони, отколкото хапчета. Трябва да се поставят веднъж седмично, като всеки път трябва да се променя мястото.

Премахват болката

Действат при мигрена, болки в гърба и ставите

Какво казва Юлия Бачева, терапевт:

Често под формата на пластири се приемат болкоуспокояващи лекарства. Много от тях са достъпни без рецепта и се поставят директно върху възпаленото място. Те могат да се носят около два дни.

Пластирите са най-ефикасни при болки в мускулите и ставите, възпаление на нервните корени и ревматизъм. Те съдържат естествени растителни екстракти, като чили чушки. В аптеките се продават хидрогелови охлаждащи лепенки с екстракти от билки, ментол и етерични масла. Те помагат при наранявания, за намаляване на отоците при контузии, за успокояване на болките в мускулите и връзките след продължителни натоварвания, действат като студен компрес, който бързо намалява възпалението. Има лепенки против мигрена. Те съдържат естествени екстракти от билки и етерични масла. Трябва да се прикрепят на челото или задната част на главата при първия знак за появата на болка. Тези пластири са полезни, особено ако болката е в резултат на стрес или промяна на времето.